Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slast fest
  • 02.12.2022. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Badžula

Na Agro etno parku Žabac izabrana autohtona slastica doline Neretve

Gosti Agro etno parka Žabac beru mandarine, a sada su iznjedrili i autohtoni desert s prepoznatljivim karakteristikama doline Neretve.

Foto: Marinko Petković
  • 1.644
  • 81
  • 0

Mandarine, smokve, limuni, bademi, šipak... samo su neki plodovi koji obilato uspijevaju u Dolini Neretve u čijem se dijelu nalazi i Agro etno park Žabac, koji je bio organizator prvog Slast Festa na kojem je sudjelovalo 34 natjecatelja. Riječ je o nagradnom natjecanju za izbor Neretvanske slastice koja će postati autohtoni desert s prepoznatljivim karakteristikama doline. 

"Ideja se rodila spontano, kad smo razgovarali o tome koju bismo slasticu pretvorili u autohtoni desert doline rijeke u čijoj ljepoti uživamo svakog dana, čini se da je pala na plodno tlo pa smo tako odlučili osmisliti prvi Slast fest s temom 'blaga Neretve'", rekao je Ivica Mijoč, koji je sa suprugom Anitom, vlasnik Agro etno parka Žabac. 

Kako je dodao, iznenadili su se brojem prijava, čak 34 zaljubljenika u pripremanje slastica, jer mnogi od njih peku kolače rekreativno, na natjecanje su donijeli čak 45 različitih slastica.

Zdrave slastice su danas u trendu

Da nije lako odabrati najbolji od najboljeg uvjerio se tročlani žiri Anita Mijoč, vlasnica Žabca, Žaklina Marević, pročelnica Dubrovačko-neretvanske županije i Melkior Bašić, chef i član stručnog žirija kulinarske emisije MasterChef koji su nakon dva sata kušanja i pauze za konzultacije, proglasili najbolje od najboljeg. Prva nagrada (1.000 eura) pripala je ekipi Srednje škole fra. A. K. Miošića iz Ploča za slasticu Južnjačko sunce, druga (500 eura) Goranki Kokić, a treća (300 eura) Neli Bartulović. 

Titulu najbolje slastice po mišljenju publike osvojia je Kraljica Neretve, a napravili su je učenici srednje strukovne škole Tin Ujević iz Vrgorca.

Na natjecanju smo zatekli kuhare Luku Matića iz Metkovića i Božu Tadića iz Dubrovnika, koji su nam otkrili da je važno sudjelovati, odnosno natjecati se jer samo tako vidiš gdje si i koliko kreativan moraš biti da bi unaprijedio svoje vještine. Dodaju da je danas trend da i slastice, prije svega, moraju biti što zdravije, što znači pripremjene od prirodnih materijala.    

"Još prilikom prijave svakog natjecatelja smo zamolili da nam pošalju slasticu s imenom i receptom na ovo natjecanje, uz napomenu da naziv pobjedničke slastice možemo promijeniti u trenutku lansiranja Neretvanske slastice koja će se s pogledom na rijeku koja nas na ovom mjestu okružuje, moći i ekskluzivno kušati", ističe Mijoč. Uz to, drži da je veliki broj prijavljenih slastica, ali i veliki odaziv posjetitelja odličan vjetar u leđa za iduću godinu i ponovni Slast Fest, na kojem će se birati slastica za iduću godinu, ali i desertna vina koja će pratiti slatke fuzije na tanjuru! 

Dakle, volite li i sami peći kolače, a želite okusiti slatku toplinu Neretvanskog sunca i arome plodova koji rastu iz plodne zemlje isprobajte recept torte koja je ponijela titulu najbolje slastice po mišljenju publike. Ime joj je Kraljica Neretve. 

Recept za Kraljicu Neretve

Za kremu od mandarine potrebno vam je 1 l procjeđenog soka od mandarine, 110 g pudinga od vanilije, 20 g vanilin šećera, 100 g maslaca, 15 g želatine. 

Za biskvit: 6 jaja, 200 g šećera, 150 g brašna, 200 g sjeckanih badema, 10 g praška za pecivo, 500 g izmiksane naranče, 50 g kakaa

Bijela krema: 250 g mascarpone sira, 220 g vrhnja za šlag, 7 g korice od limuna, 50 ml soka limuna, 6 žumanjaka, 120 g šećera

Preljev: 10 g svijetlog preljeva za torte, 40 g šećera, 210 ml vode

Potrebno za ukrašavanje: 100 g naranče, 200 g šećera, 50 ml vode, 50 g listića badema

Način izrade: U posudu staviti 6 jaja i 200 g šećera. Miješati dok se ne sjedini. Samljeti 500 g naranče te u nju dodati jaja i šećer, zatim dodati sjeckane bademe, prašak za pecivo, brašno i kakao. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta. Biskvit ohladiti pa prerezati na dva jednaka dijela. Mandarine samljeti u multipraktiku pa procijediti kroz sito. 800 ml soka od mandarine kuhati a ostatak pomiješati sa pudingom od vanilije, vanilin šećerom i šećerom. Ovu smjesu dodati u zagrijani sok i kuhati kao puding.

Kad se krema skuhala, maknuti s vatre i dodati 100 g maslaca. Miješati dok se ne rastopi. Želatinu dodati u kremu prije samog slaganja. Šećer i žumanjke pomiješati mikserom pa kuhati na pari 13 minuta. Ohladiti te u posudu pomiješati izmiksano vrhnje za šlag i mascarpone te  dodati ohlađenu smjesu od žumanjaka i šećera. Dodati koricu limuna i sok pa na kraju i želatinu. Jednu polovicu biskvita staviti natrag u kalup pa slagati po sljedećem redoslijedu: biskvit, krema od mandarina, biskvit, bijela krema. Sve dobro ohladiti.

Na vrh torte dodati svijetli preljev za torte i ukrasiti tortu sa listićima badema i karameliziranim narančama.


Fotoprilog


Tagovi

Slast fest Autohtoni desert Južnjačko sunce Agro etno park Žabac Neretvanska slastica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]