Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Imotska krajina
  • 30.12.2021. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Grubine, Podbablje

Filip Matković: Imotska krajina ima ogroman potencijal za agroturizam

Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu, Filip Matković vratio se na djedovinu i preuzeo obiteljski posao proizvodnje grožđa i vina. U seoskom turizmu vidi veliki potencijal za Imotsku krajinu.

Foto: Arhiva obitelji Matković
  • 1.849
  • 58
  • 0

Filip Matković je mladi poljoprivrednik iz naselja Grubine u općini Podbablje u Imotskoj krajini. Ondje je rođen i odrastao, a koliko je vezan za rodni kraj govori i odabir teme za diplomski rad koja glasi “Potencijal Imotske krajine za razvitak ruralnog turizma“.

Kaže da mu je namjera bila nakon kvalitetne analize prirodno-kulturnog potencijala čitavog tog kraja predložiti glavne ciljeve i mjere budućeg razvitka ruralnog turizma, čime bi se povećala ponuda, ali i broj posjeta tijekom cijele godine. Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odlučio se vratiti doma na djedovinu i ondje nastaviti obiteljski posao, točnije preuzeti ga od strica Domagoja.

"Riječ je prije svega o proizvodnji vina i vođenju obiteljske Vinarije Matković koja ima tradiciju dugu gotovo 24 godine", kaže nam Filip te dodaje da uz vinariju dolaze i popratni sadržaji. "Ako danas želite biti prisutni na tržištu, a pritom i trajati, onda morate pratiti trendove i ići ukorak s vremenom. Mi se trudimo činiti upravo to", priča ovaj, od prošle godine diplomirani agronom pun optimizma i vjere u svoj rad kao i budućnost na svojoj zemlji. 

Turistima nude samo domaće proizvode

Naime, obitelj ovog mladog poduzetnika je uz pomoć europskih sredstava kupila tri quad vozila, električne bicikle i kajake. "Sve to iznajmljujemo, a turisti su iznimno zadovoljni jer na zabavniji način ispunjen adrenalinom mogu doživjeti Imotsku krajinu iz novog, originalnog kuta."

Turisti imaju što obići quadovima

Kaže, zadovoljan je ovogodišnjom turističkom sezonom koja je ipak bila dobra s obzirom na svima poznate okolnosti vezane uz pandemiju. Ove su godine izostali turistički dolasci autobusima koje organiziraju agencije u sklopu svojih tura. Tijekom obilazaka, zastanu kod njih posjete vinariju, degustiraju vina i domaće likere. "Upoznamo ih sa zanimljivostima o njihovoj proizvodnji. Ponudimo im hladne plate zajedno s kruhom ispod peke. Naravno, kruh, sirevi i suhomesnati proizvodi dolaze iz Imotske krajine, od naših proizvođača koje poznajemo i u koje imamo puno povjerenje", kaže uz napomenu kako OPG-ove vide kao na partnere. "Jedni druge guramo prema naprijed i za uspjeh bi bilo najbolje da se držimo zajedno."

No, ni ove godine nije nedostajalo gostiju. Naime, naselje Grubine se nalaze na glavnoj prometnici i kako Filip kaže, lako ih je pronaći. "Gosti sami skrenu kad njome prolaze ili nas jednostavno lako uoče na Google mapsu.

Uz Vinsku omotnicu pomladili vinograd

No, da bi se imalo što staviti pred goste, potrebno je zasukati rukave. Ovaj mladi vinogradar i vinar otkriva kako su upravo ove godine zahvaljujući Vinskoj omotnici izvadili većinu starih loza i na ista mjesta zasadili nove, mlade jedinke. "Najviše smo sadili našu autohtonu sortu vinove loze trnjak. Urod starih loza koje nismo vadili je nakon nekoliko iznimno loših godina radi nepovoljnih vremenskih prilika bio vrlo dobar i njime smo zadovoljni."

Kada je riječ o EU fondovima, kaže kako su aplicirali na one za gradnju wine bara te kupnju manjeg novog traktora. "Iskustva su dobra i zadovoljni smo, iako nam taj administrativni dio oduzima puno vremena. Najveća zamjerka je što konačne rezultate čekamo dosta dugo", komentira zaključivši kako bi im, kada je riječ o financijskim sredstvima, najveća pomoć bila od strane lokalne i državne turističke zajednice.

Smatra da njihov kraj nije brandiran koliko zaslužuje. "Imotska vina su vrlo visoke kvalitete, okoliš je vrlo dobro očuvan, a geografski položaj je idealan za razvoj agroturizma. Nadohvat ruke su nam Makarska rivijera i svetište u Međugorju, dok nam do Splita automobilom treba nešto više od sat vremena, a do Dubrovnika oko dva i pol sata."

Zaključuje da bi se poljoprivrednici u ovom kraju trebali baviti isključivo ekološkom proizvodnjom. "Ona je jedina održiva, a osim toga, bila bi neprocjenjiva šteta uništavati ovaj netaknuti okoliš.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Matković Filip Matković Trnjak Turistička tura Imotska krajina


Autor

Matko Hmelik

Više [+]

Student na petoj godini smjera agroekologija na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaljubljenik u prirodu i ekološku poljoprivredu.