Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 30.01.2016. 17:00

Vrtovi lunjskih maslina na Festivalu maslina u Zagrebu

Na Zagrebačkom velesajmu će se 06. i 07.02.2016. održati Festival maslina i izložba maslinovih ulja.

  • 119
  • 9
  • 0

U paviljonima 7 i 7a Zagrebačkog velesajma 06. i 07. veljače 2016. održat će se Festival maslina - Izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina. Bit će to prva izložba te vrste u Zagrebu cilj koje je Zagrepčane i druge posjetitelje bolje upoznati s maslinama i proizvodima od njih.

Maslinova ulja će se i ocjenjivati, a posjetitelji će ih moći i kupiti. Stručnjaci, predstavnici udruga, OPG-a i zadruga maslinara održat će predavanja o nutritivnim i zdravstvenim karakteristikama ulja i proizvoda od maslina, a predstavit će se i proizvođači opreme te sredstava za maslinarstvo. Organizatori festivala su Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam, dok je Grad Zagreb suorganizator i pokrovitelj.

Poziv maslinarima na Festival maslina u Zagrebu!

U sklopu Festivala ocjenjivat će se kvaliteta ulja, prodavat će se ulja i proizvodi od maslina te će se Zagrepčane i posjetitelje Zagreba podučiti o nutritivnim i zdravstvenim karakteristikama ulja i proizvoda od maslina.

O najstarijim hrvatskim maslinicima

U sklopu Festivala bit će održana predavanja poznatih stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja. Dr. sc. Donatella Verbanac održat će predavanje na temu Mediteranska prehrana i zdravlje mikrobiote, dr. sc. Darija Vranešić Bender predstavit će znanstvene dokaze o utjecaju maslinova ulja na zdravlje, dok će dr. Ivica Vlatković objasniti utjecaj maslinova ulja na zdravlje čovjeka. Gordana Dragun govorit će o čimbenicima koji utječu na dobivanje visokokvalitetnoga maslinova ulja, mr. sc. Stanko Štambuk analizirat će utjecaj klimatskih promjena na uzgoj masline, dok će tvrtka Magdis d.o.o. održati predavanje na temu Kemijska analiza - korelacija sa svojstvima i otkrivanje patvorina.

Među uglednim predavačima bit će i Želimir Badurina u ime Maslinarske zadruge Lun iz Luna s otoka Paga koji će govoriti o Vrtovima lunjskih maslina - najstarijim hrvatskim maslinicima.

Želimir Badurina, upravitelj Zadruge, predstavit će povijest lunjskih maslinika koji spadaju među najstarije maslinike na Mediteranu, govoriti o brizi maslinara i stalnoj borbi za očuvanje maslina, načinima proizvodnje maslinova ulja kao kvalitetnog autohtonog proizvoda, njegovoj visokoj nutritivnoj vrijednosti, ali i o zemlji na kojoj rastu masline i specifičnim imovinsko-pravnim odnosima koji je prate od davnina. Badurina je izjavio da svi obično dolaze njima u lunjske maslinike, u posjet Vrtovima lunjskih maslina, ali ovog su puta oni napravili iskorak došavši na skup na kojem će se predstaviti na nacionalnoj razini, što smatra značajnim i za daljnji razvoj brenda Vrtova lunjskih maslina i lunjskog maslinarstva, ali i za povezivanje svih sudionika skupa u korist hrvatskog maslinarstva.

Pripremljen je i program za najmlađe kako bi ih se od malih nogu učilo o maslinovu ulju i blagodatima pravilne prehrane. Festival organiziraju Zagrebački maslinarski institut i Udruga branitelja domovinskog rata ZV-a, dok je Grad Zagreb suorganizator i pokrovitelj.


Tagovi

Zagreb Festival maslina Maslinarski institut Udruga branitelja Zagrebački velesajam


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnjeg dana FarmShow-a u Osijeku održana je atraktivna utrka traktora. Među 13 kandidata pobjedu je odnio John Deere serije 6 tvrtke Novocommerce International d.o.o.