Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euro-farm
  • 20.06.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Koritna

Od tova svinja i solarne elektrane do prerade i ruralnog turizma

Stanko Josipović, slavonski poljoprivrednik, iskoristio je niz različitih mjera i operacija Programa ruralnog razvoja RH. Priču je zaokružio kućom za odmor, ali tu ne planira stati.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 5.513
  • 666
  • 0

Danas je gotovo nemoguće voditi razgovor o hrvatskoj poljoprivredi, a da se u njemu ne spominju EU fondovi, odnosno mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Mjera 6 namijenjena malim i mladim poljoprivrednicima te za diverzifikaciju poljoprivrednih aktivnosti, uz investicijsku mjeru 4 za modernizaciju poslovanja, najpopularnije su u ovom programu koji se provodi u svim zemljama članicama Europske unije. Pa su tako 6.1.1, 6.2.1, 6.3.1, 4.1.1 neke od najpopularnijih "šifri" u domaćem poljoprivrednom žargonu.

Brojne su mjere kojima se potiče razvoj agrara, a u tijeku su natječaji Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 11 tipova operacija na kojima mogu konkurirati hrvatski poljoprivrednici. Uz široku lepezu mjera, od poticanja pokretanja, razvoja i unaprjeđivanja gospodarstva, ambicioznim sudionicima ruralnog prostora zapuhao je vjetar u leđa. A koji vjetar kome puše, provjerili smo u obrtu Euro-farm u Koritni, mjestu u Osječko-baranjskoj županiji, u kojem se nalazi farma Stanka Josipovića.

Ako nemaš ideju, konzultant ti ne može pomoći

Ovaj poljoprivrednik već 13 godina bavi se tovom svinja. Svoje je poslovanje uspješno razvijao korištenjem sredstava EU fondova.

“Mjere znam napamet, mogao bih konzultantsku kuću otvoriti. Konzultant je produžena ruka, ali same ideje moraju doći od poljoprivrednika, a on je tu da ti kaže može li ta ideja proći“, uzvraća Stanko Josipović na upit kako se uspio snaći u “šumi”operacija i je li samostalno proučavao natječaje i postupak prijave ili mu je netko u tome pomogao.

Kapacitet kuće planira povećati s četiri na 10 osoba

Cilj mu je, kaže, zaokružiti proizvodnju - od uslužnog, preko vlastitog tova svinja, do prerade suhomesnatih proizvoda koje bi ponudili krajnjim kupcima, odnosno posjetiteljima kuće za odmor, koju je u 100 postotnom iznosu sa 372 tisuće kuna, financirao kroz operaciju 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnom području.

Ova se operacija provodi u naseljima do 5.000 stanovnika u kojem prijavitelj ima resurse već upisane u Upisnik poljoprivrednika. Ulaganje mora biti u skladu sa strategijom lokalne akcijske grupe, a nakon provedene investicije potrebno je očuvati ili stvoriti nova radna mjesta i ostvariti prihode.

No, nije jedina iz Programa ruralnog razvoja RH koju je iskoristio obrt Euro-farm. Ranije su povukli sredstva za preradu suhomesnatih proizvoda, iz operacija 4.2.1 i 4.2.2. te za izgradnju solarne elektrane za potrebe svinjogojske farme unutar 4.1.3., a sada su priču zaokružili i kućom za odmor iz operacije 6.2.1.

Ali ni to nije sve jer kroz operaciju 6.4.1. žele podići kapacitet kuće s četiri na 10 osoba te urediti okolni dvorišni prostor. Tako će uz kuću niknuti terasa s prostorijom za druženje, kotlovnica, sauna, jakuzzi, bazen i sunčalište te sportska igrališta.

Nema rikverca, samo prva, druga i treća brzina

Stanko je uspio u posao uključiti sve članove obitelji. Jedna kćerka preuzima dio oko turističke ponude, dok se druga kći i zet bave svinjogojstvom. Njegova je zadaća, kao najiskusnijeg među njima, vizionarska.

Uređenje kuće za odmor financirao je kroz operaciju 6.2.1. 

Na pitanje kako je motivirao djecu da ostanu na selu, odgovara da im je dao do znanja da ne moraju raditi na gospodarstvu, ali da su tu kod kuće i nitko im nije gazda. Kad žele raditi nek' rade, a kad neće neka sjednu.

Bitno je samo ne stati kad naiđeš na prvi problem. Ako dođeš do crte, okreneš se i ideš nazad – od toga nema ništa. Znam to svojoj djeci vizualno prikazati i kažem da sam ja rikverc izbacio. Kod mene postoji samo prva, druga i treća brzina“, zaključio je Josipović.

Budućnost hrvatskog agrara polako postaje usko vezana uz umijeće diverzificiranja poljoprivrednih djelatnosti korištenjem sredstava EU fondova. Sve je lakše razmišljati izvan okvira te realizirati projekte koje smo donedavno mogli vidjeti samo na televiziji.

Pogledajte više u video prilogu:

 

 


Fotoprilog


Tagovi

Program ruralnog razvoja RH APPRRR Ministarstvo poljoprivrede EU fondovi Stanko Josipović Potpora svinjogojstvu Euro-farm Kuća za odmor


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]