Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukativni program
  • 11.02.2014. 11:30

Zima, zima, e pa šta je

Učenici su imali su priliku vidjeti kako izgleda košnica, saće s medom, cvjetni prah, razne vrste meda, propolis, svijeće od voska.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 273
  • 23
  • 0

Zimsko vrijeme, u kojem se s nestrpljenjem iščekuje proljeće i početak ovogodišnjih radova na otvorenom, od kojih su neki doduše, poput radova u vinogradima i obrezivanja voćki već započeli, mnogi poljoprivredni proizvođači nastoje iskoristiti na razne načine. Na zanimljivu ideju došli su u Udruzi pčelara Cvelferije i Općinskoj narodnoj knjižnici iz Drenovaca koji su pokrenuli niz predavanja o pčelarstvu među učenicima nižih razreda osnovnih škola u županjskoj Cvelferiji, a prvi koji su dobili priliku nešto više naučiti o pčelama i pčelarstvu bili su upravo učenici iz Drenovaca.

Cilj ovoga edukativnog programa jest informirati i obrazovati djecu o važnosti konzumacije pčelinjih proizvoda, njihovim ljekovitim svojstvima, potaknuti djecu na očuvanje prirode i samog pčelinjeg svijeta, upoznati djecu sa životom pčela i proizvodnjom meda koji se smatra jednom od najprobavljivijih, najiskoristivijih i najzdravijih namirnica.

Učenici su imali su priliku vidjeti kako izgleda košnica, saće s medom, cvjetni prah, razne vrste meda, propolis, svijeće od voska. Osim što su vidjeli i stekli znanja o raznim vrstama meda, imali su priliku probati i ocijeniti njima najbolji i najukusniji med. Djeca su kušala i ocijenila da su im najukusniji med iz Spačvanskih šuma i od uljane repice. Predavač je bio pčelar Nikola Agelić iz Vrbanje, koji je održao zanimljivu prezentaciju o pčelama i odgovorio na brojna pitanja učenika, a u programu su sudjelovali i pčelari iz Drenovaca, Dragan Mandić, Josip Malnar i Petar Jozić koji su u Knjižnici izložili svoje proizvode.

Učenici će ujedno izrađivati likovne, literarne i druge radove koji će biti predstavljeni na Pčelarskom sajmu koji će se u ožujku održati u Vinkovcima, a najbolje radove objavit će i časopis Hrvatska pčela. Nisu međutim učenici iz Cvelferije, jedini koji ove zime stječu znanja od iskusnih poljoprivrednih proizvođača. Učenici 8. razreda osnove škole u Komletincima slušali su pak zanimljivo predavanje o cijepljenju voćki koje je održao voćar Ivan Škrobo iz Otoka. Riječ je o predavanje koje je poslužilo kao uvod u razredni projekt Stare voćke moga kraja kojim su se komletinački osmaši uključili u nagradni natječaj Bioteke i Emezete Mali ekolozi - velike nagrade.

Osim što su dobili saznanja o osnovnim pojmovima vezanim uz cijepljenje voćaka, učenici su imali prigodu upoznati se i s mogućnostima i značajem očuvanja bioraznolikosti kraja u kojem žive. Za nadati se je kako je svaki od učenika naučio nešto novo upotpunivši dosadašnje znanje o potrebi očuvanja autohtonih sorti voćaka koje nažalost izumiru u brojnim našim voćnjacima i domaćinstvima povlačeći se pred novim sortama za koje i nismo baš uvjereni da su bolje od onih koje su uzgajali naši djedovi, a i danas se nađu u ponekom dvorištu ili voćnjaku ljubitelja voćarskih starina. Srećom, vremena se mijenjaju pa je sve više ljudi koji postaju svjesni vrijednosti starih, autohtonih sorti voćaka koje obilno rode, a da se ne moraju neprestano prskati i tetošiti.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Predavanje Adukacije Pčelarstvo Pčelari Med Proizvodnja Voćarstvo Voćari Stare sorte Cvelferija Drenovci Nikola Agelić Dragan Mandić Josip Malnar Petar Jozić Ivan Škrobo Bioteka Vinogradi


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]