• Seoski turizam
  • 30.03.2020. 09:00

Ministarstvo turizma: Upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove za mjere odgode

U Hrvatskoj je gotovo 110 tisuća registriranih objekata u domaćinstvima te gotovo 330 OPG-ova koji pružaju usluge smještaja, a koji su se našli u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa.

Foto: JumpStory
  • 1.799
  • 364
  • 1

Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.

"Svjesni činjenice da je turistički sektor znatno pogođen epidemijom, te da će dio tereta pasti upravo na privatne iznajmljivače, osmislili smo i donijeli mjera za koje vjerujemo da će pomoći u prevladavanju ovog zahtjevnog razdoblja, odnosno ublažiti financijski udar na privatne iznajmljivače kao obveznike plaćanja paušala", poručuju iz MINT-a. 

Iznose pritom da je u Hrvatskoj gotovo 110 tisuća registriranih objekata u domaćinstvima te gotovo 330 OPG-ova koji pružaju usluge smještaja, a koje se naziva i "privatnim iznajmljivačima".

Vezano za paušal turističke pristojbe, koju su iznajmljivači inače obvezni plaćati u godišnjem iznosu, a ne po noćenju, objašnjavaju da je odgoda ili oslobađanje od tog plaćanja definirana novim pravilnikom koji je na snagu stupio 26. ožujka, i po kojemu domaćinstva i OPG-ovi koji pružaju usluge smještaja trebaju platiti pola iznosa godišnjeg paušala te pristojbe u 2020.

To se odnosi na tzv. glavne krevete i smještajne jedinice i u njihovim kampovima i kamp-odmorištima te objektima za robinzonski smještaj, dok su za cijelu 2020. svi oslobođeni plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.

Informacije o provedbi te mjere bit će vidljive i u sustavu eVisitor, preko kojeg će se i podaci o tome automatski obraditi te se oko toga iznajmljivači nigdje ne moraju javljati.

Za turističku članarinu turističkim zajednicama, koju privatni iznajmljivači i OPG-ovi također plaćaju u paušalu, a čija prva rata za 2020. dospijeva 31. srpnja, iz MINT-a savjetuju iznajmljivače da prate web stranice Ministarstva turizma, kako bi pravovremeno doznali kada budu donesene izmjene.

Naime, dosadašnjim mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu obuhvaćena su porezna davanja čije je dospijeće u iduća tri mjeseca, odnosno do 20. lipnja, a dopunama Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona nije obuhvaćeno plaćanje članarine turističkim zajednicama za one koji tu članarinu plaćaju u paušalu.

Za godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak, kojeg iznajmljivači plaćaju tromjesečno uključujući OPG-ove koji koji pružaju ugostiteljske usluge uključujući smještaj, iz MINT-a savjetuju da nadležnoj poreznoj upravi predaju zahtjev za odgodu plaćanja uslijed posebnih okolnosti.

Ni za to ne moraju nigdje ići, jer taj zahtjev mogu u pdf formatu naći na linku porezne uprave www.porezna-uprava.hr, i mogu ga podnijeti oni obveznici koji procijene da neće moći platiti dospjele porezne obveze, kao i oni koji nemaju dospjelog nenaplaćenog poreznog duga, odnosno ako je iznos njihovog poreznog duga manji od 200 kuna.

I porezni dužnici mogu se javiti za odgodu javnih davanja

Pritom, iz MINT-a naglašavaju da se i porezni dužnici mogu prijaviti na mjere odgode javnih davanja.

"Ako porezni obveznik ima dug koji još nije obuhvaćen postupcima naplate prije podnošenja zahtjeva, može sklopiti upravni ugovor te time osigurati ispunjenje uvjeta za mjere plaćanja poreza odnosno za odgodu dospjelih poreznih obveza", kažu iz MINT-a, dodajući da to znači da treba podnijeti pisani i obrazloženi zahtjev nadležnom poreznom tijelu prema mjestu prebivališta za fizičke osobe, odnosno sjedišta za pravne osobe.

O tom će zahtjevu odlučiti porezno tijelo u jednostavnom i žurnom postupku te obavijestiti podnositelja zahtjeva u pravilu elektroničkim putem (emailom), a ako ocijene da je zahtjev osnovan za dospjele porezne obveze odobrit će odgodu plaćanja bez obračuna kamata na rok od tri mjeseca, računajući od zakonom propisanog dana dospijeća svake pojedine porezne obveze.

U slučaju produljenja roka zbog posebnih okolnosti, moguće je da će se odobriti dodatni rok od tri mjeseca za već odgođene porezne obveze te proširiti obuhvat odgođenih poreznih obveza i na porezne obveze koje dospijevaju za vrijeme trajanja dodatna tri mjeseca, bez obračuna kamata, no za to će trebati podnijeti novi pisani i obrazloženi zahtjev.

Ako podnositelj zahtjeva ne može platiti odgođenu dospjelu poreznu obvezu po njezinom odgođenom dospijeću, može podnijeti i dodatni zahtjev za obročnom otplatom, bez obračuna kamata, objašnjavaju iz MINT-a.

Vremenski rokovi nisu propisani, ali savjetuju da se 'čim prije to bolje' ispunjeni obrasci šalju e-mailom na adresu nadležne porezne uprave, kako bi se i ranije pokrenule procedure, a detaljne informacije svi mogu naći na stranicama Porezne uprave u Obavijesti poduzetnicima o mjerama plaćanja poreza za vrijeme trajanja posebnih okolnosti te u Pravilniku o dopunama pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ministarstvo turizma Seoski turizam Mjere pomoći Koronavirus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Inače, popis 2021. kod nas na Dilju ide #beee laganini.