Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo turizma
  • 18.12.2018. 10:30

Europski Parlament predložio posebnu proračunsku liniju za turizam od 300 milijuna eura!

Riječ je o inicijativi za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU institucija koju je početkom godine pokrenuo ministar turizma RH Gari Cappelli.

Foto: Bigstockphoto/Viliam.M
  • 4.003
  • 155
  • 0

Europski parlament predložio je posebnu proračunsku liniju za turizam vrijednu 300 milijuna eura, a uvrštenje turizma u program Vijeća EU potvrda je kako je hrvatsko lobiranje i naglašavanje značaja turizma za cjelokupno gospodarstvo bilo opravdano, kako u zemlji, tako i na razini EU-a. Riječ je o inicijativi za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU institucija koju je početkom godine pokrenuo ministar turizma RH Gari Cappelli, priopćilo je Ministarstvo turizma. 

"U gospodarstvu Europske unije turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, odnosno, svaki 11 radnik zaposlen je na  poslovima neposredno povezanim sa turizmom. Uz to, uzevši u obzir kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da je doprinos turizma i putovanja BDP-u Europske unije oko deset posto, potvrđuje se premisa kako turizam zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije što će u konačnici biti iznimno važno za turizam svih zemalja članica EU, pa tako i za Hrvatsku", izjavio je ministar turizma RH Gari Cappelli. 

Kako navode, sredinom prosinca u Bruxellesu je potvrđen Osamnaestomjesečni program Vijeća EU za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., a riječ je o programu kojeg su pripremile Rumunjska, Republika Finska i Republika Hrvatska, kao takozvani budući Trio predsjedavajućih Vijećem EU, u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU te Europskom službom za vanjsko djelovanje u dijelovima iz njihovih nadležnosti. 

"U navedenom programu rada izrijekom se prvi puta spominje i turizam, i to unutar poglavlja Unija radnih mjesta, rasta i konkurentnosti, gdje se navodi potreba boljeg pozicioniranja turizma na razini EU-a, a posebno u cilju poticanja rasta i zapošljavanja. Osim spomenutog, Europski parlament je, kao  jedna od EU institucija koja najsnažnije podupire turistički sektor, na plenarnoj sjednici održanoj 14. studenoga 2018. usvojio Privremeno izvješće o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. (VFO) koje će služiti kao stajalište EP za postizanje konačnog dogovora o VFO. Navedenim dokumentom Europski parlament poziva Europsku komisiju da pripremi zakonodavni okvir potreban za osnivanje programa za održivi turizam koji bi bio dio Programa za jedinstveno tržište", objašnjavaju iz Ministarstva turizma. 

Do sada je 14 od 28 država članica dalo podršku hrvatskoj inicijativi.


Izvori

Ministarstvo turizma


Tagovi

Turizam Europski parlament Gari Capelli


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.