Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njemački proizvođači mehanizacije
  • 27.01.2016. 13:30

Važno je biti velik i precizan!

Svi su prvenstveno dali do znanja da imaju snage proizvoditi velike i skupe strojeve. No, naglasak je bio kod svih na automatizaciji i korištenju preciznih tehnologija i satelita.

  • 616
  • 71
  • 0

Dva paviljona su uvijek na Zelenom tjednu u Berlinu rezervirana za naprednu tehniku i tehnologiju. To je ono što bi mi rekli da je sajam mehanizacije, no ipak je tema suvremena tehnologija u proizvodnji hrane, tako da se izlažu cjelovita rješenja, a ne puko izlaganje strojeva.

Tu se radi uglavnom o velikim njemačkim tvrtkama koje uvijek svojim nastupom skrenu pažnju na sebe i ovaj veliki tjedan svjetske proizvodnje hrane iskoriste i za svoju promidžbu. U glavnoj, gala Sali već danima prije početka sajma pripremalo se za veliki show i gala večeru koju je organizirao Claas, industrija poljoprivrednih strojeva, kombajna, traktora, balirki, teleskopskih utovarivača i drugih strojeva.

Sve mehanizatorske tvrtke se predstavile u punom sjaju

Claas

To su i ove godine, kao i prethodnih izveli na najvišem nivou. Fendt je primjerice, sve svoje aktualne modele raširio po dvorištu sajma, odnosno ljetnom vrtu - kako kažu za taj prostor, no u halama je glavni proizvod za isticanje bio Fendt 1050.

John Deere je pak isticao svoja dostignuća u preciznoj poljoprivredi. Lemken je isticao svoju mega prskalicu, a tu smo vidjeli i Claas, BayWa i druge renomirane njemačke tvrtke na području industrije poljoprivrednih strojeva. Održavali su i press konferencije, a bili i sudionici specijaliziranih dijelova sajma. No, čini se da su tvornice stočarske mehanizacije Lely i Urban najviše uložile u svoj nastup.

Izgradili mini siranu s opremom na sajmu

One su pak izgradile cijelu jednu mini farmu s cjelokupnom opremom. Automatska hranidba, mužnja, roboti za mužnju i specijalizirani strojevi privlačili su brojnu publiku. BayWa je ovoga puta naglasak dala na svoja tehnološka rješenja u održivoj poljoprivredi, čuvanju i skladištenju proizvoda. Case IH i cijela grupacija CNH Industrial Deutschland GmbH prikazala je svoje traktore od 55 do 700 konjskih snaga, kombajne, balirke i precizne strojeve. Christina von Davier nam se pohvalila jako velikim aktivnostima Claasa na ovom sajmu i kako su imali priredbu sa preko 400 uzvanika.

Lemken

Na John Deere ptezentaciji smo bili gosti Olivera Neumanna, već dugo nam poznatog marketinškog stručnjaka u toj korporaciji koji nas je više puta ugostio u tvornicama u Njemačkoj i SAD-u.

U Berlinu na prvom mjestu su pored strojeva bila dostignuća u preciznoj i satelitskoj tehnologiji u korištenju njihove mehanizacije. Danas je to, kako kaže Neumann, kompanija s više od 50 tisuća zaposlenih u cijelom svijetu, a u Njemačkoj imaju tvornice i firme u gradovima Mannheim, Zweibrucken, Bruchsal, Gummersbach i Stadtlohn.

Brand na koji su Nijemci jako ponosni svakako je i Fendt, tvornica traktora koja je danas u sastavu AGCO korporacije, a na čijem je štandu, u znaku Fendta 1050 od 500 konjskih snaga, domaćin bio vicepredsjednik Fendta iz Marktoberdorfa Peter-Josef Paffen, a koji je nas i ostale novinare predstavnike IFAJ-a upoznao s novostima ove kompanije, posebice na području proizvodnje velikih traktora, vario mjenjača i kombajna.

GEA farm tehnologies Gmbh prvenstveno je isticao svoja dostignuća u industriji strojeva za mužnju. Horsch je pokazao svoja dostignuća u opremi za sjetvu i obradu tla, kao i Lemken sa svojim strojevima, a pažnju je posebice privukao gigantskom vučenom prskalicom koja je dominirala paviljonom broj 3.


Fotoprilog


Tagovi

Fendt Claas John Deere Case Lemken Urban Lely GEA Berlin Zeleni tjedan Olivera Neumann


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.