Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival pušipela
  • 12.05.2022. 10:30
  • Međimurska, Štrigova

Vraća se ključni međimurski vinski festival pušipela - Urbanovo

Bez obzira na izazove kojih u posljednjih par godina stvarno nije nedostajalo, međimurska vina su u stalnom usponu, a festival Urbanovo je prava prilika upoznati se osobno sa zaslužnima za taj uspjeh, kaže David Štampar.

Foto: Hortus Croatiae
  • 217
  • 46
  • 0

Nakon pauze izazvane Covid epidemijom, u Štrigovi, centru gornjeg Međimurja i međimurskog vinogorja, od 13. do 15. svibnja vraća se popularni vinski Festival pušipela - Urbanovo, u organizaciji udruge Hortus Croatiae. Već poslovično, izlažu svi tamošnji vodeći vinari te javnosti i stručnjacima na uvid nude svježa vina iz prethodne berbe, kao i ona starijih godišta, namijenjena odležavanju.

"Iza nas je sjajno 2021. godište, osobito za bijele sorte kojima Međimurje obiluje, pa jedva čekamo Urbanovo kako bi javnosti pokazali visoku razinu kvalitete naših recentnih vina", kaže predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar, te dodaje da međimurski vinari već niz godina pokazuju stalni napredak što potvrđuju platinaste, zlatne i srebrne medalje s najvećih internacionalnih natjecanja poput Decanter World Wine Awards.

Pušipel pun pogodak, a raste i izvoz vina   

Prema njegovim riječima, njihova su vina zbog toga sve više prisutna širom Hrvatske, a zadnjih godina raste i izvoz na strana tržišta. "Projekt Pušipel nam se pokazao punim pogotkom", kaže i dodaje da su danas vina pod tim nazivom, izvan domicilne županije, njihova najtraženija vina. Jako ih veseli da publika najviše traži baš autentično međimursko vino, ali mora istaknuti i da ništa lošija nije situacija ni s ostalim sortama, osobito onim aromatičnijim poput sauvignona bijelog, muškata žutog te pinota sivog, bijelog i crnog.

"Uglavnom, bez obzira na izazove kojih u posljednjih par godina stvarno nije nedostajalo, međimurska vina su u stalnom usponu, prepoznata su po dobrom kod kuće i vani, a festival Urbanovo je prava prilika upoznati se osobno sa zaslužnima za taj uspjeh te isprobati njihova najbolja vina", kaže Štampar.

Između ostalih događanja, na Mađerkinom brijegu, gdje je 27 ha vinograda u jednom komadu u petak je organiziran tradicionalni pjenušavi doručak u vinogradu, a održat će se i vinski maraton u goricama, koji kreće iz prvog Vinskog kampa obitelji Hažić za novu generaciju vinskih hedonista. Tu je i vinski bal na blagdan Svetog Urbana, 27. svibnja.

Obitelj Hažić otvorila vinski kamp - prvi takav u Hrvatskoj

Urbanovo je prije korone, 2019. godine, posjetilo 10.894 posjetitelja. Za ovu godinu je najavljeno, između ostalog, niz vinskih radionica, 23 otvorena podruma i 139 nagrađenih vina kao i gurman tjedan. Radno vrijeme sva tri dana festivala u Domu kulture Štrigova je od 12 do 19 sati.      


Fotoprilog


Tagovi

Festival pušipela Urbanovo Vinski festival David Štampar


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]