Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokva kraljica Mediterana
  • 11.09.2015. 13:10

Vratimo se smokvi!

"Smokva se preporučuje osobama s probavnim zatvorom, visokim krvnim tlakom, ženama koje žele spriječiti osteoporozu kao i nastanak raka dojke, obavezno sportašima kao i osobama starije životne dobi i djeci", kaže magistar nutricionizma Nenad Bratković.

Foto: depositphotos.com/ValEs
  • 292
  • 46
  • 0

Mitridat iz Ponta, poznat kao jedan od najopasnijih i najuspješnijih neprijatelja antičkog Rima, je 134. godine prije naše ere naredio svima u svom kraljevstvu da svaki dan moraju pojesti barem jednu smokvu. Smokva je bila više na cijeni nego danas jabuka koju kiti američka uzrečica jedna jabuka na dan, drži doktora iz kuće van.

Prvi maratonac u povijesti Svijeta, grčki ratnik Fidipidu, koji je trčao od Maratonskog polja da Ateni javi vijest o pobjedi nad Perzijancima tijekom cijelog puta osvježavao se samo smokvama. Postoje dokazi koji govore da čovječanstvo uživa u smokvi više od 5.000 godina, a o njeno blagotvornost za čovjeka govori i Biblija.

Ovo su neke su od zanimljivih informacija koje su se mogle čuti na predavanju "Smokva kraljica Mediterana" koje je održao magistar nutricionizma Nenad Bratković u sklopu ovogodišnjeg 8. Festivala smokava u Zadru.

Sprječava osteoporozu

Domovina smokve je Bliski istok, a danas je na svijetu poznato 150 vrsta smokve. Ona je jedna od tri dalmatinske gracije, uz maslinu i lozu, koju su othranili jug zemlje kroz stoljeća. Nažalost, kod nas je dugo vremena bila zanemarivana, naročito u urbanim sredinama. Zreli plodovi i danas padaju na gradski asfalt gdje se nemilosrdno gaze, bez ikakvog poštivanja. Danas se taj stav polako mijenja, a ponajviše zbog težnje modernog čovjeka za zdravom prehranom. U tom smislu smokva, osobito ona svježa, javlja se kao obavezna namirnica.

"Smokva se preporučuje osobama s probavnim zatvorom, visokim krvnim tlakom, ženama koje žele spriječiti osteoporozu kao i nastanak raka dojke, obavezno sportašima kao i osobama starije životne dobi i djeci", kaže Nenad Bratković.

Bratković osobito naglašava ulogu smokve na naš probavni sustav, crijeva. Današnji stručnjaci probavni sustav čovjeka nazivaju drugim mozgom zbog ekstenzivno razvijene mreže živčanih stanica, koja veće nego u leđnoj moždini. Naš probavni sustav utječe na naše raspoloženje, imunost, općenito zdravlje. Loš način prehrane doveo je do toga da mnogi ljudi osjećaju zdravstvene tegobe, od kojih je zatvor, neredovna stolica jedna od njih.

Hrana i lijek

"Kod loše probave hrana stoji u probavnom sustavu do 70 sati što ima loše posljedice za naš organizam. Mi se obično javimo lječniku kada bude kasno. Zbog toga trebamo unositi puno vlakana kojima je svježa smokva bogata. Smokva je bogata vlaknima, kalijem, prebiotičkih vlakana. Sve to ima povoljan učinak na probavni sustav. One ne samo da otvara, nego stabilizira i uravnotežuje i unosi elektrolite u probavni sustav i cijeli naš organizam. Ona je neagresivni laksativ koja bi se trebala koristiti kao prirodan način za reguliranje probave. Treba naglasiti kako problem nežemo rješiti samo jedenjem smokava, nego trebamo uravnotežiti cijelu našu prehranu", kaže Bratković.

Smokva na uložena 2 vraća 30 eura, napominje Radoslav Bobanović!

Među zanimljivim informacijama koje je Bratković iznio jesu da pola čaše smokava sadrži kalcija isto koliko i pola čake mlijeka, a količina kalcija u jendoj smokvi ravna je količin istog elementa u jednom jajetu.

Smokva je hrana i lijek i kao takva uvijek će imati svoje mjesto na tržištu. Zbog toga bi i poljoprivrednici trebali obratiti pažnju na nju. Ekonomisti pak tvrde kako je smokva isplativija kultura od masline i vinove loze. Upravitelj Poljoprivredne zadruge MasVin Rade Bobanović kaže kako smokva na uložena 2 vraća 30 eura.

Sve su to zanimljive činjenice koje bi trebali uzeti u obzir poduzetnici u poljoprivredi, naročito kod donošenje odluke o podizanju novih višegodišnjih nasada.

Foto: depositphotos.com/ValEs1989


Tagovi

Uzgoj smokve Radoslav Bobanović Festival smokava Nenad Bratković


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo