• Najbolja bučina ulja
  • 30.03.2014. 17:30

Varaždinski bučari ispekli zanat kod austrijskih

Bučino ulje bogato je vitaminima A, C, E i K, a svježe sadrži više od 60 posto nezasićenih masnih kiselina. Bogato je fosforom, kalcijem, magnezijem, kalijem, sadrži i željezo, cink i mangan, a sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu

Foto: depositphotos.com
  • 135
  • 21
  • 0

U Županijskoj palači u Varaždinu u petak je održana četvrta izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, gdje je 30 uzoraka izložilo 25 proizvođača iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Prije izložbe, uzorci su prikupljeni te su poslani na kemijsku i senzornu analizu, a cilj izložbe bila je popularizacija ovog vrlo zdravog prehrambenog proizvoda.

"Ova izložba je odlična stvar za nas proizvođače, a njome se vidi kvaliteta bučinog ulja. Time se proizvođačima može ukazati na pogreške koje su napravili prilikom same proizvodnje", istaknuo je jedan od izlagača, Slavko Kuščer iz OPG-a Kuščer iz Nedeljaneca. Kuščer je rekao da je kvaliteta bučinog ulja neminovna te da su varaždinski proizvođači zanat ispekli educirajući se kod austrijskih proizvođača koji su vrlo daleko stigli u samoj proizvodnji, ali i promocije koja je vrlo važna. I dok su varaždinski proizvođači bučinog ulja poslušali savjete od austrijskih, krapinsko - zagorski proizvođači uzore imaju u Varaždincima i Međimurcima.

"Mi Zagorci učimo od Međimuraca i Varaždinaca jer su oni otišli dalje što se tiče same proizvodnje bučinog ulja. Broj proizvođača bučinog ulja u Krapinskoj - zagorskoj županiji se mijenja, a mi potičemo i dalje ćemo poticati proizvodnju. Uz dobro brendiranje vjerujem da bučino ulje ne bi trebalo biti ništa lošije pozicionirano na tržištu od maslinovog ulja - rekao je krapinsko - zagorski župan, Željko Kolar.

Tržište je nemilosrdno te OPG-ovima nije lako preživjeti s obzirom da se za krajnjeg potrošača trebaju boriti na tržištu Europske unije. "Nije lako na tržištu, ali borimo se. Rad na buči nije toliko zahtjevan, a problem je obrada tla jer kad buča nikne, morate ručno okopavati, dok prerada nije uopće zahtjevna", istaknula je Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk iz Domitrovca koji se primarno bavi uzgojem krumpira i zeljarica, a buča imaju tri hektra i to zbog plodoreda.

Nakon izložbe, žiri je dodijelio šest zlatnih medalja za najbolje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zlatne medalje za nerafinirana ulja osvojili su OPG Ivanuša iz Međimurske županije, OPG Gorup iz Krapinsko - zagorske županije, međimurska Uslužna ulja Ivanaša, OPG Županić iz Varaždinske te OPG Bunjevac iz Zagrebačke županije. Zlatnu medalju za hladno prešano ulje primio je OPG Just iz Međimurske županije.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Izložba bučinog ulja Bučino ulje Željko Kolar Uzgoj krumpira Uslužna ulja Ivanaša OPG Županić OPG Bunjevac OPG Just Kvaliteta


Autor

Ivan Tomašković

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.