Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelje na veselje
  • 10.02.2020. 16:30
  • Varaždinska, Domitrovec

Zelje na veselje, ukoričena autohtona kulinarska baština u čast Varaždinskog kupusa

Uz recepte, u kuharici se mogu pronaći i podaci o uzgoju Varaždinskog zelja, zaštićenog europskom oznakom izvornosti.

Foto: Igor Čolaković
  • 428
  • 30
  • 0

Knjiga recepata "Zelje na veselje", autorica Mirjane Habek, stručne učiteljice kuharstva u Gospodarskoj školi u Varaždinu i Marije Cafuk, čuvarice sjemena sorte varaždinskog kupusa, predstavljena je u Etno kući u Domitrovcu, u Općini Vidove. U ovoj, prvoj kuharici koja je posvećena isključivo Varaždinskom zelju, predstavljeno je pedesetak recepata za jela kojima je kupus jedan od temeljnih sastojaka.

"S ovom kuharicom smo zaokružili cjelinu, od sjemena do finalnog proizvoda, ukusnog i zdravog obroka. Uz recepte u kuharici se mogu pronaći i podaci o uzgoju varaždinskog zelja. Moja majka, koja ima 93 godine, još uvijek kuha i to po vidovečkoj recepturi, pa sam većinu recepata uzela baš od nje", rekla je Marija Cafuk, koja je za kuharicu "Zelje na veselje", pripremila tradicionalne recepte, dok je Mirjana Habek pripremila tridesetak stručnih recepata.

U ovoj kuharici tako su ponuđeni recepti za sarmu, sekelji gulaš, domaće kobasice s dinstanim zeljem, vidovečki odrezak i druga tradicionalna jela varaždinskog kraja, ali i inovativni recepti, kakvi su primjerice, oni za juhu od rasola, mlince od zelja ili savijače od zelja.

Knjiga recepata predstavljena je u Etno kući u Domitrovcu

Na promociji ove originalne knjige recepata njen glavni urednik Kristijan Skočibušić istaknuo je važnost ovakvih izdanja kojima se čuva autohtona kulinarska baština, ali i promiče zelje, kao ukusnu i posebno zdravu namirnicu.  

"Želimo da se zelje što više nudi u ugostiteljskim objektima, pa su upravo recepti izdani u knjizi poticaj da ih naši kuhari uvrste na svoje jelovnike, ali i da se ponovo na velika vrata vrate u naše kuhinje", poručio je Skočibušić, dodavši kako predstavljeni recepti nisu komplicirani, pa je većinu ponuđenih jela moguće pripremiti uz malo truda i kuharskog umijeća.   

O knjizi su na promociji govorili i Natalija Martinčević, savjetnica župana te predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije, te Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec.

"Poseban naglasak stavljamo na gastronomiju i namirnice, pri čemu je naravno, zvijezda Varaždinsko zelje, koje ima oznaku europske izvornosti. Cilj ove kuharice je da promovira varaždinsko zelje, kao jedan od najvažnijih županijskih brendova. Stoga smo i financirali izdavanje ove kuharice. Nedavno je čak 40 posto ispitanika najvećeg hrvatskog tržišta, onog zagrebačkog, proglasilo varaždinsko zelje najboljim", rekla je N. Martinčević i dodala kako zelje stoga i zaslužuje ovakvu specijaliziranu kuharicu.

Izdavanje kuharice "Zelje na veselje", pohvalio je i vidovečki načelnik Bruno Hranić, koji je istaknuo kako je nakon nedavne promocije Tradicijske kuharice, sada predstavljeno još jedno vrijedno i korisno izdanje, koja na zanimljiv način predstavlja Varaždinsko zelje.

Na promociji kuharice nastupili su članovi KUD-a Vidovec, a brojni uzvanici imali su prigodu kušati jela od zelja, koja su predstavljena u ovoj atraktivnoj knjizi recepata.


Tagovi

Zelje na veselje Varaždinsko zelje Knjiga recepata Mirjana Habek Marija Cafuk


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]