Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Županjski sajam Zlatne niti
  • 06.02.2016. 16:25

Zlatne niti okupljaju sve više izlagača

Na prigodno opremljenim štandovima, proizvode su izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija, poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćeg pekmeza i marmelade, slavonskih kolača, meda, likera i rakije te suvenira, narodnih nošnji i ostalih rukotvorina.

  • 181
  • 16
  • 0

Sajam Zlatne niti, na kojem će proizvode i usluge do nedjelje izložiti 80-ak izlagača koji se bave izradom i ponudom tradicijskih proizvoda, a pristiglih iz brojnih mjesta kontinentalne Hrvatske, otvoren je na Trgu kralja Tomislava u Županji u sklopu 49. šokačkog sijela koje u tome vukovarsko-srijemskom gradu traje do 9. veljače odnosno, početka Korizme.

"Prvi puta izlažem na Sajmu, a i inače smo stalni izlagači na brojnim sajmovima. Nudimo šest vrsta meda i nešto pripravaka sa cimetom,aronijom i propolisom. To su energetske bombice koje se posebice preporučuju u ove zimske dane. Od meda nudimo bagremom, lipov, kesten, cvjetni, od uljane repice koja je specifična i med amorfa, koji je jedan od najkvalitetnijih naših medova“, priča pčelar Željko Šuran iz Andrijaševaca.

Od pčelara do vezilja

Pčelarstvom se, kaže, bavi 25 godina. a otprilike svake godine od 100 do 150 košnica pčela vozi u pašu, na kesten do Hrvatske Kostajnice, lipu do Iloka, dok su ostale vrste meda su s područja Vinkovaca, Osijeka i Đakova.

Na županjski sajam došla je i Marijana Josipović iz Gradišta, aktivna članica tamošnje udruge Vezilje koja okuplja 16 članica koje se redovito sastaju i izrađuju zlatoveze koje potom izlažu i prodaju po sajmovima.

"Ima nas svukuda. Uglavnom su to sajmovi koji su nam bližiti poput ovoga u Županji ili Vinkovcima i Tovarniku“, kaže ta vrijedna Gradištanka koja je na sajmu izložila i sok od aronije, koji proizvodi u svom domaćinstvu od vlastite aronije koju uzgaja. Kaže, da bi se dobila litra soka treba 1,6 kilograma aronije i sve je prirodno i bez šećera i konzervansa.

Cesta Zlatne niti tematska ruta od 60 km

Na prigodno opremljenim štandovima proizvode su izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija, poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćeg pekmeza i marmelade, slavonskih kolača, meda, likera i rakije te suvenira, narodnih nošnji i ostalih rukotvorina. Direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić podsjeća kako je Sajam Zlatne niti iznikao iz Ceste Zlatne niti, projekta u sklopu kojega je osmišljena tematska ruta od 60 kilometara kroz 10 mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

"Želja nam je ovaj dio Slavonije učiniti još prepoznatljivijim i privlačnijim domaćim i stranim turistima, a sajam Zlatne niti samo je jedan od pokušaja koje činimo u tome smjeru", navodi Bačić dodajući kako posebice velik broj izlagača, ali i posjetitelja očekuje u nedjelju, zadnjeg dana trajanja sajma. Prema njegovim riječima, svake godine raste broj izlagača ali i posjetitelja koji očito vole doći u Županju.

Inače, već pomalo tradicionalno, ovogodišnji Sajam zlatne niti otvorenim je proglasio županjski gradonačelnik Davor Miličević.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sajam Zlatne Niti Županja Mirko Bačić Pčelar Med Pripravci Željko Šuran Aronija Zatovez Izlagači Tradicija Rukotvorine Proizvođači Šokačko sijelo


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!