Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačko sijelo
  • 17.02.2015. 08:35

Zlatne niti od 2016. još privlačnija destinacija!

Na sajamskim štandovima proizvode su naime izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćih pekmeza i marmelada, slavonskih kolača, meda, likera i rakija te suvenira i narodnih nošnji kao i ostalih rukotvorina.

  • 124
  • 12
  • 0

Sajam Zlatne niti, na kojem je proizvode i usluge u prošloga vikenda u sklopu 48. šokačkog sijela izložilo šezdesetak domaćih izlagača koji se bave izradom i ponudom tradicijskih proizvoda, još jednom je privukao značajan broj posjetitelja, ali i ukazao na to kako je možda vrijeme da se razmisli o promjeni koncepcije samog sajma koji polagano dobiva epitet već viđenoga i doživljenoga.

Da bi se nešto tebalo mijenjati, barem po pitanju trajanja ove manifestacije, svjestan je i županjski gradnačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 48. šokačkog sijela, Davor Miličević rekavši u govoru tijekom svečanosti otvorenja sajma, o čijoj koncepciji bi se također dalo porazgovarati, kako gradske vlasti razmišljaju da od iduće godine trajanje sajma produži kako bi posjetitelji i gosti Šokačkog sijela imali prigodu što duže uživati u svemu onome što Sajam Zlatne niti nudi.

Prepoznatljivost Slavonije

A ponudio je dosta toga zgodnoga. Na sajamskim štandovima proizvode su naime izložili proizvođači slavonskih suhomesnatih delicija poput kulena, kobasice i čvaraka, domaćih pekmeza i marmelada, slavonskih kolača, meda, likera i rakija te suvenira i narodnih nošnji, kao i ostalih rukotvorina.

Dio izlagača bio je i izvan šatora

Njih šezdesetak, uglavnom s područja Vukovarsko-srijemske županije te nešto izlagača iz drugih dijelova Hrvatske. Ove godine izostala je nazočnost izlagača iz BiH, koji su ranijih godina bili gosti sajma.

"Želja nam je ovaj dio Slavonije učiniti još prepoznatljivijim i privlačnijim domaćim i stranim turistima, a Sajam Zlatne niti samo je jedan od pokušaja koje činimo u tome smjeru", kaže direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić podsjetivši kako je Sajam Zlatne niti iznikao iz projekta Cesta Zlatne niti, u sklopu kojega je osmišljena tematska ruta od 60 kilometara kroz deset mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Ideje eko proizvodnje

Prema njegovim riječima, cilj Sajma Zlatne niti je široj zajednici približiti raznolikost proizvoda hrvatskih proizvođača te potaknuti građane da se aktivnije uključe u očuvanje vrijednosti vlastite proizvodnje, posebice tradicijskih suvenira i rukotvorina, ali i pripremi starinskih jela.

Na prodaju se nudio i med

"Na ovaj način nastojimo promovirati ekološku proizvodnju, ruralni turizam, tradicijske zanate, ali i već pomalo zaboravljene običaje. Sajam predstavlja priliku za sve proizvođače, tvrtke, obrtnike i udruge da pokažu svoje proizvode te da se međusobno bolje upoznaju, razmijene ideje i iskustva, što stvara izvrsnu podlogu za planiranje nekih budućih zajedničkih aktivnosti", kazao je Bačić i možda baš se baš u tim njegovim riječima nalaze i skirvene prilike za napredak županjskog sajma koji čini se kao da je dosegnuo vrhunac razvoja te se već nekoliko godina ponuda, rekao bih, ponavlja u stilu već viđenoga i doživljenog.

A upravo bi doživljaj svake godine trebao biti nov i drugačiji. Svaka čast snašama i njihovim ukusnim lepinjicama, ali mišljenja sam kako bi sajam osim takvih (neizostavnih) sudionika i izlagača trebao promovirati i ideje ekološke proizvodnje, obnovljivih izvora energije, starinska jela i kuhinje, obrte i mnoštvo toga što bi obogatilo buduće sajmove kako bi se izbjegla zamka da Sajam Zlatne niti, ovakav kakav je unazad nekoliko godina, ne dosadi i organizatorima i izlagačima, ali i posjetiteljima.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Izlagačii Posjetitelji Zlatne niti Županja Turistička zajednca Obrti Proizvođači Pekmezi Rukotvorine Tradicija Baština Ponuda Cesta Mirko Bačić Suhomesnate delicije Davor Miličević Ekološka proizvodnja Kuhinja Ideja 48. Šokačko s


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]