Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola
  • 03.03.2022. 13:25
  • Verona, Italija

Veronska Fieragricola otvorila vrata - naglasak na preciznoj poljoprivredi

Sajam vraća vrhunska natjecanja u stočarstvu s 20. izdanjem Međunarodne izložbe mliječnih krava posvećene pasminama Holstein, Red Holstein i Jersey.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 233
  • 37
  • 0

Iako su nakon odgode u siječnju mnogi sumnjali u talijanske organizatore, Fieragricola u Veroni otvorila je vrata svog jubilarnog, 115. izdanja.

Organizatori međunarodnog sajma poljoprivrede ističu veliki broj izlagača i posjetitelja, gotovo isti kao i prije pandemijskih godina premda su zbog potrebe posjedovanja covid potvrde, očekivali manje zanimanje. Subjektivno gledajući, s obzirom da smo bili i na prijašnjim sajmovima, posjetitelja uistinu ima, barem prvi dan njegova održavanja.

Sudeći prema predavanjima, okruglim stolovima, ali i broju izlagača vidljivo je da je poljoprivredna politika sajma, Italije, ali i cijele EU usredotočena na digitalnu i preciznu poljoprivredu, te agroenergiju. Dronovi, satelitska i GPS tehnologija, sve to čini novi trend - pametnu poljoprivredu. Očito je i da je u agraru sve više okretanja proizvodnji alternativne energije. 

Deset izložbenih dvorana te 520 izlagača stavlja ga uz bok najvećima poput sajmova u Hannoveru, Bologni i Parizu. Sajam je osnovan davne 1898. u Veroni, a Fieragricola je uvijek pratila razvoj poljoprivrede promicanjem korisne inovacije u cijelom sektoru i poticanje dijaloga između eksponenta u primarnom sektoru i institucija, čime je postao jedan od najprestižnijih događaja na međunarodnoj agrarnoj sceni i proizvodnji hrane.

Pored mehanizacije, ali prvenstveno vinogradarske i voćarske, tu je velika izložba životinja i opreme te tehnologije u stočarstvu. Osim tvrtki iz Italije, izlagači dolaze iz Austrije, Danske, Francuske, Njemačke, Libanona, Nizozemske, Slovenije, Španjolske, Švicarske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Internacionalnost se očituje i posjećenošću međunarodnih kupaca. Više od 100 operatera očekuje se iz 29 zemalja, a to su Alžir, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Danska, Gvatemala, Irak, Libija, Mozambik, Peru, Rusija, Slovenija, Španjolska, Tunis, Turska, Azerbajdžan, Brazil, Egipat, Etiopija, Gruzija, Gana, Kosovo, Albanija, Norveška, Poljska, Rumunjska, Srbija, Tunis, Uzbekistan. 

Veliki dio sajma posvećen je stočarskom sektoru 

Značajna pozornost posvećena je posljednjim novitetima u sferi digitalne tehnologije poljoprivrede i agroenergije, s dva posebna izložbena područja. Fieragricola 2022. predstavlja i lanac opskrbe u Italiji odnosno 400.000 farmi od kojih su 83 posto pojedinačni vlasnici s više od 910.000 zaposlenih čija je vrijednost ukupne proizvodnje u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovom blizu 60 milijardi eura. Ovi rezultati čine ju vodećom europskom zemljom po dodanoj vrijednosti proizvoda iz primarnog sektora.

Sajam također vraća vrhunska natjecanja u stočarstvu s 20. izdanjem Međunarodne izložbe mliječnih krava posvećene pasminama Holstein, Red Holstein i Jersey, a tu je i 53. izložba švicarske smeđe pasmine goveda kao i izložba Original Brown.

Fieragricola na lokaciji Veronafiereu održava se od 2. do 5. ožujka. 


Fotoprilog


Tagovi

Verona Fieragricola Sajam Italija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!