• Županjski sajam Zlatne niti
  • 06.02.2016. 16:25

Zlatne niti okupljaju sve više izlagača

Na prigodno opremljenim štandovima, proizvode su izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija, poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćeg pekmeza i marmelade, slavonskih kolača, meda, likera i rakije te suvenira, narodnih nošnji i ostalih rukotvorina.

  • 145
  • 16
  • 0

Sajam Zlatne niti, na kojem će proizvode i usluge do nedjelje izložiti 80-ak izlagača koji se bave izradom i ponudom tradicijskih proizvoda, a pristiglih iz brojnih mjesta kontinentalne Hrvatske, otvoren je na Trgu kralja Tomislava u Županji u sklopu 49. šokačkog sijela koje u tome vukovarsko-srijemskom gradu traje do 9. veljače odnosno, početka Korizme.

"Prvi puta izlažem na Sajmu, a i inače smo stalni izlagači na brojnim sajmovima. Nudimo šest vrsta meda i nešto pripravaka sa cimetom,aronijom i propolisom. To su energetske bombice koje se posebice preporučuju u ove zimske dane. Od meda nudimo bagremom, lipov, kesten, cvjetni, od uljane repice koja je specifična i med amorfa, koji je jedan od najkvalitetnijih naših medova“, priča pčelar Željko Šuran iz Andrijaševaca.

Od pčelara do vezilja

Pčelarstvom se, kaže, bavi 25 godina. a otprilike svake godine od 100 do 150 košnica pčela vozi u pašu, na kesten do Hrvatske Kostajnice, lipu do Iloka, dok su ostale vrste meda su s područja Vinkovaca, Osijeka i Đakova.

Na županjski sajam došla je i Marijana Josipović iz Gradišta, aktivna članica tamošnje udruge Vezilje koja okuplja 16 članica koje se redovito sastaju i izrađuju zlatoveze koje potom izlažu i prodaju po sajmovima.

"Ima nas svukuda. Uglavnom su to sajmovi koji su nam bližiti poput ovoga u Županji ili Vinkovcima i Tovarniku“, kaže ta vrijedna Gradištanka koja je na sajmu izložila i sok od aronije, koji proizvodi u svom domaćinstvu od vlastite aronije koju uzgaja. Kaže, da bi se dobila litra soka treba 1,6 kilograma aronije i sve je prirodno i bez šećera i konzervansa.

Cesta Zlatne niti tematska ruta od 60 km

Na prigodno opremljenim štandovima proizvode su izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija, poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćeg pekmeza i marmelade, slavonskih kolača, meda, likera i rakije te suvenira, narodnih nošnji i ostalih rukotvorina. Direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić podsjeća kako je Sajam Zlatne niti iznikao iz Ceste Zlatne niti, projekta u sklopu kojega je osmišljena tematska ruta od 60 kilometara kroz 10 mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

"Želja nam je ovaj dio Slavonije učiniti još prepoznatljivijim i privlačnijim domaćim i stranim turistima, a sajam Zlatne niti samo je jedan od pokušaja koje činimo u tome smjeru", navodi Bačić dodajući kako posebice velik broj izlagača, ali i posjetitelja očekuje u nedjelju, zadnjeg dana trajanja sajma. Prema njegovim riječima, svake godine raste broj izlagača ali i posjetitelja koji očito vole doći u Županju.

Inače, već pomalo tradicionalno, ovogodišnji Sajam zlatne niti otvorenim je proglasio županjski gradonačelnik Davor Miličević.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Zlatne Niti Županja Mirko Bačić Pčelar Med Pripravci Željko Šuran Aronija Zatovez Izlagači Tradicija Rukotvorine Proizvođači Šokačko sijelo


Autor

Alen Kuns

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi