Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pordenone Fiere 2015.
  • 17.03.2015. 17:20

Za sajam cvijeća Ortogiardino interesa ne nedostaje

I dok većina sajmova, zbog ekonomske situacije, bilježi pad posjetitelja, „Ortogiardino“ je ove godine posjetilo 70 tisuća ljudi, odnosno četiri tisuće više nego prošle. Čak 12 posto došlo ih je iz Hrvatske i Slovenije.

  • 1.100
  • 91
  • 0

U talijanski gradić Pordenone već godinama u prvoj polovici ožujka dolaze deseci tisuća ljubitelja boja, mirisa i prirode općenito. Povod je nadaleko poznati Sajam cvijeća Ortogiardino koji je ove godine održan 36. put u trajaanju od devet dana.

U isto vrijeme održan je i 4. Festival vrtova. I dok većina sajmova, zbog ekonomske situacije, bilježi pad posjetitelja, Ortogiardino je ove godine posjetilo 70 tisuća ljudi, što je četiri tisuće više nego prošle. Čak 12 % došlo ih je iz Hrvatske i Slovenije. A 300-tinjak izlagača u devet paviljona, na ukupno 35 tisuća metara kvadratnih izložbenog prostora i ove je godine oduševilo velikim izborom cvijeća, ukrasnoga grmlja, ali i prikazanim idejama kako svoju okućnicu ili terasu pretvoriti u mjesto koje će privlačiti poglede prolaznika, no bez ulaganja puno novca, jer važno je biti maštovit.

Prva stanica je Paviljon orhideja

Plava orhideja

Većina posjetitelja, razgled sajma počinje u petom paviljonu, poznatijem i kao Paviljonu orhideja. Razlog ne treba objašnjavati. Dovoljno je reći da, ako i mislite da ste vidjeli sve vrste orhideja, ovdje ćete ih sigurno naći u još barem nekoliko boja, koje će vas ostaviti bez daha i zbog kojih će vam ruka polako krenuti prema novčaniku. No, moramo biti realni i reći da su cijene većine izloženog cvijeća i biljaka, previsoke za naš standard. Primjerice, za mini orhideju, veličine cca 15 cm, trebalo je izdvojiti 12 eura, a za one prosječne veličine od 25 eura na više.

Mnogobrojne vrste malih kaktusa stajale su 10 eura, a oni impozantnijih veličina od 80 eura na dalje. Rasvjetano ukrasno grmlje s velikim i mirisnim cvjetovima dosezalo je i 2.400 eura. Drugim riječima, što je biljka bila neobičnija i ljepša, bila je i skuplja. Koprivničanka Ljerka Hlebar cijeli život, kaže, voli cvijeće, no sajam u Pordenoneu je sad posjetila prvi put.

"Kupila sam si nekoliko cvijetova u teglama, nisam baš sigurna ni kako se zovu, no bili su mi lijepi i nikad ih nisam vidjela kod nas. Ako budem živa i zdrava, ići ću i slijedeće godine." Ljubica Kraus u Italiju je došla iz Ludbrega, koji je i sam poznat po jednom od najvećih sajmova cvijeća u Hrvatskoj. "Zanimalo me što ću sve ovdje naći. Cijene mi se čine relativno pristupačnima i mislim da si svatko može naći nešto što mu se sviđa, a da nije preskupo. Kupila sam si dosta lukovica, izbor je i više nego solidan."

Lukovice i gomolji uz faktor iznenađenja

Ortogiardino, Pordenone

Sreli smo i virovitičanku Ingu Vampovac. "Došla sam prvi put, stvarno ima svega. Cijene nekih biljaka su dosta skupe, no došla sam u prvome redu kupiti lukovice i gomolje, jer mi je to najlakše nositi, a i ima se što izabrati i nije jako skupo." Ukoliko ste ikad pomislili kako to da susjedine afričke ljubičice, ciklame ili čak jagode u vrtu, stalno cvatu, ne krivite sebe da ne brinete dovoljno o svojim biljkama. Jer možda u pitanju nisu pravi cvjetovi! Naime u Pordenoneu smo naišli i na jednog izlagača i proizvođača umjetnih cvjetova najrazličitijih vrsta, uglavnom sobnih biljaka. Cvjetovi toliko sliče pravima, da čak i kad ga držite u ruci, teško je povjerovati da je riječ o lažnjaku.

Kupuju se agrumi

U svakom slučaju, lijepo je kad su vam, npr. afričke ljubičice, koje držite u prozoru, cijele godine pune cvjetova, ali za taj umjetnički dojam treba izdvojiti i poprilično novca. Primjerice, samo jedan sitni cvjetak olakšat će vam novčanik za gotovo euro i pol. Cijena onih većih penje se od 2,80 eura na više. Pa sad vi razmislite. Prilično su bila zastupljena i stabla agruma, najviše limuna i kumkvata. Upravo ovo posljednje stablo od pola metra, puno sitnih plodova koštalo je 18 eura i mnogo posjetitelja odlučilo se za kupnju tog, nama još, relativno nepoznatog voća. Želite li kući ipak donijeti nekoliko vrsta cvijeća, a da ne potrošite puno novca, pronađite na sajmu prodavače lukovica i gomolja. Od njih ćete dobiti vrećicu u koju možete staviti i do 20 ili 30 raznih lukovica i sve zajedno platiti pet, šest eura.

Doduše, u tom slučaju nećete biti u potpunosti sigurni koje ste biljke kupili, dok vam kod kuće ne niknu. No ima i to iščekivanje svojih čari. Kad je cvijeće i ukrasno grmlje u pitanju, najbolje je malo pisati, a pokazati što više slika. Stoga zavirite u našu fotogaleriju ispod teksta i pogledajte samo dio onoga što je bilo izloženo na ovogodišnjem sajmu cvijeća Ortogiardino u talijanskom Pordenoneu. Drage dame, imate godinu dana vremena da svoje jače polovice nagovorite da slijedeće godine sve ovo, o čemu smo pisali, vidite i uživo. Ako vam supruzi i nisu baš neki fanovi cvijeća, nema problema, jer u sklopu sajma, najpoznatije svjetske tvrtke izlažu i najnovije modele kosilica, motornih pila, freza i drugih proizvoda koji se koriste za održavanje okućnica, travnjaka, vrtova i sličnog.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pordenone Ortogiardino Fiere Italija Sajam cvijeća 4. Festival vrtova Hrvatska Slovenija Paviljon orhideja Koprivnica Ljerka Hlebar Ljubica Kraus Ludbreg Lukovice Virovitica Inga Vampovac Umjetni cvjetovi Limun Kumkvat


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]