Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolja bučina ulja
  • 30.03.2014. 17:30

Varaždinski bučari ispekli zanat kod austrijskih

Bučino ulje bogato je vitaminima A, C, E i K, a svježe sadrži više od 60 posto nezasićenih masnih kiselina. Bogato je fosforom, kalcijem, magnezijem, kalijem, sadrži i željezo, cink i mangan, a sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu

Foto: depositphotos.com
  • 162
  • 21
  • 0

U Županijskoj palači u Varaždinu u petak je održana četvrta izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, gdje je 30 uzoraka izložilo 25 proizvođača iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Prije izložbe, uzorci su prikupljeni te su poslani na kemijsku i senzornu analizu, a cilj izložbe bila je popularizacija ovog vrlo zdravog prehrambenog proizvoda.

"Ova izložba je odlična stvar za nas proizvođače, a njome se vidi kvaliteta bučinog ulja. Time se proizvođačima može ukazati na pogreške koje su napravili prilikom same proizvodnje", istaknuo je jedan od izlagača, Slavko Kuščer iz OPG-a Kuščer iz Nedeljaneca. Kuščer je rekao da je kvaliteta bučinog ulja neminovna te da su varaždinski proizvođači zanat ispekli educirajući se kod austrijskih proizvođača koji su vrlo daleko stigli u samoj proizvodnji, ali i promocije koja je vrlo važna. I dok su varaždinski proizvođači bučinog ulja poslušali savjete od austrijskih, krapinsko - zagorski proizvođači uzore imaju u Varaždincima i Međimurcima.

"Mi Zagorci učimo od Međimuraca i Varaždinaca jer su oni otišli dalje što se tiče same proizvodnje bučinog ulja. Broj proizvođača bučinog ulja u Krapinskoj - zagorskoj županiji se mijenja, a mi potičemo i dalje ćemo poticati proizvodnju. Uz dobro brendiranje vjerujem da bučino ulje ne bi trebalo biti ništa lošije pozicionirano na tržištu od maslinovog ulja - rekao je krapinsko - zagorski župan, Željko Kolar.

Tržište je nemilosrdno te OPG-ovima nije lako preživjeti s obzirom da se za krajnjeg potrošača trebaju boriti na tržištu Europske unije. "Nije lako na tržištu, ali borimo se. Rad na buči nije toliko zahtjevan, a problem je obrada tla jer kad buča nikne, morate ručno okopavati, dok prerada nije uopće zahtjevna", istaknula je Marija Cafuk iz OPG-a Cafuk iz Domitrovca koji se primarno bavi uzgojem krumpira i zeljarica, a buča imaju tri hektra i to zbog plodoreda.

Nakon izložbe, žiri je dodijelio šest zlatnih medalja za najbolje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zlatne medalje za nerafinirana ulja osvojili su OPG Ivanuša iz Međimurske županije, OPG Gorup iz Krapinsko - zagorske županije, međimurska Uslužna ulja Ivanaša, OPG Županić iz Varaždinske te OPG Bunjevac iz Zagrebačke županije. Zlatnu medalju za hladno prešano ulje primio je OPG Just iz Međimurske županije.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Izložba bučinog ulja Bučino ulje Željko Kolar Uzgoj krumpira Uslužna ulja Ivanaša OPG Županić OPG Bunjevac OPG Just Kvaliteta


Autor

Ivan Tomašković

Više [+]

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti (smjer novinarstvo). S dvije godine radnog iskustva, trenutno radi na Radio Varaždinu. Održava i predavanja osnovnoškolcima o novinarstvu u sklopu Udruge Uzmi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.