Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 30.12.2016. 18:00

Olakšan težak početak u agroturizmu

Mali ugostiteljski obrti u poljoprivredi mogu poboljšati šanse za uspjeh uz potporu Osječko-baranjske županije.

  • 4.053
  • 410
  • 0

Strateški ciljevi u razvoju Osječko-baranjske županije su održivi razvoj i unaprjeđenje prostora, razvoj konkurentnog gospodarstva, a jedna od značajnim mjera u razvoju konkurentnog gospodarstva je razvoj kontinentalnog turizma.

Osječko-baranjska županija je kao najrazvijenija županija u području Slavonije postala tržišno prepoznatljiva i razmjerno uspješna turistička destinacija, no, unatoč najbržem rastu kontinentalnog turizma, teži daljnjem društveno, prostorno i gospodarski održivom razvoju.

Sve se više izdvaja za ruralni turizam

U posljednjih nekoliko godina ruralni turizam na području Osječko-baranjske županije dobiva sve više na značenju. Županija nastoji u okviru svojih financijskih mogućnosti potaknuti razvoj ruralnog turizma, kao i proizvodnju autohtonih proizvoda.

Županija dala potpore za oživljavanje turizma

Razgovarali smo s jednim od podnositelja prijave za dodjelu potpora za ulaganja u razvoj i unaprjeđenje ruralnog turizma za čiji je razvoj Osječko-baranjska županija osigurala 400.000 kuna potpora za 29 korisnika.

OBŽ pomaže obrtima u poljoprivredi

Marija Krnjaić bavi se ugostiteljstvom te se može podičiti s obrtom za ugostiteljstvo i poljoprivredu pod nazivom "Slavonska polja", a kao podnositelj zahtjeva, ostvarila je potporu Osječko-baranjske županije u iznosu od 1.400,00 kn u svrhu ulaganja u izradu promidžbenog materijala.

Kako se osjećate? Je li ovo prvi put da ste se prijavili i ostvarili pravo na potporu?

Ovo je prvi put da smo se prijavili i, iskreno, iznenađeni smo zato što nismo očekivali da ćemo biti sretni dobitnici jer nismo upućeni kako sustav funkcionira. No, sada, kada smo probali i vidjeli da možemo nešto dobiti, a samim time i uspjeti, sigurno ćemo ponovno podnijeti zahtjev jer je dobivena potpora dobar poticaj za daljnji rad, ulaganja i sudjelovanje u Javnim pozivima Osječko-baranjske županije.

Dodjela potpora za ruralni turizam

Svaki početak je težak

Koliko dugo postoji Vaš obrt i kakvi su planovi?

U budućnosti ćemo možda proširiti poslovanje. Iduća godina donosi proslavu povodom 11 godina postojanja. Počeli smo, ponajprije, kao manji Kaffe bar, a sada se, zahvaljujući upornom radu i trudu možemo pohvaliti s restoranom kojemu je, evo, već peta godina.

S kojim ste se problemima susretali prilikom otvaranja restorana?

Mučili su nas standardni problemi. Papirologija. Puno papirologije. Mnoštvo papirologije. Premda većih problema nismo imali, moram napomenuti da svaki početak nosi svojstvenu težinu.

Lakše je prodati vlastite proizvode nego tuđe

Kao sestra vlasnika, mladog gospodina Strahinje Krnjaića, možete li reći koja vrsta ponude nedostaje Vašem ugostiteljskom objektu?

Definitivno nam nedostaje naša proizvodnja. Voljela bih kada bismo imali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, prebacili sve u isto i sami proizvodili potrebite proizvode. Držim da je lakše prodati vlastite proizvode, nego tuđe.

S obzirom na to da Vam nedostaje vlastiti proizvod, što nudite i tko Vam dolazi?

Naša kuhinja nudi jela s roštilja, pizzu, panirana jela, po želji pripremljena posebna jela uz prethodnu najavu, te različite priloge i salate.Također, organiziramo catering za sve prigode u tuđem ili našem prostoru. Možemo se pohvaliti sa sve više posjeta od strane turista i lokalnog stanovništva. Dolaze nam stalni gosti iz Slovačke koji, s ponosom tvrdim, jedu samo kod nas. Osim njih, dolaze nam biciklisti, zahvaljujući sve razvijenijem cikloturizmu.

Suradnja je nužna za opstanak!

S koliko lokalnih proizvođača ostvarujete suradnju, i trebate li ih još?

U našem ugostiteljskom objektu mogu se kušati proizvodi lokalnih proizvođača s područja Osječko-baranjske županije. “Brza hrana” koju pripremamo je također “rezultat domaćeg proizvoda”. Ako bi se pojavio domaći proizvođač rakija koji nam odgovara, voljeli bi ostvariti suradnju.

Možete li, za kraj, prokomentirati ruralni turizam na području Osječko-baranjske županije i izreći poruku budućim gostima, odnosno navesti razloge zašto trebaju doći k Vama i u čemu ste bolji od drugih?

Ruralni turizam na području Osječko-baranjske županije ima potencijala. Imamo što ponuditi, samo to trebamo znati predstaviti i iskoristiti na najbolji odgovarajući način. Mi smo mali ugostiteljski objekt nastao obiteljskom suradnjom. Brojimo tri člana obitelji i možemo se pohvaliti s dva zaposlenika. Za nas je specifična domaća atmosfera i starinski ugođaj, promocija naše povijesti i obogaćivanje posjetitelja turističkim informacijama.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Potpore Seoski turizam


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]