Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.03.2009.

Virovitička šećerana dodijelila devet priznanja Zlatna repa

NAJBOLJIM PROIZVOĐAČIMA ŠEĆERNE REPE VIRO JUČER SVEČANO URUČIO PRIZNANJA

  • 1.089
  • 52
  • 0

Viro tvornica šećera Virovitica jučer je najboljim proizvođačima šećerne repe dodijelila priznanja Zlatna repa. Najboljim proizvođačem šećerne repe s poljoprivrednim zemljištem većim od 1.000 hektara u 2008. godini proglašena je tvrtka Belje iz Darde. U protekloj godini za Viro tvornicu šećera proizveli su 99.000 tona šećerne repe na površini od 1.370 hektara. Tvrtka Sjemenske kulture osvojila je Zlatnu repu u kategoriji proizvođača s poljoprivrednim zemljištem većim od 50 hektara. Za Viro su u 2008. godini proizveli 4.300 tona šećerne repe. Dobitnik Zlatne repe u kategoriji najboljeg proizvođača s poljoprivrednim zemljištem do 50 hektara je Luka Viljevac, čije obiteljsko gospodarstvo proizvodi šećernu repu za Viro od početka rada tvornice 1980. godine.

Priznanja Zlatna repa dodijeljena su i poslovnim partnerima za uspješnu suradnju. Primili su Vukovarski poljoprivredno-industrijski kombinat Vupik, tvrtka Olovnik iz Slatine, Poljoprivredna zadruga Poljodjelac Strmec, Poljoprivredni centar iz Veliškovaca te Danijel Erdelji iz Novog Bezdana, dugogodišnji kooperant šećerane. Zlatnu repu dobila je i Virovitičko-podravska županija.

Čestitajući dobitnicima, predsjednik Uprave Željko Zadro naglasio je kako je proizvodnja repe od 2002. godine, kada je tvornica u stečaju kupljena, porasla s 4,2 na devet tona godišnje po hektaru.

- To je jamstvo opstanka ove industrije Hrvatskoj bez obzira na reformu šećera, jer ćemo do našeg ulaska u Europsku uniju sigurno ostvariti 10 tona po hektaru. Rezultat je to modela po kojem rade sve tri šećerane u Hrvatskoj u kojima je organizirana kooperacija. Proizvođačima je na raspolaganju savjetodavna služba i kvalitetna zaštita financirana od strane šećerana - rekao je Zadro.

U sedam godina hrvatske šećerane izvezle su šećera u vrijednosti od milijuna dolara, što je 15 posto ukupne hrvatske bilance. “Od kada smo potpisali sporazum o neograničenom izvozu šećerne repe u zemlje EU, izvoz je povećan s tadašnjih 50.000 tona na današnjih 200.000 tona. Zbog toga ćemo, u svjetlu nadolazeće reforme šećera, u novom Zakonu o potporama maksimalno zaštititi proizvodnju šećerne repe. Naš prijedlog je da iznos poticaja za ovu proizvodnju bude 4.050 kuna po hektaru”, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić.

Goran GAZDEK