Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viroexpo
  • 26.02.2016. 17:50

Viroexpo postaje institucija sama za sebe!

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorio 21. međunarodni sajam gospodarstva, poduzetništva i obrta Viroexpo 2016.

  • 721
  • 98
  • 0

U Virovitici se od 26. do 28. veljače održava 21. međunarodni sajam gospodarstva, poduzetništva i obrta Viroexpo.

U petak, 26. veljače, svečano ga je otvorio ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Sajam Viroexpo održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Sajam, koji ove godine okuplja 750 izlagača iz 27 zemalja, je okupio niz uglednika iz javnog i političkog života, mnoštvo veleposlanika stranih zemalja, predstavnika gospodarskih i obrtničkih komora.

750 izlagača iz 27 zemalja

Na svečanosti otvorenja bili su: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš; izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njezin savjetnik za europske fondove, poljoprivredu i ribarstvo, Mladen Pavić; ministar poduzetništva i obrta, izaslanik prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, ministar Darko Horvat; veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Shkëndije Geci-Sherifi, veleposlanik Mađarske u RH Jozsef Magyar; veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko.

Osim toga, na svečanosti otvorenja, između ostalim, bili su i: saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Žagar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac, predsjednica organizacijskog odbora sajma Viroexpo i obnašateljicu dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Sanja Bošnjak, predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, Ana-Marija Petin, ravnatelj DUDI-ja Tomislav Boban, mnogobrojni župani iz cijele RH, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, potpredsjednik HGK Josip Zaher, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Otvorenje 21. Viroexpo sajma

Radom se mogu napraviti čuda

Prvi se nazočnima obratio gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, koji je između ostalog rekao: "Ovaj sajam se održava u godini kada svi očekujemo iskorak, u vrijeme kada se naziru koraci za napredak i izlazak iz recesije, a napretka nema bez gospodarskog rasta, bez rasta poduzetništva i obrta. Mi se ovdje u Virovitici fokusiramo isključivo na svoje potencijale. S ovim sajmom izlazimo na nacionalnu razinu da bismo ih prezentirali. Vrijeme je za investicije, vrijeme je da smanjimo opterećenja, povećamo investicije i smanjimo iseljavanje. Moramo podići optimizam, a uz to idu i dobre vizije. Ovaj sajam je dokaz tome da se radom mogu napraviti čuda - unatoč udaljenosti od prometnih pravaca, postao je treći najjači sajam u Hrvatskoj", zaključio je Kirin.

Sedma gladna godina

Potom se obratio Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec: "Prošla je sedma gladna godina, a ovaj sajam raste iz godine u godinu. Iako gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin skromno kaže da je ovo treći sajam u Hrvatskoj, ja mislim da je prvi, jer obrtnici sa zadovoljstvom dolaze u Viroviticu. U Virovitici vlada velika suradnja politike i gospodarstva, a i državna politika kreće tim smjerom. Ne možemo vratiti izgubljeno vrijeme, ali smo morali naučiti nešto iz prošlosti da bismo gradili budućnost. Svim izlagačima želim da sklope nove poslove i da se ugodno osjećaju na ovom sajmu.

VIDRA

Učimo iz prošlih grešaka

Govorio je i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher: "Zahvaljujem predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović što je prepoznala gospodarske institucije u Lijepoj Našoj, kao i ovaj sajam gdje je preuzela pokroviteljstvo. HGK Županijska komora Virovitica 21 godinu podržava sajam i prekrasno je vidjeti da je nadživio sve druge manifestacije u državi i regiji. Sajam Viroexpo dugom tradicijom i međunarodnim karakterom izlazi iz okvira Hrvatske što je vidljivo brojem izlagača."

Sajam nadživio druge manifestacije

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je u prigodi otvorenja Viroexpa kazala je: "Mi se nalazimo na razmeđu putova, a naša je županija uvijek bila sklona sajmovima. Upravo se Viroexpo izdigao iznad svih izložba i sajmova i opstao unatoč recesiji. 750 izlagača iz 27 zemalja znak je da se gospodarstvo počelo oporavljati, kako u Europskoj uniji, tako i u Hrvatskoj. Od novoformirane vlade očekujem u budućnosti smanjenje barijera kako bi se poduzetnicima i obrtnicima olakšalo poslovanje u budućnosti jer oni su okosnica razvoja gospodarstva. Također, očekujem da ćemo konačno započeti i kvalitetniju realizaciju krucijalnog projekta Virovitičko-podravske županije, a odnosi se na prometnu povezanost."

Smanjenje barijera za poduzetnike

Sanja Bošnjak je podcrtala i nemjerljiv doprinos razvoju ovog sajma, bivšeg župana, danas ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislava Tolušića, a potom je u ime Zemlje partner, govorila veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Shkëndije Geci-Sherifi.

"Kosovo i Hrvatska imaju dugu tradiciju prijateljstva koja se čuva i dan danas. Prisjećajući se naše prošlosti, čast nam je da smo ovdje na otvorenju 21. međunarodnog sajma Viroexpo kao Zemlja partner sajma. Pored političkog aspekta, Kosovo i Hrvatska imaju i dobre gospodarske odnose. Hrvatska je u zadnje vrijeme vrlo prisutna na kosovskom tržištu, a postoje i mnoga područja gdje možemo povećati suradnju, to su osobito poljoprivreda i ruralni razvoj. Vjerujem da zajedno možemo izgraditi bolju budućnost i postati jedno veliko zajedničko tržište."

Institucije postaju start up centri

Na kraju, nazočima se obratio i 21. Viroexpo otvorio ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH, Darko Horvat:

"Cilj nam je strateški razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Sve potporne institucije su danas u jednoj koordinaciji i imaju prilike izlagati svoje ideje. U potporne institucije ćemo vratiti ono što smo nazvali start up centri. To su mjesta će naši poduzetnici moći dobiti sve potrebne informacije potrebne za početak poslovanja. Želimo svim poduzetnicima poslati jasnu poruku: te ljude u potporne institucije ste poslali vi i oni moraju opravdati vaše povjerenje. Želimo izaći iz tretmana prekomjernog deficita jer Hrvatska može i mora bolje."

Podsjetimo, Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Kosovo. Organizatori i pokrovitelji sajma Viroexpo su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK - Županijska komora Virovitica, HOK - Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije i tvrtka Contorte, a sajam traje od 26. do 28. veljače. Otvoren je svaki dan od 9 do 19 sati, a cijena ulaznica je 10 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Viroexpo Darko Horvat Virovitica Mladen Pavić Ivan Tepeš Jozsef Magyar Josip Đakić Tomislav Žagar Sanja Bošnjak Dragutin Ranogajec


Partner

Viroexpo d.o.o.

33000 Virovitica, Hrvatska
tel: + 385 33 638 270, fax: + 385 33 638 278, e-mail: info@viroexpo.hr web: http://viroexpo.com.hr