Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline Zadar
  • 16.04.2020. 13:15
  • Zadarska, Zadar

Virus odgodio šušur, maslinare čekaju odličja, a ulja doniraju zadarskoj bolnici!

Smatrali smo da ne bi bilo korektno prema maslinarima da za svoja ulja ne dobiju ocjenu kakvoće te zaslužena priznanja i diplome, kaže predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline, Benito Pucar. Kakvi su rezultati i tko su pobjednici?

Foto: Dani masline
  • 1.553
  • 135
  • 1

Za razliku od drugih koji prolongiraju termine održavanja, organizatori 22. po redu Međunarodne manifestacije Dani masline Zadar 2020., odlučili su svoju održati. Makar, kažu, i u bitno okrnjenom izdanju. 

"Proglasit ćemo rezultate ocjenjivanja, bez šušura i okupljanja, a ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize donirat ćemo Općoj bolnici Zadar", otkriva Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline. 

Kako podsjećaju u priopćenju, ova se maslinarska smotra trebala održati idući vikend, u subotu i nedjelju, 18. i 19. travnja u Zadru i na otoku Pašmanu, ali zbog pandemije će biti održana na drugačiji način. Nema okupljanja na humanitarnom maslinarskom marendinu, neće biti ni okruglog stola na kojem bi se raspravljalo o stručnim temama vezanim uz maslinarstvo i uljarstvo, nema prezentacija i vođenih degustacija maslinovih ulja, izostat će i tradicionalno međunarodno natjecanje u kuhanju žgvaceta, nema stručnog izleta koji se i ove godine trebao organizirati u suradnji s općinom Pašman kao ni drugih događanja po kojima je ova sve prestižnija manifestacija poznata. 

"Obzirom da je određeni broj uzoraka maslinovih ulja (92) dostavljen na ocjenjivanje i prije pojave koronavirusa, organizacijski odbor je odlučio, usprkos situaciji oko pandemije ipak održati natjecateljski dio. Smatrali smo da ne bi bilo korektno prema maslinarima da za svoja maslinova ulja ne dobiju ocjenu kakvoće te zaslužena priznanja i diplome”, pojašnjava Pucar koji se posebnim pismom obratio svima koji su svoja ulja poslali na Dane masline, te ih izvjestio da će rezultati ocijenjivanja ulja biti objavljeni danas, 16. travnja.

Titula šampiona pripala je OPG-u Popović 

Rezulate analiza i priznanja za kvalitetu svojih ulja maslinari s područja Zadarske županije moći će, ovisno o situaciji oko korona virusa, osobno preuzeti nakon 1. svibnja, a maslinarima iz udaljenijih krajeva i inozemstva iste će biti poslane poštom na adrese koje su naveli u svojim prijavnicama.

Ocijenjena 92 uzorka 

Tako je, navode, Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije za ovogodišnju manifestaciju prikupila 92 uzorka maslinovog ulja i to: 62 uzorka iz Zadarske županije, 12 iz Istarske, 7 iz Splitsko-dalmatinske, 2 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske županije te 1 uzorak iz Zagreba.

Međunardnom karakteru manifestacije pridonijelo je 5 uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški, Čitluk i Čapljina) te 2 maslinova ulja iz Crne Gore (Bar). Nakon odrađenih kemijskih i senzorskih analiza rezulati su, s obzirom na iznimno tešku klimatološku godinu, više nego dobri .

Nijedno ulje lampante

Od ukupno 92 uzorka, 81 je ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što čini 88% od ukupnog broja uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka, 11 uzoraka je ocijenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini 12% od ukupnog broja, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji, ističe Filip Erceg, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje i voditelj Profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Inače, najviše, ukupno 82 uzorka natjecala su se u kategoriji otvorenih ulja.

Šampioni otvorenih ulja i pakovina 

Titula šampiona pripala je OPG-u Popović, vlasnice Nele Popović iz Poreča, čije je ekstra djevičansko ulje ocijenjeno s 99,80 od mogućih 100 bodova. U kategoriji Top-5 otvorenih ulja prvo mjesto pripalo je Borislavu Pediću iz Zadra sa 99, 65 bodova, drugi je Renato Pinčić iz Zemunika Donjeg (99,55), treći Ante Vulin iz Pakoštana (99,50), četvrti OPG Škopić, Ugljan (99,45) i peti Kristijan Jukić iz Zadra (99,40 bodova).

U kategoriji otvorenih, zlatne medalje osvojilo je čak 45 ekstra djevičanskih ulja, srebrne 15 i brončane 5 ekstra djevičanskih ulja. Priznanja za sudjelovanje dobit će i 11 djevičanskih ulja. 

U kategoriji pakovina šampion je Đani Lubiana iz Poreča

U kategoriji pakovina šampion je Đani Lubiana iz Poreča koji je za svoje višesortno ulje osvojio 99,95 bodova. Lubiana je prvi i u Top-5 pakovina, a sljedeća tri mjesta pripala su uljima OPG Lupić iz Bala, dok je peti OPG Mate Dušević iz Ljupča s 98,00 bodova. U kategoriji pakovina za ekstra djevičanska ulja bit će dodijeljene dvije zlatne te po jedna srebrna i brončana medalja.

Sve rezulate i redoslijed možete vidjeti  u dokumentu ispod ovog teksta.

Inače, Filip Erceg ističe kako se sve više maslinara koji predaju uzorke na Dane masline odlučuje proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. "To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje", dodaje Erceg koji proteklu maslinarsku godinu ocjenjuje kao vrlo specifičnu po klimatološkim i drugim čimbenicima. Hladan i kišni svibanj koji je odgodio cvatnju.

Nakon toga ekstremno visoke temperature i suša, a kao “šećer na kraju”, jak napad maslinove muhe i moljca početkom berbe napravile su štetu brojnim maslinicima u našoj županiji. Samo određene mikrolokacije bile su pošteđene ovih loših čimbenika, a to mogu svjedočiti i vlasnici uljara koji ovu maslinarsku godinu mogu pamtiti kao jednu od najgorih.

Godina loša, ali ulja vrlo visoke kvalitete

"Ipak, maslinova ulja kojima je berba maslina bila ranija nego prethodnih godina imaju odlične karkteristike u kemijskom i organoleptičkom smislu. Takva ulja imaju intenzivnu voćnost, gorčinu i pikantnost te niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Kod maslinovih ulja kasnijih berbi primijećen je značajan gubitak fenolnih spojeva. Ona su bila manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali u velikoj mjeri djevičanska", kaže Erceg,

Predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline, Benito Pucar 

Kemijska i organoleptička analiza pokazala su lošiju kvalitetu, javile su se mane octikavost i upaljenost te je porasla količina slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja. Na kraju, zaključuje Erceg, iako je protekla maslinarska godina bila jako loša po količini ubranih i prerađenih plodova masline, ipak je dala ekstra djevičanska ulja vrlo visoke kvalitete što dokazuju i rezultati ostvareni na ovogodišnjim 22. Međunarodnim Danima masline koji su održani u okrnjenom, zapravo “online” izdanju.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Dani masline Šampioni Manfestacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.