• Vina Belje
  • 15.05.2014. 11:00

Vina Belje predstavila graševinu berbe 2013.

Kušanje odabranih berbi u kušaonici Vina Belje

  • 133
  • 17
  • 0

U sklopu svog jučerašnjeg posjeta Slavoniji i Baranji ministar turizma Darko Lorencin u Belju je obišao poljoprivrednu proizvodnju na lokacijama Topolik i Mitrovac te vinsko-turističku ponudu Vina Belja koja obuhvaća vinsku cestu, vinski kompleks s najsuvremenijom vinarijom u ovom dijelu Europe te stari podrum u Kneževim vinogradima. koji datira iz 1526. godine.

U kušaonici Vina Belje održana je prezentacija i degustacija odabrane selekcije vina koje se tek pripremaju za tržište te vertikalna degustacija graševina u kojoj je bilo i uzoraka iz Beljske arhive. Upravo će arhivske graševine uz dvije izborne berbe frankovke i merlota uskoro izaći na tržište kao odabrane serije Vina Belje namijenjene isključivo za ponudu ugostiteljstvu čime će se ponuda Vina Belje dodatno unaprijediti posebno u segmentu premium vina. Goste je stručno i znalački kroz degustaciju vodio eminentni beljski enolog Marijan Knežević. Zavidno enološko znanje na prezentaciji i degustaciji pokazao je uz svoje suradnike i ministar turizma g. Darko Lorencin koji je u službenoj posjeti Osječko-baranjskoj županiji. Njemu se, kako nam je rekao između ponuđenih šest odabranih selekcija Beljskih vina: Graševina kvalitetna, berba 2013., Graševina vrhunska, berba 2013, Graševina Goldberg, berba 2006,. Frankovka Goldberg, berba 2012. i Merlot Goldberg, berba 2012. najviše dopala Graševina vrhunska, berba 2006.

Novinari su iskoristili prigodu da postave više pitanja i ministru i predsjedniku uprave Belja d.d. Prema riječima ministra Darka Lorencina, Slavonija i hrvatsko Podunavlje su regija izuzetnog potencijala čiji je ključni proizvod upravo enogastronomija s naglaskom na ponudu kvalitetnih vina, posebno graševine kao ključne sorte. Predsjednik Uprave Belja, Goran Pajnić, ovom prilikom je istaknuo kontinuitet kvalitete cjelokupnog asortimana Vina Belje koji je rezultat ulaganja u vlastite vinograde i novu vinariju Belja. „U svojoj ponudi nastojimo zadovoljiti sve tržišne potrebe, a vina koja smo danas prezentirali predstavljaju vrhunac naše ponude za turističku sezonu 2014. i do ljeta će izaći na tržište.“


Fotoprilog


Tagovi

Vina Belje Darko Lorencin Graševina Goran Pajnić Marijan Knežević


Autor

Zlatko Pavošević

Zlatko je ortodoksni Grafičar, dugogodišnji agro empiričar, jedan od osnivača poljoprivrednih časopisa Nova zemlja i Agroglas ... a navija za najbolji poljoprivredni portal ... ili ukratko "iz mire tri Pavoša vire" :)