Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sačuvajmo stare sorte Cernik 2018
  • 09.02.2018. 12:00

Zaljubljenik ste u stare sorte voća i povrća? Dođite u Cernik na razmjenu sjemenja!

I ove će se godine održati tradicionalna razmjena sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veća razmjena plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica.

  • 1.743
  • 283
  • 0

Udruga vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Ravnica pripremaju tradicionalnu razmjenu sjemenja starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica pod nazivom "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2018".

Razmjena će se održati u subotu, 3. ožujka ove godine u Hrvatskom domu u Cerniku s početkom u 10 sati. U dvanaest sati predviđena je tribina na temu "Važnost očuvanja starih sorti" na kojoj će, među ostalima, sudjelovati stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.

"Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća i voća pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama", navodi predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković.

Kako dodaje, na hvalevrijednoj manifestaciji će se prvi put na jednom mjestu okupiti zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske.

"Nadamo se da ćemo upravo u Cerniku inicirati neke konkretne akcije sjetve i sadnje starih sorti, ponajprije u školama, ali i naseljima. Nastavak akcije planiramo u listopadu kada ćemo uz manifestaciji Dan cerničkog portugisca organizirati i izložbu i determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica", zaključuje Živković. 

Foto: Facebook/MirkoVeić/Sačuvajmo stare sorte jabuka


Tagovi

Stare sorte Razmjena Cernik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]