Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sarajevo Halal Fair
  • 30.09.2019. 11:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Uz muslimanska tržišta, halal hranu bi moglo prihvatiti još 5,6 milijardi potrošača

Da halal industrija postaje sve popularnija govore brojke o potrošačima, ali i brojke certificiranih halal tvrtki. Već u prosincu ove godine po uzoru na Sarajevo ista manifestacija se organizira u Londonu, "London Halal exhibition".

Foto: Adi Pašalić
  • 438
  • 55
  • 0

Što je halal hrana ili halal proizvod? "Halal" je arapska riječ koja u prijevodu znači "nešto što je dozvoljeno". Halal hrana ili bilo koji drugi proizvod, a ne mora biti striktno prehrambeni, znači da je nastao u skladu s muslimanskim tradicionalnim šerijatskim načelima, koja podrazumijevaju da takva hrana ili proizvod ne sadrže sastojke koji su zabranjeni u upotrebi poput: svinjetine, alkohola, mesa životinja štetnika, grabljivica, reptila, svih otrovnih i opasnih morskih životinja.

Osim što sastojci moraju biti dozvoljeni, halal standard propisuje i nalaže da cjelokupan sistem proizvodnje niti u jednom segmentu ne smije doći u dodir s nedozvoljenim sastojcima, odnosno i sirovina za preradu mora imati halal porijeklo kao i radnje poput hranjenja životinja, načina klanja i iskrvarenja, klaoničke obrade i pakiranja. 

Primjer "halal bifteka u sosu od gljiva"

Sve više popularni halal restorani u svijetu uz narudžbu nekih od specijaliteta na zahtjev kupca ili mušterije dostavljaju i deklaraciju o porijeklu svih sastojaka hrane, što je već u prerađivačkoj industriji praksa stavljanjem deklaracijske oznake na ambalaži. Uz naručeni halal biftek u sosu od gljiva moguće je dobiti sve informacije, a one su ujedno načela i standardi halal proizvoda.

Prvo što je značajno je gdje je hranjena, kojom hranom (stočna hrana mora biti u skladu s halal standardom), na koji način je zaklana, i kako je obrađeno meso krave od koje je nastao biftek iz restorana. Zatim ima li nedozvoljenih aditiva i komponenti u sosu od gljiva, jesu li gljive tretirane halal preparatima, jesu li začini s halal certifikatom i jesu li se ispoštovali svi šerijatski principi tijekom pripreme jela. Sve te procedure obuhvaća pojam halal hrane.

Posjetitelji su na licu mjesta mogli vidjeti sve o pripremi halal hrane

Unutar tih procedura moraju se ispoštivati dva osnovna kriterija - da je poznato porijeklo za  svaki sastojak koji je korišten, i drugi kriteriji je da proizvod mora zadovoljiti sve druge karakteristike za sigurnu konzumaciju u smislu zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti.

Malezija kolijevka halal proizvoda

Trenutno u 44 zemlje svijeta, s preko 1,3 milijarde konzumenata zakonska regulativa nalaže da prehrambeni artikli moraju imati halal certifikat. Osim prehrambenih artikala, halal proizvodi mogu biti kozmetika, lijekovi, ili bilo koji drugi predmeti za opću upotrebu.

Tko potvrđuje je li neki proizvod ili hrana halal? Procedura je ista u svim zemljama, halal kvalitetu može isključivo i jedino potvrditi Islamska zajednica ili ovlaštena certifikacijska kuća, ovlaštena od strane Islamske zajednice. U susjednoj BiH za te poslove je ovlaštena Agencija za certificiranje halal kvalitete, dok je glavno sjedište svjetskog Halal foruma u Maleziji, zemlji sa najbržom rastućom halal industrijom, gdje je prvobitno halal standard i implementiran u prerađivačkoj industriji mesa.

Potencijal za razvoj halal industrije

Jedna od uvodnih poruka na ovogodišnjem međunarodnom "Sarajevo Halal sajmu" je ujedno i smjernica prema izvanrednim prilikama za rast ekonomije u segmentu halal industrije. Predviđa se da će se tržište halal hrane konstantno širiti, te da će ga pored tradicionalnih muslimanskih tržišta prihvatiti i ostalih 5,6 milijardi potrošača, što neupitno otvara mnoge šanse, nova tržišta i priliku za rast cjelokupne ekonomije države.

Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI banke organizatora ovogodišnjeg sajma uvjereno i s dosta motivirajućih poruka ukazao je na samom otvaranju da BiH zaslužuje biti centar Europe u halal proizvodnji.  

"Sarajevo Halal fair 2019" otvorio vrata bliskoistočnog i azijskog tržišta

Od svečane večere za goste i dobrodošlice u sarajevskoj Vijećnici pa sve do ceremonije zatvaranja ovogodišnjeg Sarajevo Halal sajma u svakom segmentu razgovora o halal industriji kroz mnogobrojne panel diskusije i sastanke, nudile su se mnoge mogućnosti i šanse za uspostavljanje poslovnih suradnji u halal proizvodnji. Impozantan je broj visokih delegacija i broja gospodarstvenika koji su službeno bili u posjetu Sarajevu i Sajmu, preko 1.000 zainteresiranih delegacija, privrednika, predstavnika kompanija obilježilo je ovogodišnji Sajam, a prednjačile su delegacije i gosti iz Malezije, Saudijske Arabije i Turske.

Iz organizacijskog odbora nisu krili zadovoljstvo sklopljenim ugovorima, organizacijom i visokom razinom profesionalnosti. Članica organizacijskog odbora Edina Hasečić posebno je istaknula: "Ne trebamo govoriti o velikom broju delegacija, nego su nam mnogo značajni pojedinačni sudionici, proizvođači halal proizvoda i vršitelji halal usluga i svi koji su pronašli svoj interes u ovogodišnjem sajmu u smislu poboljšanja poslovanja kroz bankarske sisteme, pronalaska novih tržišta i svakako potrošači, gdje posebno želimo povećati svijest o halal proizvodima."

Potpisani višemilijunski ugovori

Skup od 108 izlagača, 56 domaćih i 52 strana u sportskom centru Skenderija rezultirao je potpisivanjem višemilijunskih ugovora. 

Potpisani su višemilijunski ugovori 

Da halal industrija postaje sve popularnija govore brojke o potrošačima, ali i brojke certificiranih halal kompanija, paralelno s rastom halal industrije podiže se svijest i spoznaja što je ustvari halal hrana, a već u prosincu ove godine po uzoru na Sarajevo ista manifestacija se organizira u Londonu, "London Halal exhibition".


Fotoprilog


Tagovi

Halal Sarajevo Halal fair Hrana Potencijal Potpisani ugovori Sarajevo Certifikat


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]