Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba bučinog ulja
  • 03.04.2016. 16:30

Veliko zlato stiglo u šestom pokušaju!

Prijavljeno je 46 uzoraka od kojih devet hladno prešanih i 37 nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih prema tradicionalnom postupu, uz prženje!

  • 423
  • 80
  • 0

Šesta izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske iznjedrila je prvog uljara s Velikim zlatom odnosno ulje koje je dobilo ukupno 28,94 od mogućih 30 bodova.

Proizveo ga je OPG Cesarec Mladen iz Oroslavja koji se uzgojem buča (bundeva) za ulje koje se prvo koristilo u ovom dijelu Hrvatske, bavi tek tri godine. Kapacitete je, kaže, već povećao na 15 hektara, a o količini ulja koje dobije ne može govoriti jer proizvodi i salatno, i bučino ulje prešano hladnim te toplim postupkom, a uz to i brašno, koštice i druge proizvode.

Sve prodaju na kućnom pragu

Bučino ulje prešano hladnim postupkom koje je dobilo Veliko zlato butelja od sedam decilitara stoji 90 kuna. U ovom OPG-u osim njega rade i supruga Vedrana i otac Zvonko, a sve proizvedeno prodaju na kućnom pragu. Od bučinih ulja prešanim hladnim postupkom srebrnu medalju dobili su OPG Tkalec iz Čakovca te Uljara Agroprom - Patričević iz Perijanaca, a broncom su ocijenjena ulja OPG-a Danijela Sinkovića iz Bedekovčine i Uljare Šenkovec iz Čakovca.

Kategorija toplih ulja

Najbolja nerafinirana bučina ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje su ulja OPG-a Tkalec iz Čakovca, OPG-a Sinković iz Bedekovčine i Karmele Županić iz Vidovca. Ta su ulja ocijenjena zlatom, a srebrom ulja sljedećih proizvođača: Uljara Šenkovec iz Čakovca, Zdravko Cafuk iz Vidovca, OPG Marija Sedak iz Mača, Mirko Lastavec iz Ludbrega, OPG Petrović Andreja iz Varaždina i Udruga Agro-turistički klaster Lepoglava. Još je 14 ulja dobilo brončane medalje, a ostali proizvođači, a bilo ih je 38 koji su na ocjenjivanje dali 46 uzoraka, dobili su priznanja za sudjelovanje.

"Ove godine bilo je znatno više proizvođača nego lani među kojima je bilo dosta novih proizvođača, pa bi neka srednja ocjena bila da je ova godina za nijansu bila lošija od prošle, no veseli da su svi prihvatili naše preporuke, a to je da se odmaknu od dodavanja drugih ulja. Mislim da sad još trebamo samo doraditi tehnološki proces i da će ulja svake godine biti bolja" - kazao je Nenad Martinec, voditelj laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstitut d.o.o. Čakovec gdje su ulja bila na ocjenjivanju.

Ulje koje je dobilo Veliko zlato od ostalih se razlikuje po iskonskom okusu dobro osušene sirovine i hladnom prešanju budući da na ulja djeluju sirovine i tehnološki postupak.

Organizatori su četiri županije

Organizatori ove izložbe održane U Roses Designer Outlet Centru u Svetom Križu Začretju su Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija, a svake godine održava se u drugoj županiji. Ovogodišnji domaćin krapinsko-zagorski župan Željko Kolar čestitavši nagrađenim istaknuo je da je upravo zadaća organizatora promocija za trud i kvalitetu, a proizvođačima zaželio da ustraju u nastojanju da proizvode što kvalitetnije ulje koje, dokazano je, uz to što je vrlo ukusno, pozitivno djeluje na zdravlje.

Pripreme za kušalje i poslovni plan

Na svečanosti proglašenja Nenad Martinec je objasnio cijeli postupak pripreme za kušanje ulja, a učenici poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina, koji također proizvode bučino ulje, prezentirali su svoj primjer iz prakse odnosno projektni zadatak "Kap zdravlja iz Zagorja" kojim su pokazali sve potrebno od pripreme tla, preko mehanizacije, do marketinga.

Čestitke nagrađenima i zahvalu svim izlagačima uputili su i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek, zamjenica pročelnice za poljoprivredu Zagrebačke županije Ivanka Bišćan, saborski zastupnik Tomislav Končevski te načelnik Općine domaćina Marko Kos.


Fotoprilog


Tagovi

Izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske Nagrađeni Hladna ulja Topla ulja


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)