Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 25.10.2014. 08:20

Domaće voće i povrće za strane goste!

Pozornosti vrijedan nedavni javni natječaj međimurskog Resorta "LifeClass Terme Sveti Martin", za nabavu gotovo 45 tona raznoga povrća i 10 tona voća, isključivo domaćega podrijetla, pothvat je koji bi mogli slijediti i ostali.

  • 563
  • 180
  • 0

Već godinama slušamo fraze o potrebi povezivanja zelene i plave Hrvatske, u sklopu kojega bi jadranski hoteli od kontinentalnih poljoprivrednika otkupljivali domaće voće i povrće. Zadovoljstvo bi bilo obostrano, jer naši bi proizvođači imali gdje plasirati proizvode, a hotelske kuće gostima bi nudile jela spravljena od namirnica kontroliranog podrijetla.

Ipak, izuzev rijetkih iznimaka, takva vrsta poslovne suradnje ni približno nije saživjela u onoj mjeri, u kakvoj bi mogla. Stoga je pozornosti vrijedan nedavni javni natječaj međimurskog Resorta "LifeClass Terme Sveti Martin", za nabavu gotovo 45 tona raznoga povrća i 10 tona voća, isključivo domaćega podrijetla.

Domaće namirnice direktno od lokalnih proizvođača

Samo domaće u Svetom Martinu

"Krumpir i jabuke su kulture za koje smo primili najviše ponuda, što nije čudno, budući da se njihovom proizvodnjom u Međimurju bavi puno poljoprivrednika. Natječaj je završio prije nekoliko dana, no za većinu drugog voća i povrća nismo primili dovoljno ponuda, tako da ćemo ih morati potražiti u susjednim županijama, ali i u ostatku zemlje.

I inače se trudimo da sve namirnice koje koristimo u Resortu, budu kontroliranog podrijetla i domaće proizvodnje, no ove smo godine baš prvi puta objavili natječaj za nabavu domaćih namirnica direktno od lokalnih proizvođača", ističe Saša Vugrinec, voditelj Odnosa s javnošću ovog najvećeg i najpoznatijeg turističkog bisera Međimurja.

Potražuju se tone domaćeg voća i povrća!

Osim krumpira i jabuka, s nabavkom kojih nema problema, u Resortu potražuju 7,5 tona svježe rajčice, 5,5 tona svježeg bijelog kupusa, po 3 tone svježe paprike, zelene salate i crvenoga luka, 1,85 tona gljiva, po tonu tikvica, brokule, graha, svježih krastavaca i mrkve, oko 800 kg radiča, cvjetače i mahuna, nekoliko stotina kilograma rotkvica, blitve, celera, graška, hrena, kiselog kupusa, bijeloga i mladoga luka i matovilca, te manje količine rikole, šparoga, vlasca, svježih i sušenih vrganja te kelja.

Što se voća tiče, osim već spomenutih jabuka za nabavu, kojih je dovoljno ponuda pristiglo iz samog Međimurja, još postoji potreba za više od dvije tone lubenica, 1,5 tone krušaka, 700 kg grožđa, 600 kg bresaka, te manje količine svježih šljiva, trešanja, jagoda, lješnjaka, višanja, oraha, kupina, brusnica i borovnica, kao i 120 kg raznoga začinskoga bilja. Potencijalne ponude mogu slati Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i tvrtke.

Međimurska jela prva na meniju

Domaći specijaliteti

"Cijene moraju biti iskazane bez PDV-a, a najbolji ponuđači izabrat će se na temelju usporedbe omjera cijene i kvalitete i s njima ćemo sklopiti ugovor na određeno vrijeme. Kao što je nama kao turističkom kompleksu veoma važno podrijetlo namirnica, jednako tako su i proizvođači voća i povrća zadovoljni što njihovi proizvodi završe na našim stolovima.

Jer, kroz naš Resort godišnje prođe više od 50.000 gostiju i gotovo svi koji dođu, odluče se za barem jedan obrok. Povratna informacija koju imamo od naših gostiju u vezi gastronomske ponude je i više nego pozitivna. Najviše se traže dva najpoznatija međimurska jela, gibanica i meso s tiblice", doznajemo od Saše Vugrinca iz Resorta "LifeClass Terme Sveti Martin".

Dok njihov primjer ne počnu slijediti i drugi turistički kompleksi u Hrvatskoj, na vama, proizvođačima voća i povrća je da pogledate imate li u svom vrtu neke od voćnih ili povrtnih kultura koje ovom međimurskom resortu trebaju te da im pošaljete ponudu.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Povezivanje Krumpir Jakube Natječaj Domaće voće i povrće Saša Vugrinec Lokalni proizvođači Zelena salata Povrće Voće OPG Domaća proizvodnja PDV Life Class Terme Sveti Martin Jadranski hoteli


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.