• Konferencija ministara poljoprivrede
 • 25.01.2017. 15:00

Voda je oskudni resurs koji moramo očuvati

Na devetoj Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu gdje se raspravljalo na temu "Poljoprivreda i voda - ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu". okupilo se 80 ministara iz cijelog svijeta.

Foto: fmpvs.gov.ba
 • 917
 • 96
 • 0

Više od 80 ministara iz cijeloga svijeta okupilo se na devetoj Konferenciji ministara poljoprivrede u Berlinu gdje se raspravljalo o temi "Poljoprivreda i voda - ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu". Doneseni su sljedeći zaključci:

 • Nastavit će se odgovorno upravljati vodama kao oskudnim resursom i nastojat će se očuvanju kvalitete vode kroz održive sustave upravljanja i proizvodne metode u poljoprivredi.
 • Poljoprivreda treba adekvatan i pouzdan pristup vodi kao proizvodnom resursu kako bi se prehranila rastuća svjetska populacija, bez ugrožavanja prirodne baze ovog resursa i dostupnosti vode za piće.
 • Pojačati nastojanja u istraživanju te razvoju novih tehnologija uključujući i aplikacije, kako bi se povećala efikasnost upotrebe vode u poljoprivredi.
 • Poboljšati pristup obrazovanju, treninzima i uslugama te pojačati izgradnju kapaciteta i upotrebe tehnologija, uključujući i pojačanu razmjenu tehnologija i usluga koje poboljšavaju efikasnost upotrebe vode, sve sa ciljem stimuliranja proizvođača u poljoprivrednom sektoru vezano za održivo upravljanje vodama.
 • Važno je podržati implementaciju i financiranje mehanizama koji će pomoći ispunjavanju ovih ciljeva, pogotovo u najsiromašnijim zemljama svijeta, kroz Program globalne poljoprivrede i sigurnosti hrane (GAFSP) i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Poljoprivreda ima važnu ulogu i nosi odgovornost u održivom upravljanju vodama na svim razinama. Zato pozivaju međunarodnu zajednicu, a pogotovo relevatne organizacije kao što su FAO, OECD i Svjetska banka da:

 1. pojačaju razmjenu informacija i iskustava o održivom upravljanju vodama, kao i tehnologija u poljoprivredi,
 2. dodatno razviju međunarodni ustroj vezano za vode kako bi se pojačao politički utjecaj, osiguraju da je poljoprivreda integrirana kao ključni faktor u međunarodnom ustroju vezano za vode,
 3. promoviraju intenzivno sudjelovanje interesnih grupa i primjenu lokalnih i regionalnih pristupa u politici, uključujući održivo upravljanje zemljištem, u strukturiranju globalnog smjera vezano za vode.
 4. Inicijative i mjere koje se implementiraju kao rezultat ovih zaključaka neće nametati neopravdane barijere trgovini i poštovat će izbor WTO.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Voda Resurs Očuvanje okoliša Voda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

A ovako se borimo s rovcima (mrmcima), poslušala savjete naših čitatelja pa posadila flance rajčice... Pročitaj cijelu bilješku »