Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo roda
  • 21.05.2019. 18:00
  • Sisačko-moslavačka, Park prirode Lonjsko polje, Čigoč

Europsko selo roda Čigoč dobiva Ornitološki centar!

Znamo da se turizam nigdje, a posebno u zaštićenim područjima, ne bi smio događati. Treba ga ciljano razvijati. Nova infrastruktura doprinijet će razvoju kvalitetnijeg, boljeg i održivog turizma u Lonjskom polju, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje.

Foto: JU Park prirode Lonjsko polje
  • 1.474
  • 377
  • 1

Europsko selo roda Čigoč dobiva Ornitološki centar! Naime, Park prirode Lonjsko polje Ornitološkim će centrom Čigoč dobiti izložbeno-interpretacijski i istraživački centar, edukativni park, trg s amfiteatrom, opservatorij te infrastrukturu nužnu za razvoj turizma. Gradit će se i bungalovi za smještaj turista te oporavilište za ptice. Projekt je vrijedan više od četrdeset milijuna kuna, priopćeno je iz Javne ustanove Park Prirode Lonjsko polje

"Uoči 25. rođendana prvog Europskog sela roda počelo je uređenje zemljišta na kojem će se graditi Ornitološki centar Čigoč. Ornitološki centar uz novu će građevinu obuhvatiti kuriju Oberhofer Hangi i prateću gospodarsku zgradu koje će, prema smjernicama konzervatora, biti temeljito obnovljene i prilagođene novim funkcijama. Centar će na jedinstven način spojiti turizam i ornitologiju.

Četvrt stoljeća prvog Europskog sela roda

Zato se stvaraju objekti koji će služiti posjetiteljima i stručnjacima koji se bave proučavanjem ptica. Kroz izložbeno-interpretacijski centar i edukativni park te s opservatorija turisti će moći upoznati prirodno bogatstvo Parka prirode Lonjsko polje.

U Čigoču, prvom europskom selu roda, više je roda nego stanovnika!

Šetnica uz slijepi rukavac Save posjetitelje će uvesti u netaknutu prirodu, ali omogućiti i dodatne sadržaje poput predstavljanja starih zanata i domaćih proizvoda. Na šetnicu će se naslanjati drvena platforma s paviljonom za odmor i ribolov te pristanište za brodove na električni pogon. Trg s amfiteatrom služit će za okupljanje velikih grupa i predavanja na otvorenom", objašnjavaju. 

Tonči Čerina, Ivor Stanivuković i Kristina Ikić Baniček

U istraživačkom centru ornitolozi će imati laboratorij te sve ostalo potrebno za svoj rad. Kako bi smještajni kapaciteti pratili razvoj turizma u Lonjskom polju, planira se izgradnja kampa. Uz jedan veliki paviljon s kuhinjom i blagovaonicom bit će smješteni drveni bungalovi u kojima će moći noćiti po četiri osobe.

"Ornitološki centar Čigoč izuzetno je vrijedan projekt za Sisak i Park prirode Lonjsko polje jer predviđa smještajne kapacitete za edukativne i istraživačke skupine, ali i sadržaje za putnika namjernika koji ovamo dolazi jer želi uživati u prirodnim ljepotama. Prošle smo godine kupili 444.000 metara četvornih za gradnju Ornitološkog centra. Iduće ćemo godine krenuti s izgradnjom parkirališta i šetnice“, kazala je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Grada Siska, na predstavljanju idejnog rješenja te izrazila nadu da će se u financiranje izgradnje Centra uključiti nadležno ministarstvo te da će se projekt moći prijaviti i na natječaj za sredstva Europske unije. 

Kvalitetniji, bolji i održivi turizam

Čigoč je, naglašavaju, najposjećenije mjesto u Parku prirode Lonjsko polje. Posjeti ga čak šezdeset posto posjetitelja Parka. "Postojeća infrastruktura za ovdašnji turizam nije dovoljna. Znamo da se turizam nigdje, a posebno u zaštićenim područjima, ne bi smio događati. Treba ga ciljano razvijati. Nova infrastruktura doprinijet će razvoju kvalitetnijeg, boljeg i održivog turizma u Lonjskom polju“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Idejno rješenje (Vizualizacija Roth&Čerina)

Arhitektima je, dodaju, najveći izazov bio kako infrastrukturne objekte uskladiti sa zaštitom prirodom. "Nismo željeli narušiti prirodu, pa smo cijeli projekt usklađivali s krajolikom. Rezultat je nešto što je bliže krajobraznoj arhitekturi nego kući. Sam interpretacijski centar bit će napravljen od prirodnih materijala, po mogućnosti recikliranih kako bi centar u cjelini komunicirao važnost očuvanja prirode”, kazao je Tonči Čerina, autor idejnog rješenja za Ornitološki centar Čigoč.

Gradnja Ornitološkog centra Čigoč dio je projekta revitalizacije sisačke Donje Posavine. Naime, uz obogaćivanje turističke ponude podupre se tamošnji ruralni razvoj. U Lonjskom polju obitava 250 vrsta ptica od kojih se 170 tamo gnijezdi. Čigoč je diljem svijeta poznat po gnijezdima bijele rode, no ornitolozi vole opaziti još dvije vrste – crne rode te čaplje žličarke koje su zaštitni znak Parka prirode Lonjsko polje, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Nikolina Marović. 


Fotoprilog


Tagovi

Čigoč Europsko selo roda Idejno rješenje Lonjsko polje Ornitološki centar


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]