Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 18.11.2013. 08:00

Zronu novi kotao za šampionsku šljivovicu

I ove godine organizatori ocjene i manifestacije bili su Općina Semeljci i Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek.

  • 287
  • 27
  • 0

Slavko Zron iz „ruku“ Biljane Borzan primio je novi kotao za rakiju. To je nagrada za šampiona 9. Edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija. Šampion je dobio zlato za svoju šljivovicu kojoj je ocjenjivačka komisija dodijelila najveću ocjenu. 96.67 ocjena je za šampiona iz Cerne. Europska parlamentarka Borzan imala je pak lakši posao pri dodjeli nagrade za vicešampiona. Inox posuda za čuvanje rakije bila je nagrada Ivanu Matoševiću koju je zaslužio zlatnim medaljama za šljivovicu, ali i viljamovku koja je najbolja ocjenjena u toj kategoriji i ona mu je upravo donijela tu laskavu titulu i nagradu.

Najbolju jabukovaču ima Udruga uzgajivača rakija od voća iz Kneževih vinograda, dok najbolju lozovaču ima Natura Antunović iz Orebića. Naj komovica je iz Ličkog Novog Sela, a proizveo ju je Ivan Dumenčić, dok je travaricu najbolje napravio Mijo Krešo iz Tenja. Milan Šarić iz Kneževa ima najbolje ocjenjenu kajsijevaču, ali i rakiju od Dunje, a Đuro Kovač iz Darde pak, breskovaču. Za istaknuti je i kako u posljednje tri godine stalno imamo nova imena među pobjednicima, no tu je Udruga proizvođača rakija od voća iz Kneževih vinograda koja svake godine osvoji bar po jednu najvišu ocjenu u nekoj od kategorija.

I ovo je natjecanje okupilo veliki broj proizvođača i čak 165 uzoraka, ali se standardno među proizvođačima osjetilo nezadovoljstvo politikom prema domaćoj rakiji. Način naplate trošarina, obračun i slično, ipak nije dobro riješeno i u tome su svi suglasni. Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan u kratkom govoru je istaknula kako EU ima sredstva za proizvode napravljene na tradicionalan način i tu vidi šansu i za naše proizvođače. Ernest Nad, voditelj odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju u HGK, županijskoj komori Osijek istaknuo je kako je vrijeme da se uredi tržište voća u Hrvatskoj.

Prije dodjele nagrada upriličena su i dva predavanja za proizvođače. Jedno je bilo o generičkim postupcima u proizvodnji voćnih destilata, prof.dr.sc. Borislava Miličevića s Prehrambeno tehnološkog fakulteta. Čudno predavanje, još čudnijeg naziva, na kraju je ispalo dosta simpatično - da zaključimo da baš i ne proizvodimo rakije na potpuno tradicionalan način. Nakon njega predavala je Snježana Delač, voditeljica službe za trošarine u osječkoj carini. A nekog naročitog oduševljenja njenim izlaganjem prirodno ni ne može biti, ali sve je poznato u priči o kunama po litri alkohola, i kunama po kotlovima.

I ove godine organizatori ocjene i manifestacije bili su Općina Semeljci i Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Osijek.


Fotoprilog


Tagovi

Semeljci HGK Zron Rakija Šljivovica Kajsijevača Breskovača Jabukovača


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]