• Agri Conto Cleen
  • 03.03.2014. 08:14

Znanjem do čistog okoliša i zdrave hrane

U sklopu projekta provodi se i umrežavanje udruga i OPG-ova koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom

Foto: Amalija Lovrić
  • 303
  • 40
  • 0

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta iz Osijeka u Vukovaru je održana stručna radionica IPA projekta ''Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani, AGRI - CONTO - CLEEN''.

Projekt financiran preko IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska i Srbija usmjerenom na očuvanje čistog okoliša i zdrave hrane u vrijednosti preko 420.000 eura, započeo je u travnju prošle godine i traje 24 mjeseca. Za to vrijeme provodit će se edukacija poljoprivrednih proizvođača sa ciljem doprinosa poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani optimizirajući i gnojidbu tla i zaštitu kultura, pojasnio je voditelj projekta Zdenko Lončarić.

"U sklopu projekta provodi se i umrežavanje udruga koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i OPG-ova na dobrobit svim dionicima projekta te potrošača kao krajnjih korisnika poljoprivrednih proizvoda", kaže Lončarić pojašnjavajući kako su sredstva iz projekta u Hrvatskoj usmjerena na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a njima je partner Agencija za hranu.

Sveučilište i agencija zajednički po pravilima Europske unije dijele sredstva za nabavku opreme, tisak potrebnih materijala, a planirano je i tiskanje devet stručnih priručnika za proizvođače te projektne knjige, a dat će se i stručni prikaz analize tala u Vukovarsko-srijemskoj županiji, navodi rekavši kako je osnovni cilj projekta utvrditi, iako se to već zna, kakav je stvarni poljoprivredni potencijal istočne Hrvatske.

"Poanta je u tome da imamo stvarne i realne dokaze da je hrana koju proizvodimo na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije zdravstveno ispravna jer je uzgajana na zdravom tlu i bez pretjerane upotrebe herbicida i zaštitnih sredstava", zaključio je Zdenko Lončarić.

Da je poljoprivreda izuzetno važna za razvoj Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ističući kako je 20 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti vezano za poljoprivredu pa će i ovaj projekt koji se provodi u suradnji s Osječko-baranjskom županijom doprinijeti prenošenju znanja našim poljoprivrednicima sa ciljem očuvanja okoliša.

Radionica je bila namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama proizvođača i potrošača, djelatnicima savjetodavnih službi, lokalnim i regionalnim samoupravama, ali i svim žiteljima pograničnog područja zainteresiranim za zdravu hranu i očuvanje okoliša.

Foto: Amalija Lovrić


Tagovi

Radionica Poljoprivreda Okoliš Zdrava hrana EU Poljoprivredni fakultet IPA Analiza tla Edukacija Udruge Zdenko Lončarić Božo Galić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čačkaš mečki uho. Hm. Nešto je u koracima pogriješio. Znam da se pazio. Nije čačko mečki zadnjih godinu dana. Uf. 1990. doveo mi kćer na trening. I onda je imao kapu. Ali nije imao veze s poljoprivredom pa je kapa bila neka, onako zapadnjač... Više [+]