Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 15.03.2021. 10:30

Žene upravljaju trećinom farmi na razini EU, a 37 posto njih je samozaposleno

Drugim riječima, u ovom sektoru imaju ogroman utjecaj, ali i nailaze na velike prepreke, čulo se na online konferenciji "Žene u poljoprivredi"

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 445
  • 105
  • 0

Na razini Europske unije 40 posto žena rade na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, samozaposlenih je 37 posto te vode trećinu farmi. Drugim riječima, u ovom sektoru imaju ogroman utjecaj, ali i nailaze na velike prepreke što su potvrdile i sudionice konferencije nazvane "Žene u poljoprivredi" koju je organizirala Women in Adria.

"Žena poduzetnica u Hrvatskoj, to stanje nije baš dorečeno. Teže nam je. Jako puno ih znam koje imaju ideja, žele ih ostvariti, projekt drži vodu, ali teško je doći do sredstava“, mišljenja je Marina Dobošić jedna od govornica na konferenciji te vlasnica OPG-a i brenda Tikvarići iz Žabnice.

Mladi su budućnost poljoprivrede

Na svom OPG-u, uz pomoć obitelji proizvodi bučino ulje i njezine sjemenke, a s proizvodnjom su krenuli 2009. No, priznaje kako su prvu godinu bili u dugovima jer nisu znali na koji način uzgojiti, koje koštice su najbolje, ali kada su krenuli u drugu godinu, pronašli su načine da to bude isplativo. Danas tako u svome asortimanu nude razne inovativne proizvode. 

Također, otvorila je i dvije trgovine s proizvodima iz svoga, ali i drugih OPG-ova, a u planu joj je, kada mjere popuste i otvaranje seoskog restorana financiranog kroz tip operacije 6.2.1 Programa ruralnog razvoja "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti".

"I sama sam prošla dvije dodatne škole za proizvođača i prerađivača“, istaknula je Dobošić te dodala kako voli pomoći drugim poljoprivrednicima da ostvare neke mjere jer je i sama na svojoj koži osjetila koliko to zna biti teško i koliko je cijeli proces zahtjevan. 

"Ponekad treba biti lud, jako puno raditi i ne odustati. Smatram da je smisao hrvatske poljoprivrede u mladima“, poručila je.

Inače, Marina je 2016. godine odnijela titulu najuzornije seoska žena Zagrebačke županije te je osvojila drugo mjesto na Državnom izboru.

Žene nositeljice poljoprivrede 21. stoljeća

Inspirativnu priču o ženi u poljoprivredi ispričala je ekonomistica Ivana Perić koja je u suradnji s kolegicom Deanom pokrenula OPG Spara. 

Naime, sve je krenulo 2009. godine kada je Deani dijagnosticirana bolest zbog koje je bila prisiljena povući se u mirovinu. Kako nije željela da bolest nadvlada njezin vedar duh, odlučila je od djedove zemlje napraviti maslinik i njemu se posvetiti. U početku je primarni proizvod bilo maslinovo ulje, no ubrzo je došla na ideju kako od njega može stvoriti i proizvode dodatne vrijednosti. Danas tako u ponudi imaju iz autohtone recepture i domaćih namirnica Uskočku pogaču, Klišku štrucu, Sparu (kolač s maslinovim uljem) po kojem su i nazvali OPG te brojne druge.

"Spara je jastučić koji su nekoć žene u Dalmaciji koristile kako bi na glavi prenosile košare s teretom", pojasnila je sugovornica odakle naziv te istaknula kako se svi proizvodi spravljaju ručno s posebnom pažnjom.

Inače, Ivana se u cijelu priču uključila još kao srednjoškolka. Zajedno s Deanom posjećivala je sajmove i prodavala proizvode, a zbog njezina bolesti sve je više sudjelovala u samoj proizvodnji, koja joj se kako kaže, jako svidjela. 

“Često me pitaju otkud ekonomistica u poljoprivredi? A zašto ne? Ne postoji razlog zašto ne bi visokoobrazovani ljudi radili u poljoprivredi”, rekla je Ivana zaključivši kako su inovativnost, kreativnost i brendiranje u poljoprivredi ne samo mogući nego neophodni te potrebni kako biste uspjeli. 

Iako joj se bolest pogoršala, Deanu to ne sprječava u obavljaju poslova, a nedavno su sudjelovale u projektu “Startaj Hrvatska” koji potiče male poduzetnike i pomaže u plasiranju proizvoda na tržište. 

Od fakultetske klupe do visoke pozicije

Jedna od govornica bila je i Direktorica IPS konzaltinga, hrvatsko-belgijske tvrtke, Ana-Marija Špicnagel Ćurko koja se posvetila specijalizaciji u području “zelenih projekata” u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Na konferenciji je predstavila zajedno sa svojom konzultanticom Barbarom Đukić projekt Nutri2Cycle koji kako su pojasnile, analizira tokove dušika i ugljika te postojeće tehnologije na različitim poljoprivrednim gospodarstvima diljem Europe.

"Problem EU poljoprivredne proizvodnje je visok doprinos emisiji stakleničkih plinova te neučinkovita uporaba ugljika i hranjivih tvari“, istaknula je Špicnagel Ćurko.

Direktorica nabave u SPAR-u, Žana Lovrić, govorila je o suradnji s preko 400 hrvatskih proizvođača i dobavljača te da imaju 19 linija hrvatskih proizvođača, a računovotkinja Gordana Rogić održala je predavanje s temom financija obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te naglasila kako vlasnik OPG-a treba biti upoznat sa zakonodavnim okvirom. 

Ines Dundović za kraj je ispričala s kojim se sve problemima nosila i kako ju je država zbog birokracije sprječavala u napretku. No, nije posustala i danas je direktorica poznate tvrtke Veggie koja se bavi uzgojem i preradom povrća. 

Inače, glavni cilj ove konferencije bio je promocija žene u poljoprivredi, poticanje na samozapošljavanje, podrška u projektima koje pokreću i vode te motivacija i osnaživanje za daljnju borbu i rast.

Generalni sponzor je tvrtka IPS konzalting, srebrni Bioinput i Spar, uz medijsko pokroviteljstvo Agrokluba i podršku Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Cijelu konferenciju možete pogledati u videu:


Tagovi

Konferencija Žene u poljoprivredi Women in Adria Marina Dobošić Ivana Perić Ana-Marija Špicnagel Ćurko Barbara Đukić Žana Lovrić Gordana Rogić Ines Dundović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]