Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.03.2009.

Vrhunska ponuda vina privukla 2500 Zagrepčana

  • 580
  • 28
  • 0

Drugi »Zagreb Wine Gourmet Festival« od 27. do 28. veljače okupio je u Muzeju za umjetnost i obrt više od 2500 Zagrepčana. Pokrovitelji manifestacije bili su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada, a organizatori Ingrid Badurina Danielsonn, Andrea Maceljski i enolog Željko Bročilović Carlos.

»Gužva« koju je stvorilo oko 120 pozvanih uglednih vinara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, BiH i Italije, potvrdila je da Zagrepčani sve više uživaju u vinskoj kulturi i gastromskim delicijama. Na festivalu je predstavljeno petstotinjak vina i njihovih distributera, a prvi put se na jednom mjestu okupilo toliko kvalitetnih proizvođača, rekla je Ingrid Badurina, organizatorica priredbe.
Vrhunska ponuda vina - graševine »Adžić« iz Slavonije, vinarije »Šafran« iz Zagorja, vina iz vinskih podruma »Belje«, boškinca iz Hrvatskog primorja, istarska Kozlovićeva i Ziganteova vina, upotpunjena je ponudom maslinovih ulja, sireva i drugih vrhunskih gastronomskih proizvoda.

Malvazija istarska, malvazija Vero, teran, chardonnay i cabernet sauvignon vina su koja je Zagrebu predstavio glasoviti istarski vinar Duvilio Zigante iz Kostajnice. Na 17 hektara vina Zigante ima oko 68.000 loza, a odnedavno je raskrčio šumu gdje će, kaže, na još osam hektara zaživjeti 40.000 trsova. U proizvodnji vina uključena je supruga Mirjana i sin Denis, a u vinogradima su stalno, kaže vinar, ponosan na višestoljetnu tradiciju.

Da bi to božansko piće bilo kvalitetno važna je, uz brdovit teren, dobra klimatološka pozicija s dosta vlage i sunca. Nije poželjno da na lozi izrasta previše grozdova, a maksimum je 1,5 kilogram. Godišnje Duvilio proizvede oko 30.000 litara vina kojeg najviše distribuiraju u Zagrebu, po Istri, ali i Dalmaciji.

Zadnjih godina kod nas se počela priznavati kultura pijenja vina, kažu supružnici, dodajući da bez dobrog vina ni hrana ne sjeda najbolje. Ono se pije umjereno, gustira mu se okus, a svaka se vrsta servira u pravilu u čašama s »nogom« s manje ili više zaobljenim dnom. U čašu se toči tri četvrtine tekućine koja se lagano (pro)mućka, kako bi se vino sljubilo.

Crvena se vina piju na poželjnih 18 stupnjeva jer im se tada okus najbolje osjeti, a bijela na najviše 14. Svaka vrsta zahtijeva i određenu temperaturu pohrane, kaže vinar, dodajući da konzumenti crnog vina i maslinova ulja u prehrani imaju dobru zdravstvenu preventivu.

Ivica Herak, predsjednik Udruge vinogradara i voćara »Sveti Bartol« u Letovanskom Vrhu na festivalu je kušao ponudu vrhunskih vina i pohvalio organizaciju. »Ziganteovoj istarskoj malvaziji nema premca«, rekao nam je vinar, koji ga uspoređuje sa Škrletom iz sisačko-moslavačkog kraja.

Tekst:Snježana Rajačić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)