Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NP Plitvice
  • 25.05.2020. 10:30
  • Ličko-senjska, Plitvička Jezera

Domaći gosti zbog povoljnjijih ulaznica uspješno na Plitvicama zamijenili strane

Na Plitvičkim jezerima je zabilježeno 1.400 vrsta i podvrsta biljaka i brojne životinjske vrste, među kojima je 259 kralježnjaka i čak 321 vrsta leptira, a uspješno se vratila i kolonija od deset riseva.

Foto: Marinko Petković
  • 1.761
  • 196
  • 0

Nacionalni park Plitvička jezera u uvjetima pandemije koronavirusa bio je zatvoren do 11. svibnja, a onda je u okviru akcije 'Proljeće na Plitvicama' uslijedilo dvotjedno promotivno razdoblje koje je završilo za vikend kada su ulaznice bile prihvatljivih 50 kuna za odrasle, 30 za studente, 25 za djecu od sedam do 18 godina, a najmlađi su mogli ući besplatno.

Naime, osjetno jeftinije ulaznice za NP Plitvice, koje žive od stranih turista, su bile online rasprodane i za radne dane u proteklom tjednu. Dakle, ne samo za dva vikenda jer bi broj posjetitelja iz svih krajeva Lijepe naše, sudeći po registarskim oznakama onih koji su pohrlili na Plitvice, bio veći od uobičajenog broja posjetitelja do 10.000 na dan da u uvjetima pandemije nije bio ograničen na 5.500 posjetitelja, te su brodske linije na velikom jezeru Kozjak bile kraće, a turističkog vlaka nije bilo.

Samo 4 posto domaćih gostiju od 1,7 milijuna posjetitelja godišnje

Inače, prirodne ljepote Plitvica, koje su u svako doba godine predivne, godišnje privuku 1,7 milijuna posjetitelja od kojih su čak 96 posto stranci, koji dolaze u Zagreb i na Jadran, ali se na Plitvicama najčešće zadržavaju samo jedan dan. Stoga lokalni projekt 'Ostani tri dana u Lici', ima itekako smisla.

Predivne prirodne ljepote našeg najpoznatijeg nacionalnog parka 

Prvi hotel na Plitvicama sagrađen je još davne 1861. godine. Onda su 1949. godine Plitivička jezera proglašena Nacionalnim parkom, a UNESCO ih na popis Svjetske prirodne baštine, zbog čega je i broj posjetitelja morao biti ograničen, stavlja 1979. godine. Na Plitvičkim jezerima je zabilježeno 1.400 vrsta i podvrsta biljaka i brojne životinjske vrste, među kojima je 259 kralježnjaka i, primjerice, čak 321 vrsta leptira.

Na golemi prostor Nacionalnog parka, od 300 kvadratnih kilometara, od kojh je za posjet dostupno manje od dva posto, uspješno se vratila i kolonija od deset riseva, koji su postali posebno aktivni, za vrijeme smanjene posjete. Sličnu akciju s jeftinijim ulaznicama imaju i NP Krka i Brijuni.  

Plitvice su najljepše predvečer, a ulaz u Nacionalni park je moguć do 18 sati, kad u njemu ima najmanje ljudi. No, cijena karta za odrasle, nešto manja je za druge kategorije posjetitelja, već od 25. svibnja je 90 kuna, potom 200 te u špici turističke sezone, ako je ove godine bude, čak 300 kuna.  


Fotoprilog


Tagovi

NP Plitvice Turizam Koronavirus Povoljnije ulaznice


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]