• Agri Conto Cleen
  • 03.03.2014. 08:14

Znanjem do čistog okoliša i zdrave hrane

U sklopu projekta provodi se i umrežavanje udruga i OPG-ova koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom

Foto: Amalija Lovrić
  • 303
  • 40
  • 0

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta iz Osijeka u Vukovaru je održana stručna radionica IPA projekta ''Doprinos poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani, AGRI - CONTO - CLEEN''.

Projekt financiran preko IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska i Srbija usmjerenom na očuvanje čistog okoliša i zdrave hrane u vrijednosti preko 420.000 eura, započeo je u travnju prošle godine i traje 24 mjeseca. Za to vrijeme provodit će se edukacija poljoprivrednih proizvođača sa ciljem doprinosa poljoprivrede čistom okolišu i zdravoj hrani optimizirajući i gnojidbu tla i zaštitu kultura, pojasnio je voditelj projekta Zdenko Lončarić.

"U sklopu projekta provodi se i umrežavanje udruga koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i OPG-ova na dobrobit svim dionicima projekta te potrošača kao krajnjih korisnika poljoprivrednih proizvoda", kaže Lončarić pojašnjavajući kako su sredstva iz projekta u Hrvatskoj usmjerena na Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a njima je partner Agencija za hranu.

Sveučilište i agencija zajednički po pravilima Europske unije dijele sredstva za nabavku opreme, tisak potrebnih materijala, a planirano je i tiskanje devet stručnih priručnika za proizvođače te projektne knjige, a dat će se i stručni prikaz analize tala u Vukovarsko-srijemskoj županiji, navodi rekavši kako je osnovni cilj projekta utvrditi, iako se to već zna, kakav je stvarni poljoprivredni potencijal istočne Hrvatske.

"Poanta je u tome da imamo stvarne i realne dokaze da je hrana koju proizvodimo na području Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije zdravstveno ispravna jer je uzgajana na zdravom tlu i bez pretjerane upotrebe herbicida i zaštitnih sredstava", zaključio je Zdenko Lončarić.

Da je poljoprivreda izuzetno važna za razvoj Vukovarsko-srijemske županije potvrdio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ističući kako je 20 posto ukupnih gospodarskih aktivnosti vezano za poljoprivredu pa će i ovaj projekt koji se provodi u suradnji s Osječko-baranjskom županijom doprinijeti prenošenju znanja našim poljoprivrednicima sa ciljem očuvanja okoliša.

Radionica je bila namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama proizvođača i potrošača, djelatnicima savjetodavnih službi, lokalnim i regionalnim samoupravama, ali i svim žiteljima pograničnog područja zainteresiranim za zdravu hranu i očuvanje okoliša.

Foto: Amalija Lovrić


Tagovi

Radionica Poljoprivreda Okoliš Zdrava hrana EU Poljoprivredni fakultet IPA Analiza tla Edukacija Udruge Zdenko Lončarić Božo Galić


Autor

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.