Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarska kobasica
  • 26.08.2019. 15:00
  • Istarska, Sveti Petar u Šumi

Zaštita Istarske kobasice: U pripremi zajednička dokumentacija sa Slovenijom

Kroz sajam "S klobasicom u EU 2019." želi se skrenuti pozornost na dugu tradiciju proizvodnje kobasičarskih proizvoda kako u Istri tako i cijeloj Hrvatskoj te se doprinosi povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 285
  • 13
  • 0

Proteklog je vikenda u Svetom Petru u Šumi održana jedinstvena manifestacija, "S klobasicom u EU 2019." kojom se promoviraju autohtoni hrvatski proizvodi kakva je istarska kobasica. 

Istarska kobasica rezultat je iskustva i umijeća mnogih generacija istarskih proizvođača, a za razliku od istarskog pršuta koji se čuvao za posebne prilike, istarska kobasica se redovito nalazila na jelovniku istarskih seoskih domaćinstava. 

"Ministarstvo poljoprivrede podržava promociju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a posebice proizvoda dodane vrijednosti, kao što su tradicijski proizvodi, kojima Hrvatska obiluje. To su gospodarski važni proizvodi, koji su dio našeg gastronomskog identiteta i glavni adut naše ugostiteljsko-turističke ponude", prilikom otvorenja izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Upravo kroz ovaj sajam želi se skrenuti pozornost na dugu tradiciju proizvodnje kobasičarskih proizvoda kako u Istri tako i cijeloj Hrvatskoj te se doprinosi povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača što je od velike važnosti za održivost proizvodnje i s njom povezanih, okolišnih i društvenih funkcija poljoprivrede, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 
 
"Vrijedni i poduzetni istarski proizvođači prepoznali su važnost označavanja europskim oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla. Od 23 proizvoda koliko ih je Hrvatska do sada zaštitila u Europskoj uniji, dva su istarska, na nacionalnoj razini imaju zaštićena tri proizvoda, a u pripremi je i zajednička dokumentacija sa Slovenijom za nacionalnu zaštitu Istarske kobasice", dodala je ministrica Vučković.
 
Sajam "S klobasicom u Europu 2019." od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i Udrugom senzornih analitičara Gustus iz Pazina, čija stručna komisija provodi ocjenjivanje svih vrsta kobasica koje se predstavljaju na sajmu. Sajam okuplja proizvođače kobasice iz većine hrvatskih regija i susjednih država.  


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

S klobasicom u EU 2019. Kobasica Marija Vučković Tradicijski proizvodi Zaštićeni proizvodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.