Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska jela
  • 19.07.2019. 18:00
  • Varaždinska, Varaždin

Vrhunac poljoprivredne sezone obilježili manifestacijom - S obitelji na plac

Predstavile su se i udruge "Hajdina“ i "Trnovečko srce“,  čije su članice pokazale što se sve može pripremiti od svježeg sezonskog voća prema receptima iz starih kuharica.

Foto: Igor Čolaković
  • 363
  • 31
  • 0

Uz šarenilo mladog povrća, domaćih šljiva, marelica, trešanja i drugog voća, na varaždinskom placu predstavile su se i udruge "Hajdina“ i "Trnovečko srce“,  čije su članice pokazale što se sve može pripremiti od svježeg sezonskog voća prema receptima iz starih kuharica. Kupci su tako imali jedinstvenu prigodu kušati slastice pripremljene prema tradicionalnim receptima varaždinskog kraja, od pita i štrukli od jabuka, kolača od trešanja i višanja, voćnih muffina i proste makovnjače do sirne zlevanke s voćem. 

"Mnogi od recepata koje smo predstavili na placu danas su zaboravljeni, a mi smo kao djeca uživali u tim ukusnim zalogajima koje su nam propremale naše bake. Zato smo ta tradicijska jela odlučili predstaviti na tržnici, ne bi li ih približili novim generacijama i potaknuli mlade domaćice da ih i one počnu pripremati u svojim kuhinjama. Na taj način promoviramo i čuvamo našu tradiciju, ali i potičemo konzumaciju domaćeg voća i povrća uzgojenog u našem kraju", istaknule su članice udruge Hajdina.

Uz ponudu ukusnih  'zalogajčeka', na varaždinskoj tržnici priređen je i posebni program za najmlađe posjetitelje. Djeca i njihovi roditelji uživali su u nagradnim kvizovima, sudjelovali su u kreativnim radionicama, oslikavali lica i osvajali nagrade.

"Na prigodan i kreativan način, uz ponudu i zabavu za cijelu obitelj, proslavili smo vrhunac sezone na placu. Kupci su uživali u bogatoj i raznovrsnoj ponudi domaćeg voća i povrća, imali su prigodu kušati ukusn sezonske kolače i još se pri tom zabaviti. Na ovaj način želimo ponudu naše tržnice učiniti još atraktivnijom te kod djece potaknuti zanimanje za zdravu i domaću hranu", naglasio je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice, koji je najavio kako će već krajem kolovoza na placu organizirati nastup naših vrhunskih kuhara koji će posjetiteljima demonstrirati pripremu zimnice.


Fotoprilog


Tagovi

Tradicijska jela Stare kuharice Plac Tržnica S obitelji na plac


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.