Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.03.2009.

Vrhunska ponuda vina privukla 2500 Zagrepčana

  • 598
  • 28
  • 0

Drugi »Zagreb Wine Gourmet Festival« od 27. do 28. veljače okupio je u Muzeju za umjetnost i obrt više od 2500 Zagrepčana. Pokrovitelji manifestacije bili su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada, a organizatori Ingrid Badurina Danielsonn, Andrea Maceljski i enolog Željko Bročilović Carlos.

»Gužva« koju je stvorilo oko 120 pozvanih uglednih vinara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, BiH i Italije, potvrdila je da Zagrepčani sve više uživaju u vinskoj kulturi i gastromskim delicijama. Na festivalu je predstavljeno petstotinjak vina i njihovih distributera, a prvi put se na jednom mjestu okupilo toliko kvalitetnih proizvođača, rekla je Ingrid Badurina, organizatorica priredbe.
Vrhunska ponuda vina - graševine »Adžić« iz Slavonije, vinarije »Šafran« iz Zagorja, vina iz vinskih podruma »Belje«, boškinca iz Hrvatskog primorja, istarska Kozlovićeva i Ziganteova vina, upotpunjena je ponudom maslinovih ulja, sireva i drugih vrhunskih gastronomskih proizvoda.

Malvazija istarska, malvazija Vero, teran, chardonnay i cabernet sauvignon vina su koja je Zagrebu predstavio glasoviti istarski vinar Duvilio Zigante iz Kostajnice. Na 17 hektara vina Zigante ima oko 68.000 loza, a odnedavno je raskrčio šumu gdje će, kaže, na još osam hektara zaživjeti 40.000 trsova. U proizvodnji vina uključena je supruga Mirjana i sin Denis, a u vinogradima su stalno, kaže vinar, ponosan na višestoljetnu tradiciju.

Da bi to božansko piće bilo kvalitetno važna je, uz brdovit teren, dobra klimatološka pozicija s dosta vlage i sunca. Nije poželjno da na lozi izrasta previše grozdova, a maksimum je 1,5 kilogram. Godišnje Duvilio proizvede oko 30.000 litara vina kojeg najviše distribuiraju u Zagrebu, po Istri, ali i Dalmaciji.

Zadnjih godina kod nas se počela priznavati kultura pijenja vina, kažu supružnici, dodajući da bez dobrog vina ni hrana ne sjeda najbolje. Ono se pije umjereno, gustira mu se okus, a svaka se vrsta servira u pravilu u čašama s »nogom« s manje ili više zaobljenim dnom. U čašu se toči tri četvrtine tekućine koja se lagano (pro)mućka, kako bi se vino sljubilo.

Crvena se vina piju na poželjnih 18 stupnjeva jer im se tada okus najbolje osjeti, a bijela na najviše 14. Svaka vrsta zahtijeva i određenu temperaturu pohrane, kaže vinar, dodajući da konzumenti crnog vina i maslinova ulja u prehrani imaju dobru zdravstvenu preventivu.

Ivica Herak, predsjednik Udruge vinogradara i voćara »Sveti Bartol« u Letovanskom Vrhu na festivalu je kušao ponudu vrhunskih vina i pohvalio organizaciju. »Ziganteovoj istarskoj malvaziji nema premca«, rekao nam je vinar, koji ga uspoređuje sa Škrletom iz sisačko-moslavačkog kraja.

Tekst:Snježana Rajačić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️