Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braniteljska zadruga Patriot
  • 13.04.2014. 22:45

Od seoskog avanturizma do etno motiva

Zahvaljujući aktivnostima i maksimalnim naporima BZ Patriot i njezinu poligonu u Dabru, u blizini Peručkog jezera na području Cetinskog kraja, u punom je zamahu avanturistički turizam i kao dopuna seoskog turizma.

  • 1.363
  • 86
  • 0

Braniteljska zadruga za avanturistički turizam 'Patriot' izgradila je poligon za ratne igre u naselju Dabru na području Općine Hrvace, u blizini Peručkog jezera, udaljenog od Sinja 15-ak, a od autoceste u Dugopolju nekih 30-ak kilometara. Riječ je o poligonu površine 10 hektara s više od 30 maskirnih kućica za simulaciju 'gradske borbe' u kojoj se gađa biorazgradivim kuglicama, a 56 rovova-bunkera, 170 zaklona, tri nadzorna tornja. Tu su i umjetni i prirodni zakloni poput hrastovih stabala, suhozida na tisuće metara dužine, stogova velikih auto-guma koje zainteresirani mogu koristiti kroz 'aisfor' igre, odnosno misije tvrtki ili društva koji su željni adrenalina i avanture.

Avanturistički turizam pokraj Peručkog jezera

To je rekao upravitelj zadruge Patriot Mario Vujević, mladi umirovljeni instruktor specijalnih snaga, na čiju je ideju izgrađen poligon u Dabru, jedini takav ne samo u Dalmaciji, nego i Hrvatskoj, a ujedno je značajna i u dopuni seoskog turizma, u tom zagorskom dijelu Splitsko-dalmatinske županije.

Peka je zakon u prehrani slikara

Vujevićeve su riječi potvrdili i njegovi ratni suborci i suradnici – Nada, Bambo, Kelava, Pere, Kulje, Ćipa, Davor, koji su nam pokazali simulaciju 'ratne' igre, kao i obnovljeno, dograđeno i uređeno eko-etno naselje u sklopu poligona. Svi su mladi umirovljeni branitelji Domovinskog rata, no poručuju kako su još premladi da bi mirovali u mirovini. Za Marija ističu kako je u gradnju poligona uložio sve što je imao, ali su i oni uvelike pridonijeli realizaciji i razvoju toga projekta. Kažu kako baš taj poligon braniteljima omogućuje ugodan zajednički boravak u prirodi gdje se svi lakše nose s neugodnim sjećanjima, ratnim traumama koje su mnoge dovele i do PTSP-a. Priznali su kako je volonterski posao u gradnji tog objekta za njih bio i radna terapija.

Sušara na poligonu Patriot

"U paleti različitih i korisnih programa, koje gostima nudi naša zadruga Patriot, zanimljivi su i privlačni: airsoft igre, speleologija, izleti, vožnja bicikla, planinarenje, penjanje, paragliding, rekreacijsko jahanje, kanu, veslanje, rafting, ronjenje, speleologija, proizvodnja eko-hrane, a uz to i preživljavanje, te smještaj u obnovljenim starim kućama uz kamin i u obnovljenim kamenim kućama. U sklopu poligona također smo otvorili i Likovnu koloniju gdje se okupljaju zainteresirani umjetnici, slikari i kipari ne samo iz Hrvatske, pa ima i međunarodni karakter. Gosti ovdje mogu nadoknaditi energiju gastronomskim jelima Cetinskog kraja, a u najam nudimo kompletnu opremu za igru i obnovljene kućice za prihvat i do 100-ak gostiju, koje ima funkciju eko-etno naselja. Voditelji svih programa su umirovljeni instruktori specijalnih snaga", tvrdi Mario Vujević.

Različiti projekti BZ Patriot kao poticaj seoskog turizma

Uvjeren je kako je do sada napravljen odličan posao. Iznad svega ističe potporu Ministarstva branitelja koje je prepoznalo program braniteljske zadruge tvrdeći kako će upravo avanturistički turizam imati značajno mjesto i u pokretanju gospodarstva, ne samo u cetinskom kraju.

Mario Vujević i prve slike

Vujević je također uvjeren kako će baš ti projekti, uz potporu resornih ministarstava, Županije, zainteresiranih tvrtki, pokrenuti razvoj gotovo cijelog Podinarja u lijevom zaobalju Cetine, ubrzati povratak na djedovinu, oživjeti napuštena naselja.

"Poligon smo gradili u fazama. U njegovoj prvoj fazi izgradili smo 70 posto objekata, a branitelji sve rade volonterski. Osim dosadašnje financijske potpore Ministarstva branitelja u iznosu od 150.000 kuna bespovratnih sredstava, pomoć smo također dobili i od Ministarstva poljoprivrede na sufinanciranju našeg projekta u marketinškom dijelu. U drugoj fazi smo sagraditi ugostiteljske objekte za smještaj gostiju te smo tako zaokružiti gotovo sve projekte na poligonu s potrebnom infrastrukturom.

Motiv cetinskog kraja očarao je slikare

Naši se posjetitelji zanimaju i za kupnju zemljišta i kamenih kuća u Dabru koje bi preuredili u vikendice ili prenamijenili u ugostiteljske objekte. Nijemci, primjerice, u susjednom selu namjeravaju kupiti zemlju i graditi nove objekte, dok se u okruženju uređuju nove poduzetničke zone, a u blizini se namjeravaju graditi i vjetroparkove odnosno male vjetroelektrane kao izdašne izvore električne energije. Usporedo s djelatnostima na poligonu, pokrenuli smo i proizvodnju autohtone hrane, poput uzgoja domaćih kokošiju, krava pasmine 'buša', koza i jarića, ovaca i janjaca, svinja, a riječ je o eko-hrani. Pokrenuli smo i projekt izrade suvenira, obnavljanje starih zanata u radionicama, pa izradu vunenih predmeta na tkalačkom stroju", ističe Mario Vujević.

Uređenje eko-etno naselja i proizvodnja zdrave hrane

Kaže kako je Braniteljska zadruga u Dabru posadila 10.000 mladih sadnica lavande, nekoliko tisuća mladih voćaka, poput badema, jabuka, šljiva, oraha, a u blizini poligona su u funkciji i tri ranča gdje ima vode u dovoljnim količinama i tijekom najsušnijih godišnjih razdoblja zahvaljujući blizini Peručkog jezera te izdašnih izvorišta.

Blaženka Pintar i Darko Starešina

Dodaje kako u sklopu Zadruge djeluje i pčelarska zadruga, a u pripremi je i projekt držanja domaćih životinja.

"Naime, kroz program Braniteljske zadruge za avanturistički avanturizam Patriot naposljetku će se povezati i zaposliti više od 100 branitelja. Ali je najveća vrijednost projekta povratak ljudi na ove prostore i pokretanje gospodarstva kroz seoski i avanturistički turizam za koji je pokazan velik interes gostiju i preko agencija, koje se često zanimaju za programe. Tijekom turističke sezone na poligonu u Dabru vikendom boravi više od 50 gostiju. Najbrojnije skupine su iz Zagreba, ali i iz svih dalmatinskih mjesta, no svake godine taj objekt posjeti najmanje oko tisuću gostiju.

Konj je čest motiv slikara u Patriotu

Javljaju se domaći i inozemni investitori koji u Dabru namjeravaju sagraditi i eko-etno selo te njegovu funkciju prilagoditi potrebama ruralnog turizma. Namjeravaju izgraditi 15-ak manjih kamenih kuća, a jedan Švicarac je naručio 2.000 brošurica s programom Patriot na njemačkom i engleskom jeziku", zaključuje Vujević.

Na poligonu BZ za avanturistički turizam Patriot u Dabru održavaju se i likovne kolonije u kojima sudjeluje više slikara branitelja gotovo iz cijele Hrvatske. Odazvali su se na poziv Nacionalne zajednice udruga hrvatskih branitelja te su u organizaciji Udruge 'Fortuna ART' i ZB Patriot, dakako uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Općine Hrvace, a rezultat njihova trodnevnog rada bio je 40 slika samo, u jednom susretu, s motivima Cetinskog kraja u različitim slikarskim tehnikama. Većina njihovih radova je namijenjeno humanitarnoj potpori za obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu u sklopu projekta 'Fortune ART'.

Likovne kolonije na poligonu BZ Patriot

Njezin predsjednik Darko Starešina te predsjednik Patriota' Mario Vujević Vegi najavljuju kako će se likovne kolonije u Dabru i ubuduće održavati, gdje će u svojim radionicama okupljati znatno više slikara branitelja i akademskih likovnjaka.

Slikanje u prostorijama BZ Patriot

Obojica ističu kako je i takva aktivnost branitelja-umjetnika na terenu, odnosno njihovo stvaralaštvo, tek jedan od vidova prikupljanja humanitarne pomoći za obitelji poginulih hrvatskih branitelja, odajući priznanje na daljnjoj afirmaciji braniteljskog rada i njihova stvaralaštva. Inače, Vujević sa svojim suradnicima za branitelje-slikare iz Domovinskog rata je pripremio i poseban atelje za rad u novopodignutom montažnom objektu na poligonu Patriot.

Sličan program se već godinama uspješno ostvaruje baš na poligonu BZ za avanturistički turizam Patriot u Dabru koji podupiru sve braniteljske udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije, njih 25, a sve govori kako će također humanitarne projekte poput održavanja likovnih kolonija u buduće podržavati i braniteljske te civilne udruge iz cijele Hrvatske.

Radionica Likovne kolonije Patriot

Potonji projekt je nedavno realiziran na tom poligonu, zahvaljujući angažmanu njezina agilnog upravitelja Maria Vujevića. To je potvrdio i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić pri otvaranju Prve likovne kolonije u Dabru, naglasivši kako je taj projekt ujedno i sastavni dio seoskog turizma na području Općine Hrvace.

Vujević nije skrivao zadovoljstvo što je Udruga 'Fortuna ART' prepoznala poligon Braniteljske zadruge Patriot' za slikanje i nadahnuće te što su radionice branitelja-slikara u Dabru do sada posjetili brojni sudionici Domovinskog rata iz različitih krajeva Hrvatske, za koje je također organiziran obilazak kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti, napose rijeke Cetine i njenih pritoka, te galerije akademskog kipara Stipe Sikirice u Gradu Sinju. Kako su sudionici Likovne kolonije bili oduševljeni svime što su vidjeli i doživjeli prepoznatljivo je i na motivima njihovih slika.

Plemenita i korisna humanitarna akcija u sklopu Udruge Fortuna ART

"Ovo je tek početak našeg djelovanja na području Cetinskog kraja, a ubuduće ćemo dvaput godišnje održavati likovnu koloniju na poligonu BZ za avanturistički turizam Patriot u Dabru jer tu postoje svi uvjeti, gdje postoji mogućnost i za rekreacijske aktivnosti u prirodi. Ovo je ujedno početak i divnog, nezaboravnog druženja što će, nadam se, prijeći u tradiciju, no Dabar s okolicom pruža obilje tema za likovno stvaralaštvo. Tu bi se mogle organizirati najjače likovne kolonije u Hrvatskoj. Riječ je o plemenitoj akciji koju potičemo i razvijamo u sklopu humanitarnog projekta Udruge Fortuna ART", ističe Darko Starešina.

Psi na poligonu BZ Patriot

Svime je također oduševljena i slikarica Blaženka Pintar i vlasnica Doma za starije i nemoćne u Stubičkim Toplicama, inače predsjednica Komisije odabira likovnih uradaka pri Udruzi 'Fortuna ART' i humnitarka. "Sretna sam što sam i ja uključena u rad ove Prve likovne kolonije na poligonu Braniteljske zadruge za avanturistički turizam Patriot u Dabru. Drago mi je što smo u ovom kraju te što na ovakav način mogu pomoći obiteljima poginulih branitelja Domovinskog rata. Dali smo sve od sebe, koliko god smo mogli, kako bismo izradili vrhunska likovna djela pa sve ovo ima svoju svrhu. Evo, upravo završavam sliku na motiv Cetine, rijeke koja me oduvijek privlačila ta naša ljepotica, a sada sam posjetila i njen izvor koji me je također oduševio", iskreno će Blaženka Pintar.

Vježbe na poligonu BZ Patriot

Nasmiješena Željka Sedlan kaže kako se prvi put uključila u radionicu likovne kolonije, ističući kako joj je dodatno drago baš zato što joj se to dogodilo u Dabru, čiji su dojmovi o svemu fantastični. "Vidite, slikam na motiv mrtve prirode akrilom na platnu. Ovo je tek neki kostur, a svoj rad ću vjerojatno završiti danas ili sutra. Svi radimo ono što volimo. Ovdje sam svime oduševljena i zadovoljna, nastavit ću slikanjem i u svakoj idućim likovnoj koloniji. Jedva čekam povratak ovom ambijentu", obećala je Željka. Sličnog su raspoloženja i sve slikarice poput Mire Kos, koje uz glazbu i prohladnu kišu, ali i uz koju pahuljicu snijega gore na vrhovima Dinare, pjevušeći, oblikuju prirodne motive, slažući boje, stvarajući najdraža i najljepša djela sretni što će biti i od koristi za obitelji poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Umjetnici stvaraju najdraža i najljepša djela za obitelji poginulih branitelja

U radionici likovne kolonije na poligonu BZ za avanturistički turizam 'Patriot' smo ispred štafelaja zatekli i slikaricu Nadu Radoš iz Vukovara, suprugu hrvatskog branitelja pilota Antuna Radoša, koji je na zadatku poginuo u 'migu' tijekom Domovinskog rata (1992).

Dogovor prije vježbe

"Oduvijek sam voljela slikati i ta mi se želja ispunila još prije nekoliko godina kada sam postala članicom LU 'Fortuna ART' nakon što sam se likovno educirala putem školovanja u Hrvatskom učilištu u Zagrebu kod prof. Lepeja. Redovito sudjelujem u radionicama likovne kolonije te se rado vraćam Cetinskom kraju, izvorištu stvaranja mnogih slikara i kipara, gdje sam sa suprugom provodila najljepše godine života", nostalgično će Radoš.

Međutim, upravo se na poligonu BZ ‘Patriot’ također obavljaju zanimljive pripreme vezane za višednevne aktivnosti koje će tijekom ovogodišnjeg ljeta odraditi aktivisti te braniteljske zadruge sa sinjskom udrugom izviđača „Vitezovi“.

Poligon BZ Patriot

Riječ je o projektu koji je zaživio već drugu godinu. Okuplja uglavnom djecu hrvatskih branitelja koji će nakon završetka školskih obveza doći na terene BZ „Patriot“ i tu provoditi različite aktivnosti. Zahvaljujući animatorima i instruktorima djeca-polaznici u radionicama uče o vještinama boravka u prirodi, a cilj je upoznati i floru i faunu kraja, njenu povijest i krajolik. Višednevne aktivnosti dopunjavaju se tečajevima fotografije, pružanja prve pomoći, streljaštva, kanuinga i vožnji mini vozila. Projekt je dobio visoke ocjene od Ministarstva branitelja čiji su djelatnici protekle godine nazočili radu i provedbi niza aktivnosti s djecom. Znajući kako veliki dio djece nema mogućnosti da školski ljetni odmor provedu aktivno, to im je prigoda zajedničke aktivnosti. Čisti okoliš, blizina Peručkog jezera, podnožje planine Dinare, zdrava hrana, preduvjeti su zanimljivog i kreativnog rada sa najmlađima prirodi.

I veleposlanici zemalja EU posjetili poligon BZ 'Patriot' u Dabru

Zajednica braniteljskih zadruga iz Hrvatske, kojih je trenutno oko 450, nedavno je (4. travnja 2014.), u suradnji s Ministarstvom branitelja, na poligonu BZ Patriot u Dabru predstavila javnosti i umrežavanje braniteljskih zadruga kada su također predstavljeni i domaći proizvodi. Predstavljanju je nazočilo i 15-ak veleposlanika zemalja EU-a, njihovih zamjenika i vojnih atešea akreditiranih u RH, koje je dopratio ministar branitelja Predrag Matić. I djeca na tom prostoru, pripremajući se sa svojim instruktorima, mogu vidjeti i zanimljive životinje, voziti se bagijima, učiti vještine pružanja prve pomoći unesrećenima i na kraju osjetiti puni adrenalinski užitak borbi u aersoftu, također zanimljivoj igri.

Podsjetimo kako će svoje učešće i aktivnosti ostvariti Centar za ruralni razvoj iz Sinja, Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata RH koja je prijavila dolazak oko sto djece iz Vukovara, Osijeka i Zagreba. Potvrdu sufinanciranja i dolaske djece ostvarit će i četiri braniteljske udruge s područja Cetinskog kraja te još dvije županijske. Veliki interes za višednevne aktivnosti na poligonu BZ 'Patriot' pratit će 9 predavača s posebnim temama rada podijeljenih u ‘military’ i ‘eko-kamp'. Odabir sudionika će se vršiti prema želji djece, a svaki boravak će na poligoni trajati od 5 do 7 dana.


Tagovi

Avanturistički turizam Seoski turizam Vožnja biciklom Paragliding Etno Ronjenje Ratni poligon Mario Vujević Blaženka Pintar Darko Starešina Airsoft Luka Brčić Rekreacijsko jahanje Kanu Veslanje Rafting Braniteljska zadruga Patriot Minista