Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam zdravlja
  • 19.04.2015. 17:45

Zdravlje nema cijenu

Sudionicima i posjetiteljima sajma obratio se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primjetivši kako je u doba gospodarske krize i neimaštine jako teško govoriti o očuvanju zdravlja,a još teže biti zdrav.

  • 82
  • 5
  • 0

U organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske mreže zdravih gradova, u Vinkovcima se ovoga vikenda održava 19. po redu Sajam zdravlja. Ovogodišnja tema sajma, na kojem u izložbenom dijelu sudjeluje više od stotinu izlagača je Zdravlje, sigurnost i zaštita u zajednici. Na tu temu, ali i brojne druge bitne za očuvanje unaprijeđenje zdravlja i zdravog načina života u svim oblastima čovjekova života, održat će se niz stručnih skupova, predavanja, radionica i besplatnih edukacija.

Otvarajući sajam, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić pozvao je građane da se više brinu o vlastitom zdravlju, pri čemu je prozvao političare koji, kako je rekao, često znaju u prvi plan stavljati ne toliko bitne teme umjesto da više govore o potrebi očuvanja zdravlja. "Što budemo zdraviji, i država će imati manje troškove", rekao je Karlić, dodajući kako se mnogi zdravlja sjete tek kad se razbole i kad je često kasno za ozdravljenje.

Očuvanje zdravlja je najvažnije

Brojni predavači govorit će o potrebi očuvanja i unapređivanja zdravlja, zaštiti okoliša, sigurnosti i zaštiti u zajednici, javnozdravstvenim akcijama, palijativnoj skrbi, oralnom zdravlju, emocionalnoj pedagogiji te mogućnostima regionalne suradnje.

Pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera ustvrdila je kako Ministarstvo zdravlja pridaje veliku važnost potrebi očuvanja zdravlja kroz mnoge projekte, poput onog o prevenciji zdravlja i ranog otkrivanja raka, zatim strateškog plana smanjenja prekomjernog unošenja soli, plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja, projekta Živjeti zdravo te drugih. Sudionicima i posjetiteljima sajma obratio se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primjetivši kako je u doba gospodarske krize i neimaštine jako teško govoriti o očuvanju zdravlja, a još teže biti zdrav. "Izbora međutim nemamo jer zdravlje je najvažnije što svaki čovjek posjeduje i zato bez obzira na sve moramo sve učiniti da ostanemo što duže zdravi", poručio je Galić.

"Sajam zdravlja u Vinkovcima izniman je po nizu stvari. Prvo, daje nam prostora da dogovorimo sljedeći, jubilarni, 20. iduće godine. Ono što je iznimno važno, došle se nam kolege iz Mađarske mreže zdravih gradova, tako da otvaramo prekograničnu suradnju s Mađarskom. Kad gledamo samu koncepciju, možemo reći da i ove godine imamo jako mnogo izlagača, predavanja, tako da imamo veliki zalog za jubilarni 20. sljedeće godine", kazala je koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šokorić.

Izložbeno-sajamski dio 19. sajma zdravlja održava se u dvorani Barun Trenk, dok će većina stručnih predavanja i edukacija biti u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, Tehnološkom parku, Poljoprivrednom fakultetu i Domu za starije i nemoćne osobe.

Posjetitelji imaju prigodu besplatno izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi te degustirati zdravu hrani i pića, ili pak posjetiti jedno do stručnih predavanja kako bi proširili dosadašnje znanje o zdravlju i njegovoj vrijednosti.


Tagovi

Sajam Zdravlje Edukacije Očuvanje Unaprijeđenje Izlagači Mreža Zdravi gradovi Vinkovci Izlagači Sudionici Predavanja Sigurnost Zajednica Mladen Karlić Božo Galić Dijana Cimera Selma Šokorić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.