Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izletište Cvituša
  • 12.08.2020. 09:00
  • Ličko-senjska, Lovinac

Hrvoje Račić: Ličani vjeruju da kada lješnjaci dobro rode, zima će biti duga i oštra!

Jedan od bisera Like je izletište Cvituša, popularno sanjkalište koje ljeti, uz domaću gastronomsku ponudu, nudi i brdski biciklizam, no ne samo to.

Foto: Marinko Petković
  • 4.403
  • 456
  • 0

Izletište Cvituša u Općini Lovinac u Lici, nakon prve sezone bez prirodnog snijega, ušlo je u ljetnu sezonu s korona krizom, što znači i osjetno manje gostiju, posebno stranaca, ali hrabro ide naprijed. Značajno su povećali kapacitete ovog popularnog sanjkališta, tu je i zipline i brdski biciklizam, čuli smo od voditelja dok zatičemo djelatnike kako pripremaju drva za ogrjev. 

Hrvoje Račić, voditelj izletišta, kaže da Ličani vjeruju da kada lješnjaci dobro rode, kao što je slučaj ove godine, da će onda i zima biti duga i oštra. "Nama godišnje treba sto metara drva jer imamo u restoranu, koji sad može primiti 50-ak gostiju u zatvorenom prostoru, te isto toliko i na velikoj terasi, krušnu peć koja troši puno", pojašnjava nam. 

Nacionalni park Plitvice može biti nositelj razvoja Like  

Prema njegovim riječima, svake godine na izletištu Cvituša se nešto događa, odnosno dograđuje i ulaže. On drži da će trebati jedan ciklus od najmanje pet godina, nakon što je općina Lovinac, koja je i pokrenula sanjkalište, izašla iz njegove vlasničke strukture, da se sadržajno još više obogati i može raditI cijele godine.  

Račić ističe da bi i Nacionalni park Plitvička jezera, mogao ponovno biti nositelj razvoja Like kao nekada jer ima što ponuditi i u turističkom smislu.

Izletište Cvituša nalazi se u općini Lovinac u Lici

Naime, donedavno su NP Plitivice bile 'priča za sebe', gospodarski posve odvojene. Na području našeg najpoznatijeg nacionalnog parka samo je voda bila iz Like. Nije bilo domaćih proizvoda, posebno ne onih lokalnih. No, sad i tamo pušu neki drugi vjetrovi, kaže Račić, pa se i turistički djelatnici s pravom nadaju da će potencijal ovog kraja, čija je veličanstvena priroda zanimljiva u svako godišnje doba, doći do većeg izražaja.

S druge strane, strani biciklisti iz obližnjeg Zadra, većinom Nijemci i Britanci, sve do ove godine zbog korone, dolazili su redovito ovdje voziti svoje rekreativne rute na gotovo pa pustim lokalnim prometnicama, koje su nažalost loše održavane. Vozili su od Lovinca pa sve do Velebita, koji se s velikog akumulacijskog jezera u Svetom Roku, koji ima i manji hostel, a može se i kampirati - čini kao na dlanu.

U Ličkom polju, koje presjeca Dalmatina, ima i dosta domaćih životinja, prije svih krava, ali i konja, čija se stada lijepo vide u golemim zelenim prostranstvima. Uz lokalne prometnice se mogu vidjeti i ovce, autohtone ličke pramenke, a pomalo se i koze vraćaju, što znači da se i život s njima vraća.  

Turista na području TZ Gospić 50 posto od lanjskih   

Radišni Ličani osnovali su nedavno i udrugu 'Lovinački turistički forum', kako bi stvorili svoju prepoznatljivu turističku destinaciju oko znamenitog Zira, jer dobro označeni smještajni kapaciteti već postoje, neovisno od Nacionalnog parka. Naime, i u ovoj krizi TZ Gospića, koji administrativno pokriva ogroman, a gotovo prazan prostor ili više od pola Ličko-senjske županije, bilježi solidne rezultate. Iako je broj noćenja na području grada varirao u srpnju na dnevnoj bazi od 48 do 52 posto u odnosu na lanjsku sezonu. Novi gosti u strahu od zaraze koronom na napučenim turističkim destinacijama na moru stižu i iz Izraela, Danske, Nizozemske, Mađarske...       

Od zanimljivijih sadržaja tu je jedini Pećinski park u Hrvatskoj, PP Grabovača, uređena i cijele godine otvorena ogromna špilja od gotovo 100 metara dužine, koja je na samo pola sata od Plitvica, odnosno Korenice, a još manje od Gospića.

Lovinac je drugi red do mora

No, vratimo se Cvituši, koja budi nadu da se i pored niza otežavajućih okolnosti, može nešto dobro pokrenuti i u opustošenoj Lici, ali se mora biti  jako uporan i inovativan, jer do najbližeg mora u Rovanjskoj je auto cestom samo 30 kilometara, a ni Karlobag, preko prijevoja Baške Oštarije, nije daleko. I s ove strane Velebita cvjeta privatni smještaj, ima i više manjih kampova, ali je tamošnji športski centar Velebno, već godinama zatvoren.

Voditelj izletišta Hrvoje Račić 

Podsjetimo, općinsko sanjkalište na brdu Cvituša je bilo dugo samo 100 metara, a široko 130 metara, a sada je prošireno na 250 metara dužine. Specijalizirano je bilo za sanjkanje i učenje prvih skijaških spustova Zadrana i Splićana. Uz sanjkanje i skijanje izletište je imalo i gastronomsku ponudu unutar male drvene kućice Medin bar. Uz rekraciju za djecu i odrasle te gastronomsku ponudu na izletištu se nalazila  i mala suvenirnica u kojoj su se, uz službene suvenire izletišta (majice, kape, šalice, magneti, razglednice ), mogli pronaći i proizvodi lokalnih OPG-ova (med, sokovi, pekmez, sirevi, prirodna kozmetika i čajevi).

No, nije bilo lako jer su zime i u ovom kraju počele kopniti pa su nabavljeni i vodeni topovi, a općina je osnovala i Turističku agenciju 'Lito', koja jedno vrijeme nije radila jer se općina htjela riješiti turističkog sadržaja, odnosno prepustiti ga privatnoj incijativi, koja sad uspješno jedri između niza birokratskih barijera u domaćem turističko-ugostiteljskom sektoru, koji mora naći odgovor i na ovu krizu.

Cvituša je bez sumnje dobar projekt i šteta bi bila da ne uspije jer alternative zapravo i nema u kraju gdje se i trgovine i kafići zatvaraju, a koji se teško nosi sa izazovima stvaranja novih vrijednosti i zapošljavanja u ličkoj zabiti.


Fotoprilog


Tagovi

Izletište Cvituša Hrvoje Račić Lovinac Lika Turistički potencijal


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰