• Izletište Vlajnić
  • 11.07.2017. 12:00

Gidrani, štrudle i zelenilo - uspješan seoski turizam

Obitelj Vlajinić nekadašnje je vikend mjesto za odmor na brijegu oživjelo u ugostiteljski raj i OPG, gdje danas žive tri generacije. Istodobno je to i izletište, mjesto konjičkog turizma s gidranima, autohtone domaće hrane i edukativnih radionica!

Foto: Obitelj Vlajinić
  • 2.024
  • 170
  • 0

"Na malenom brijegu usred vinograda sastali se beruć grožđe momak i djevojka...". Po prilici su to stihovi poznate pjesme čiji naziv simbolično nosi i seoski turizam odnosno izletište "Na malenom brijegu" okruženo pitoresknim zelenilom, umirujućim poljima i šumom.

Obitelj Vladimira Vlajinića (46) svoju je nekadašnju vikendicu za odmor, fešte i druga slavlja u selu Ribnjačka općina Velika Pisanica, oživjela spojivši ih u ugostiteljsku (autohtonu) ponudu. Ponajprije hrane, dobre kapljice ali i odmora u zelenilu, jahanja, bicikliranja po okolici kao i odlaska u vrganje, šumske jagode, kestenje ali i zakopano tursko blago.

Tri generacije na malenom brijegu

Na brijegu danas žive tri generacije i svi sudjeluju u svim poslovima na gospodarstvu kaže Vlajinić, koji je svojedobno ostavio život na egzotičnim Tenerifima i došao u rajski bilogorski kraj. Gospodarstvo im se rasprostire na petnaestak hektara, a osnovna mu je djelatnost ugostiteljstvo odnosno uzgoj toplokrvnih konja koje dodatno oplemenjuje i pedesetak ovaca (pasmine Romanovska) koje se svrstavaju u najplodnije i najzdravije ovce. Imanjem slobodno trčkaraju i brojna perad ali i kućni ljubimci mace i psi.

Plodovi s OPG-a

Obrubio je imanje i povrtnjak sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem, bućama, graškom, rajčicom, paprikom, lukom... Od povrtnica radišne žene obitelji spravljaju zimnicu a od plodova voćki jabuka, krušaka, višanja rade se džemovi, kompoti, likeri i dr. Sve je domaće što nude Vlajinići uključujući i vino iz svojeg vinograda sa tisuću loza, plemenitih crnih i bijelih sorti od kojih nastaje chardonay, graševina, rizling, frankovka ...

Štrudle bake Milkice i punice Anđelke

Obitelj, kaže naš sugovornik, ponajviše u uzgoju na poljima ima djetelinsko travnih smjesa i raznih žitarica koje im trebaju za prehranu životinja. Zato imaju odličnu kvalitetu mesa nemalo janjetine koju oplemenjuju i drugim receptima.Uključuje to stare načine kuhanja i pečenja poput štrudli sa heljdom i zeljem, zlijevankama posluženih s kiselim mlijekom i vrhnjem, domaćih štrudli od buče s makom i drugih jela na žlicu.

Razvlači ih i danas baka Milkica, a punica Anđelka, otkriva nam Vlajinić majstorica je za štrudle sa heljdinom kašom. Meso koje nude gostima u restoranu peče se u krušnoj peći, a drži se kako su to nekad radili naši stari - u banjici. Uvijek je gostima u ponudi i kruh iz krušne peći a kako je u tom kraju aktivno i lovačko društvo, na jelovniku se nađe i veprovina odnosno jelenska i srneća divljač.

Za sve što su ustrojili na gospodarstvu trebalo je puno truda i rada, kažu Vlajinići dodajući da se od seoskog turizma može živjeti ako se drži one da "nije u šoldima sve".

U razvoju malenog brijega doznajemo obitelj je uložila značajna sredstva, ali sve su kažu ulagali postepeno još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.Tako danas nude gostima i smještaj u Ruralnoj kući tzv. Bakina vikendica gdje je noćenje 360 kuna a u Seoskoj sobi 240.

Bakina je vikendica s ostakljenim dnevnim boravkom, balkonom s pogledom na livade i šumu, kaminom na drva i spavaćom sobom u potkrovlju, a SOBA "Maca" u prizemlju je s terasom kažu supružnici posebice dobra "za ljenčarenje u ljetnim danima, u hladu orahove krošnje".

Posebnost gospodarstva konjički turizam s gidranima

Posebnost je gospodarstva konjički turizam s mađarskim vojnim konjima gidranima koji su u statusu zaštite ugrožene pasmine. Naš sugovornik kaže kako konji trebaju dobiti zaštitu izvornosti hrvatske autohtone pasmine. Puno o njima zna i voli ih, što ne čudi jer dugo se bavi uzgojem konja i sportskom disciplinom daljinsko jahanje. Zato bogato iskustvo djeli sa svim posjetiteljima OPG-a, to više jer ima i licencu turističkog vodiča pa često sa znatiželjnicima odlazi u pohode bilogorskim konjičkim stazama. Gosti imanja konje mogu promatrati na pašnjacima, upoznavati ih kroz timarenje, priče, njegu, hranjenje.

Konji gidrani

Na raspolaganju je posjetiteljima šest gidrana s kojima mogu iskusiti Školu jahaja za početnike ali i naprednije jahače. Mogu se doživjeti i višednevne trekking ture po certificiranoj Bilogorskoj konjičkoj stazi uz licencirane konjičke turističke vodiče. Zanimljivost je i potraga za skrivenim blagom bilogorskih divova - veda, a riječ je o edukativno - zabavnim kostimiranim izletima s mitološkim pričama s Bilogore. Program "Četiri godišnja doba" sa dvije radionice goste upoznaje sa radom seoskog gospodarstva,"Perina družba" što i uključuje posjet centru Mate Lovraka, dječjem piscu iz Velikog Grđevca.

Od seoskog se turizma može živjeti

Za sve što su ustrojili na gospodarstvu trebalo je puno truda i rada, kažu Vlajinići dodajući da se od seoskog turizma može živjeti ako se drži one da "nije u šoldima sve". Oni doma nemaju zlatne pipe, nisu kažu dužni(ci), ali potrebno im je proširenje prostora u budućnosti. Izgraditi planiraju još dva apartmana odnosno dvije sobe uz sredstva koja ipak namjeravaju pribaviti kakvim kreditom, od čega će dio otići i za strojeve.

OPG će dobiti u konačnici i svoj auto kamp jer smatraju kako kontinentalni turizam ima perspektivu, a valja kažu očuvati i ruralni prostor kroz taj vid ponude. Naš sugovornik tvrdi kako nije požalio što je iz Zagreba došao živjeti na selo u kojem se dobro, uz suživot s prirodom osjećaju i njegova djeca Laura i Dorian ali i supruga, učiteljica Vesna.

Foto: Obitelj Vlajinić


Fotoprilog


Tagovi

OPG Na Malenom Brijegu Izletište Konji Turizam Vlajinić Seoski Turizam Bjelovar Gidrani


Autorica

Snježana Kratz

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.