Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 04.02.2017. 12:00

Dodjela potpora u turizmu i lovstvu

OBŽ prva u Hrvatskoj pokrenula potporu kojom želi povezati naše autohtone proizvođače s pružateljima usluga u turizmu! Na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije raspisani su javni pozivi za dodjelu potpora u turizmu i lovstvu.

  • 1.926
  • 260
  • 0

Na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije 1. veljače 2017. godine raspisani su javni pozivi za dodjelu potpora u turizmu i lovstvu.

Tim povodom župan dr. sc. Vladimir Šišljagić je održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao sve zainteresirane da podnesu zahtjeve za svoje projekte.

Šišljagić: OBŽ osigurala gotovo 8 milijuna kuna za 19 mjera

Nakon što je uputio pozdravne riječi okupljenima, župan Vladimir Šišljagić započinje konferenciju za novinare impresivnim iznosom od 8 milijuna kuna u svrhu potpora za razvoj turizma, lovstva i poticanja poduzetništva.

"Ukupno se od 01. veljače 2017.godine, odnosno u narednih 15 dana objavljuje 19 poziva za 19 mjera. 19 različitih potpora namijenjenim potencijalnim korisnicima u turizmu, lovstvu i za poticanje poduzetništva. Za te je mjere, Osječko-baranjska županija osigurala gotovo 8 milijuna kuna."

Nakon uvodnog govora župana, nazočnima su se obratili zamjenik župana, dr.sc. Željko Kraljičak, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Silva Wendling i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, Ivana Katavić.

Kraljičak: OBŽ već desetak godina dodjeljuje značajne potpore za razvoj gospodarstva

Zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak naglasio je kako Županija već desetak godina dodjeljuje potpore koje su značajne za poticanje i razvoj gospodarstva, kao i druge ciljeve županijske politike ravnomjernog razvoja cijele županije.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling predstavila je javne pozive iz njenog resora. Naime, 1. veljače 2017. godine objavljen je javni poziv za potpore u lovstvu koji traje do iskorištenja sredstava predviđenih za njihovu namjenu, a najkasnije do 31. listopada 2017. godine, i to za opremanje hladnjača za prihvat mesa, kupovinu zemljišta za osnivanje remiza za divljač, unaprjeđenje lovnog turizma, ozakonjenje lovačkih kuća, unaprjeđenje lovne infrastrukture i nabavu opreme za sprječavanje šteta od divljači i za sudjelovanje na manifestacijama.

Wendling: Županija je uložila preko 13 milijuna kuna u razvoj lovstva

"Javni pozivi u lovstvu su usmjereni prema razvoju i unaprjeđenju lovne infrastrukture, te izgradnji kapaciteta koji su potrebni za lovstvo, kao i za sam razvoj infrastrukture u lovištima kroz izgradnju čeka, pojilišta. Također, jedna od mjera koja je u lovstvu veoma važna je mjera za razvoj i unaprjeđenje lovnog turizma.

Županija je uložila preko 13 milijuna kuna u razvoj lovstva!

To je mjera gdje se javljaju sva lovačka društva, odnosno zakupci, koncesionari zajedničkih ili državnih lovišta na području naše Županije kroz koju ostvaruju potporu za unaprjeđenje njihovih lovačkih kuća kako bi gosti koji dolaze u ovaj oblik selektivnog turizma imali sve pogodnosti koje su važne za razvoj lovnog turizma. Županija je od 2003. godine od kada sustavno unaprjeđujemo i razvijamo lovstvo uložila preko 13 milijuna kuna u razvoj lovstva na svome području."

Poslije javnih poziva u lovstvu, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Silva Wendling, predstavila je i javne pozive u turizmu, i to za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama te za ulaganja u autohtonu, eno i gastro ponudu, po čemu je Osječko-baranjska županija jedinstvena u Hrvatskoj.

Oba poziva otvorena su do iskorištenja osiguranih sredstava za ovu namjenu, a najkasnije do 31. listopada 2017. godine, s time da je za prvi osigurano 200.000,00 kuna, a za drugi 150.000,00 kuna.

Za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama planirano je 200 tisuća kn u 2017.

"Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj s 1.veljače 2017. objavljuje dva javna poziva koja su usmjerena prema ruralnom turizmu. Prvi se, dakle, odnosi na poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u 2017. godini, a drugi na dodjelu potpora za ulaganja u autohtonu eno i gastro ponudu na području Osječko-baranjske županije u 2017. godini. "

Za unaprjeđenje i razvoj eno i gastro ponude 150 tisuća kn

Navedeni javni pozivi otvoreni su do utroška sredstava planiranih za tu namjenu u proračunu. Za organizaciju i sudjelovanje u manifestacijama planirano je 200.000,00 kn, a za unaprjeđenje i razvoj eno i gastro ponude 150.000,00 kn.

"Kada govorimo o javnom pozivu koji se odnosi na dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama u 2017. godini, intenzitet potpore iznosi do 50% od prihvatljivih troškova, a sam iznos se utvrđuje s obzirom na značaj manifestacije za razvoj i unaprjeđenje turizma na području naše Županije. U samom javnom pozivu utvrđeni su uvjeti, odnosno tko se može javiti, što nam od dokumentacije mora dostaviti, a također je dostupan i prijavni obrazac na stranici Osječko-baranjske županije.

U dvije godine isplaćeno oko 300 tisuća kn za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama

Javni pozivi se odobravaju temeljem odluka o potporama u ruralnom turizmu koje je donijela Županijska skupština. Sukladno tome, Za 2015. i 2016. godinu (u kojima smo imali 64 korisnika) isplaćeno je skoro 300.000 kn.

OBŽ prva pokrenula potporu za povezivanje proizvođača s pružateljima usluga u turizmu

Druga mjera se odnosi na unaprjeđenje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda. To je mjera na koju smo osobito ponosni zato što smo prvi u Hrvatskoj pokrenuli potporu u kojoj želimo povezati naše proizvođače autohtonih, odnosno lokalnih proizvoda s pružateljima usluga u turizmu.

Do 10 tisuća kn za povezivanje autohtonih proizvoda i turizma

Bez obzira radi li se o smještajnim kapacitetima ili o ugostiteljskim uslugama, sve one koji kupuju proizvode od svojih lokalnih proizvođača mi subvencioniramo s iznosom do 50%. Maksimalni iznos potpore prema odluci koju je Župan uputio prema Skupštini, iznosi do 10.000,00 kn.

Gost mora znati da naši autohtoni proizvodi nisu prošli industrijsku preradu

U dvije godine smo imali 11 zahtjeva za ovaj javni poziv i do sada je isplaćeno preko 50.000,00 kn. Iako do sada nismo imali veliki broj korisnika ove potpore, nadamo se da će nam se s povećanjem intenziteta potpore javiti veći broj korisnika jer je i sam razvoj poljoprivrede usmjeren upravo na razvoj lokalnog tržišta, te prepoznavanje svih pogodnosti koje lokalni proizvod gostu nosi. Isti prilikom dolaska mora znati da su to autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi proizvedeni na našem području koji nisu prošli industrijsku preradu ili doradu", priča pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Silva Wendling.


Tagovi

Javni pozivi Osječko - baranjske županije Potpore u turizmu Potpore u lovstvu Manifestacije Ulaganje Lovstvo Župan Vladimir Šišljagić Željko Kraljičak Silva Wendling Ruralni razvoj Autohtoni proizvodi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!