Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2. Ruralna konferencija
  • 05.03.2018. 16:30

Mjera 6.2. - šansa za razvoj ruralnoga turizma

U Biogradu na moru je održana druga ruralna konferencija Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

  • 518
  • 27
  • 0

"Ruralni razvoj sigurno je pitanje broj jedan u našoj domovini. Trebamo svi skupa ovaj naš Bogom dan kraj oplemeniti suvremenim sadržajima, te paziti da zadržimo tradiciju kao dio našeg identiteta", rekao je  predsjednik Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari Vlado Rapan otvarajući drugu ruralnu konferenciju u Biogradu na moru na temu Ruralni turizam Zadarske županije – Kako raditi na promociji i ponudi sadržaja.

U prvom predavanju Marta Pintur, dopredsjednica udruge i voditeljica ureda okupljenima je predstavila rad udruge. Istaknula je kako  Udruga za ruralni razvoj usko surađuje sa svim dionicima ruralnog razvoja. Posebno se zahvalila kolegama iz LAG-ova koji redovito pomažu njihov rad. Istaknula je da je Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u svoje tri godine rada provela osam lokalnih projekata te jedan projekt HBOR-a.  Kroz  aktivni rad Pintur naglašava da su uvijek pazili da organiziraju edukacije koje mogu pomoći korisnicima  bilo da se radi o poljoprivredi, turizmu ili preradi.

Mjera 6.2. za ruralni turizam

"Najviše upita dolazi u sektoru ruralnog turizma. Zaleđe nam je puno kuća s bazenima, te nam nedostaje dodatnog sadržaja koji će upotpuniti boravak gostiju u ruralnom kraju. Moramo naučiti pružiti potpuni doživljaj kroz gastronomiju, prirodne i kulturne ljepote te dodatni sadržaj mjesta. Ono što je nama sastavni dio života na selu, gostima koji žive u urbanim dijelovima je potpuno novi doživljaj i to moramo znati promovirati", kazala je Pintur, navodi se u priopćenju Udruge.

Voditelj LAG-a Laure Ivan Čupić predstavio je rad LAG-a i najavio aktualne nacionalne i europske mjere namijenjene ruralnom razvoju. "Sada nam dolaze dugo očekivane mjere namijenjene ruralnom turizmu. Po prvi puta izlazi mjera 6.2 za one koji prvi puta pokreću djelatnosti u ruralnom turizmu preko koje možete ostvariti 50 tisuća eura bespovratnih sredstava", kazao je Čupić te najavio da će i LAG-ovi raspisivati svoje natječaje.

Šime Knežević, profesor s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru govorio je o tome kako promovirati ruralnu destinaciju na turističkom tržištu. Istaknuo je kako je potrebno poraditi na obogaćivanju turističke ponude ruralnog područja Zadarske županije te promovirati Ravne kotare kao cjelinu. Svestrani Rade Bobanović predstavio je projekt MasVin od njegovih početaka pa sve do danas. Istaknuo je kako Ravni kotari imaju ogromni turistički potencijal, te kako je potrebna suradnja i povezivanje svih dionika destinacije.

O tome  kako stvoriti dodatni sadržaj na svome domaćinstvu i privući preko 17.000 gostiju na svoj OPG govorio je Ante Butić. Kazao je kako najveći dio svojih gostiju dobiva pomoću turističkih agencija, te kako pazi da gostu pruže cjelokupni doživljaj mjesta. Njegova obitelj proizvodi pršut, vino i ulje koje plasiraju direktno kroz svoju gastronomsku ponudu.

Borislav Šimenc predstavio je projekt Okusi hrvatske tradicije te naveo da naši ugostiteljski objekti u svojoj ponudi trebaju imati barem jedno tradicionalno jelo kako bi hrvatska gastronomija postala prepoznatljivima stranim gostima. Jurica Bosna, asistent Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru govorio je o suvremenim tehnologijama promocije ruralnog turizma. Bosna ističe kako veliki broj OPG-a ne koristiti osnove informacijsko-komunikacijskih tehnologija za promociju svojih proizvoda i usluga, komunikaciju s gostima, te kako je potrebna njihova edukacija o ulozi i važnosti korištenja istih.

Povećati ulaganja u promociju

Predavači su na kraju kroz panel raspravu zaključili da bez međusobne suradnje i umrežavanja rada svih koji su povezani s ruralnim razvojem nema napretka. Dodali su kako u ruralnom prostoru Zadarske županije još uvijek nedostaje turističkog sadržaja na kojem je potrebno poraditi. Također, trenutna promocija ruralnog turizma Zadarske županije nije zadovoljavajuća pri čemu je potrebna snažna zajednička promocija koja bi trebala koristiti suvremene marketinške kanale kako bi došli do ciljanog tržišta. Kao glavni nedostatak bolje promocije postojećeg ruralnog turističkog sadržaja navodi se nedovoljna financijska potpora nadležnih tijela. Potrebno je povećati ulaganja u promociju i pomoć pri stvaranju dodatnih sadržaja. 

Inače, konferencija je organizirana uz potporu predsjednice RH  Kolinde Grabar Kitarović, u suradnji sa Zadarskom županijom, Međimurskom županijom, LAG Laurom, LAG Burom, Gradom Benkovcem, TZ Benkovac, TZ Bibinje, TZ Poličnik, TZ Pag, TZ Ražanac, TZ Sv. Filip i Jakov, TZ Nedelišće, TZ Zagrebačke županije, Općinom Zemunik Donji, Općinom Privlaka, Općinom Stankovci, Općinom Sv. Filip i Jakov, Općinom Starigrad, HGK Zadar, OPG Butić, Agro Mare, Sonik, Kamen Benkovac.

Izvor i foto: Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari 


Tagovi

Ruralni turizam Mjera 6.2. Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Vino uz žlicu u Ježevu kućicu !6. Eno gastro projekt 'Vino uz žlicu' održan je u zagrebačkom restoranu Ježeva kućica. U idiličnom okruženju maksimirske šume i Zoološkog vrta, pet sljedova jela pripremio je chef Stefan Prelić, koji zajedn... Više [+]