Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Dalmacije
  • 24.03.2017. 08:10

Započela proslava znakovitih maslinara i uljara

Znakovita proslava druženja maslinara i uljara i ove je godine u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović te predsjednika vlade, Andrije Plenkovića u Jelsi okupila brojne posjetitelje koji su svjedočili svečanom otvorenju jubilarnog 19. izdanja Noćnjaka!

  • 491
  • 58
  • 0

Znakovita proslava druženja maslinara i uljara i ove je godine u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović te predsjednika vlade, Andrije Plenkovića u Svečanoj dvorani Općinskog doma u Jelsi okupila brojne posjetitelje koji su svjedočili svečanom otvorenju jubilarnog 19. izdanja ove bogate međunarodne manifestacije - Noćnjak.

Uzimajući u obzir da legende o ljekovitim svojstvima maslinova ulja sežu daleko u povijest, a da su prije desetak godina i znanstveno potvrđene, pokroviteljstvom su Noćnjak podržali i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma, Splitsko-dalmatinska županija, HGK - županijska komora Split i Općina Jelsa.

394 ulja i najveći broj pakovina - dobra motivacija

Na samome početku, nazočnima se obratio Lordan Ljubenkov koji je u ime organizatora svima zaželio dobrodošlicu.

"Lipo vas je vidjeti. Sretan sam što ste došli iz svih krajeva koji okružuju naše Jadransko more jer se Zadružni savez Dalmacije potrudio da dobijete najbolje iz maslinarsko-uljarskog svijeta, a posebno mi je drago što se ove godine možemo podičiti s 394 ulja, ali i najvećim brojem pakovina, odnosno stotinu njih što je odlična najava za program koji slijedi."

Maslinovo ulje je kultura s kojom moramo živjeti

"Posebno nam je drago što je Zadružni savez Dalmacije prepoznao da se u posljednjih nekoliko godina na području Jelse događaju investicije. Kada govorimo o značaju maslinovog ulja, često kažemo to je gospodarstvo, privreda, poljoprivreda, međutim, to je nešto puno više, to je kultura s kojom moramo živjeti", priča načelnik Jelse, Nikša Peronja.

Tušek: Želimo povećati površine pod maslinama

Ispred Ministarstva poljoprivrede, u ime Tomislava Tolušića, okupljene je pozdravio i agronom iz hrvatskog zagorja te vršitelj dužnosti ravnatelja Savjetodavne službe, Zdravko Tušek koji se nada da će maslinari s ovih područja nastaviti njegovati tradiciju koja se veže uz turizam. Žalosti ga, stoga, što je potrošnja maslinova ulja niska, a ako se uspoređujemo s EU, tvrdi on, imamo još puno toga za učiniti.

"Upravo stoga, mi želimo povećati površine pod maslinama, kao i samu potrošnju maslinova ulja, te zaštiti izvornost našeg maslinovog ulja, pronaći tržište i tako staviti na stol naš hvalevrijedan domaći proizvod. Izgradimo hrvatsku poljoprivredu kao poljoprivredu znanja, transfera i partnerstva."

Nakon što je kulturno-umjetničko društvo Jelsa predstavilo plesove s otoka Hvara, svečano je otvoren Noćnjak 2017. uz uručivanje osobnih i kolektivnih priznanja.

A priznanja idu u ruke?

  • Priznanje "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu osvojila je dr.sc.Tajana Klepo, dok je Priznanje "Branko Škarica" za životno djelo u uljarstvu dobio Darko Smolić iz Pirovca.
  • S Međunarodnim priznanjem "Cavaliere Olio d’Oliva" može se podičiti Juraj Rubin iz Jelse, dok su Priznanja za uzorne maslinare otišla u ruke: Ive Lučića iz Poljice i Tome Lučića iz Svirča.
  • Poljoprivredna zadruga Cres odnijela je priznanje uljarske zadruge 2016.
  • Mirko Crnčević iz Jelse osvojio Zlatno pero Noćnjaka, a zlatna je amfora Noćnjaka otišla u ruke Općine Jelse i Udruge maslinara Sv.Špirijun.

Potom se u hotelu Hvar održala i prva edukativna radionica "Mala škola kušanja maslinovih ulja", otvorio Olio bar, sajam maslinarstva i uljarstva, kao i izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline.

Ova 19. međunarodna manifestacija maslinara i uljara i 2. Stručni skup o ljekovitom bilju čija je tema smilje, započeo je jučer navečer, a trajat će do 26. ožujka 2017. u Adriatiq Hotelu Hvar u Jelsi za koje će vrijeme posjetitelji uživati u brojnom edukativnom sadržaju.


Fotoprilog


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Lordan Ljubenkov Masline Ulje Jelsa Hvar


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/