• Poljoprivredni institut Osijek
  • 08.09.2016. 12:00

Zdunić: Nikada nije bilo teže raditi!

"Moramo istaknuti da nas narednih godina čeka još velikih izazova, možda još niže cijene, možda i još teži uvjeti proizvodnje, iako u zadnjih nekoliko godina moramo priznati da nikada nije bila tako teška tržišna utakmica!"

  • 2.353
  • 258
  • 0

"Željeli smo promjene, tražili smo promjene i zato smo na Danima polja izvan naše lokacije. Ali moramo biti ove godine iskreni da smo te promjene upriličili i iz razloga što nas je 21. lipnja zadesila izvanredna okolnost, jedan vremenski eksces.

Rijetko viđeno nevrijeme pračeno tučom sve je pomelo, i morali smo većinu naših pokusa završiti tada", kazao je dr.sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek na tradicionalnim danima polja soje, kukuruza i suncokreta PIO.

Dani polja suncokreta, soje i kukuruza PIO

Kroz pokuse na lokaciji između sela Kuševac i Široko polje, o soji je govorila dr.sc. Aleksandra Sudarić, predstojnica odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskog bilja, a kroz hibride kukuruza nas je proveo dr.sc. Antun Jambrović, znanstveni savjetnik u odjelu za oplemenjivanje kukuruza.

O suncokretima Poljoprivrednog instituta govorio dr.sc. Anto Mijić, znanstveni savjetnik na poslovima oplemenjivanja suncokreta koji je istaknuo da se radi o godini s mnogo vlage i kiše, da je mnogo suncokreta stradalo zbog lipanjskog nevremena, no i da su zato bolje prošli suncokreti sijani kasnije i oni koji su nižeg rasta pa je bilo manje polijeganje. Anto Mijić je istaknuo ipak hibrid Luku kao uzorni suncokret i napomenuo kako kreacije suncokreta osječkog instituta zauzimaju oko 10% površina pod tom kultrurom.

Teški tržišni uvjeti

"Moramo reći da je vrijeme u kojem radimo, u uvjetima na tržištu koji su nastali ulaskom Hrvatske u Europsku uniju izuzetno teško. Ne znamo je li teže kada su prinosi za većinu kultura izvrsni, ili je teže kada sjemena nema. Sve ima svoje za i protiv, no jedno je sigurno da je sve manje kvalitetnih proizvođača. Naša postprodajna briga koja prati naše poljoprivrednike je upravo zato jako važna. Moramo istaknuti da nas narednih godina čeka još velikih izazova, možda još niže cijene, možda i još teži uvjeti proizvodnje iako u zadnjih nekoliko godina moramo priznati da nikada nije bila tako teška tržišna utakmica i nikada se nije radilo s tanjim profitom kao što je to danas", istaknuo je Zdunić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Pročitaj više »

Fotoprilog


Tagovi

Zdunić Poljoprivredni institut Osijek Jambrović Mijić Sudarić Soja Suncokret Kukuruz


Autor

Damir Rukovanjski

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000 do 2008. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji honorarni suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine, i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Iz Baranje s ljubavlju :)