Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arca Adriatica
  • 13.09.2022. 09:00
  • Zadarska, Tkon, Pašman

Kunjska kunjkara, sprta, bokobrani i Škraping - dio su od 22 proizvoda Tkona s oznakom HOP

Cilj je našim posjetiteljima i gostima ponuditi izvorne, otočne proizvode, a lokalno stanovništvo potaknuti na proizvodnju, otvaranje novih radnih mjesta i ostanak na otoku, ističe Jelena Barić iz TZ općine Tkon.

Foto: Marinko Petković
  • 1.710
  • 140
  • 0

Općina Tkon na Pašmanu jedan je od četiriju partnera s hrvatske strane (uz Malinsku, Rovinj i TZ Kvarnera) projekta Arca Adriatica, koji se odnosi na zaštitu, promociju i turističku valorizacija jadranske pomorske baštine, započet u siječnju 2019. godine u okviru EU Interreg progama Italija-Hrvatska. Osim ovoga, tamo su saživjela i 22 Hrvatska otočna proizvoda (HOP), od autentičnih suvenira, kao što je kaić (manja brodica) kunjska kunjkara (naprava za lov nekih školjaka), sprta (ručno rađena košara od pruća) do maslinova ulja i niza proizvoda od smokava. 

U sklopu navedenog projekta koji je završio u prosincu 2021., ove godine u srpnju otvoren je Interpretacijski centar pomorske baštine u Tkonu kao svojevrsni muzej, odnosno galerija, koji svojim postavama i izlošcima predstavlja vrijedan kulturno-povijesni sadržaj zanimljiv turistima i posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu.

"Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone čemu bi mogao doprinijeti i centar kroz pružanje kulturnih sadržaja i aktivnosti tijekom cijele godine", kazala nam je Jelena Barić iz Turističke zajednice ove općine.

Obnova kaića i gajte, pletenje brka, pandula i bokobrana

U okviru projekta Arca Adriatica održane su i radionice obnove kaića i gajete koji ujedno predstavljaju i vanjske izložbene primjerke Interpretacijskog centra te interaktivne radionice za djecu, pod nazivom "Mala škola mornarskih vještina". Također, ovog ljeta nastavljeno je s promicanjem tradicijskih vještina i zanata te je u samom Centru održana radionica pletenja brka, pandula i bokobrana koju je vodio Ivan Longin čiji prozvodi ujedno nose oznaku HOP.

S područja općine 22 su dobitnika oznake HOP među kojima je i međunarodna treking utrka "Škraping" kao nematerijalni proizvod. Naime, svake godine tisuću trkača u ožujku trči po škrapama Tkona, od kuda dolazi i naziv ove međunarodne utrke. Inače, Tkon je nedavno dobio i novu trajektnu luku, tako da je ona stara u središtu mjesta ostala na raspolaganju ribarima  i turistima. Inače, iz projekta Arca je renovirano 19 malih brodica s obje strane Jadrana, a pokrenuta je i jedna akademija starih zanata i vještina. 

Smokve su ove godine obilno rodile 

Barić ističe da je riječ o proizvodima koji dolaze iz malih serija, a uz već navedenu opremu za brodove, mogu se tu naći i: ekstra djevičansko maslinovo ulje, razni likeri, marmelade, sapuni i kreme na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja, suveniri od školjaka te pletene sprte i vrše. Također i TZ općine Tkon dobitnik je oznake HOP za suvenir "Kunjsku kunjkaru".

Istu izrađuje samozatajni umirovljenik Pavao Porubić, koji tako krati duge zimske noći na otoku, ali i puni kućni proračun za drva, koja su ove godine poskupjela na čak 450 kuna po metru dok su još prošle bila 300 kuna. 

Na ribarskim noćima gosti vuku konop  

Navedeni proizvodi predstavljaju dodatnu ponudu za turisite i posjetitelje, a mogu se pronaći na Ljetnom sajmu otočnih proizvoda koji se tradicionalno ondje održava tijekom srpnja i kolovoza. Sajam se održava i za vrijeme manifestacije Škraping, kada na njemu nastupa preko 40 izlagača sa gotovo svih jadranskih otoka, te se ubraja među najveće sajmove takve vrste u Hrvatskoj. Cilj je posjetiteljima i gostima ponuditi izvorne, otočne proizvode, a lokalno stanovništvo potaknuti na proizvodnju, otvaranje novih radnih mjesta i ostanak na otoku, ističe Barić.

Među izlagačima su bili i OPG-ovi Katice Mušćet i Vesne Zalović iz Tkona. Obje imaju znak HOP-a na osam domaćih proizvoda, a počele su još prije 10 godina proizvoditi i prodavati autohtone proizvode iz svoga vrta i okućnice na lokalnim sajmovima od Biograda do Zadra i Šibenika. Za veću prodaju, dodaju, nemaju dovoljno jer sve što vrijedno proizvedu svojim rukama preko godine, ode još tijekom ljeta. Primjerice, na ribarskoj noći, gosti Tkona vuku konop, kao nekada na Jadranskim susretima, a nagrada za najbolje je pršut, iako cijela riva miriše po pečenoj tuni! 

Nema do domaćeg proizvoda 

Mušćet ističe da im je glavni proizvod maslinovo ulje, jer imaju od 300 oko 200 stabala maslina u rodu, ali ove godine ih je velika suša ostavila bez ploda ili je on jako slab, posebno one koje su dalje, bliže šumi na kršu, te ih ne navodnjavanju. "Lani je bilo bolje, a analiza je pokazala da je naša djevičansko ulje više slatko nego gorko jer masline beremo poluzrele, a ulje radimo na starinski način, te imamo najviše kupaca na kućnom pragu", otkriva Katica.   

Prvi otočni proizvod 2014. godine bila joj je mirisna ogrlica od lokalnog šumskog voća, koje se suši, te se strpljivo niže na lančić. Potom su svake godine došli novi HOP proizvodi, a najviše mirisne kremice od ljekovitog otočnog bilja.

S druge strane, Zalović nam je otkrila da se dobra marmelada može dobiti i od planike, koja naraste do pet metara u dvorištu, a daje plod koji se zove bagunja. Tu su marmelade i razni proizvodi od smokve, šljive, ružmarina, motara...

Otočni proizvodi spašeni od zaborava  

U velikom Interpretacijskom centru pomorske baštine Tkona, koji je izgrađen za Škraping, može se, između ostalog, vidjeti kako su Kunjke othranile Kunjane, jer su lovile ribu i školjke karakteristične za ovo područje - kunjke, ali i nosile kamen od kojih su onda zidane kuće i suhozidi za masline i smokve, koje su ove godine dobro rodile. Inače, Kun je stari naziv za Tkon, a isto ime nosi i najveći ribarski brod u mjestu Kun dva.

Na kratku šetnju kamenim ulicama Tkona, povela nas je Lores Kučaić Bobić, turistički vodič i interpretatorica kulturne baštine, koja nam je otkrila da se u Glagoljaškoj ulici nalazi skriveno blago. Radi se p narodnoj igri, koja se zove trilja, a koja je uklesana u kamen, čija se moderna inačica zove križić-kružić, a potječe iz pradavne 1440. godine prije Krista, te se igrala, kaže, još u Troji i Ateni. Za trilju je potrebna samo dobra volja i nekoliko badema, fažola ili boba. Istaknula je i lokalnu šijavicu, ali je nismo i čuli.

Uvijek traženi bajami 

Nadalje, na obroncima iznad Tkona, nalazi se jedini muški benediktinski samostan u Hrvatskoj, Čokovac, koji je utemeljen još u 12. stoljeću, a može se i posjetiti u poslijepodnevnim satima. Vidjeli smo da se obnavljaju i Rubićevi dvori, a tu je i obnovljena crkva Sv. Tome također od prije 10 stoljeća, koja i danas čuva sliku staru 500 godina.    


Fotoprilog


Tagovi

Arca Adriatica Općina Tkon Pašman HOP Jelena barić TZ Tkon Katica Mušćet Vesna Zalović Lores Kučaić Bobić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/