Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svijet malvazija
  • 13.04.2022. 16:30
  • Istarska, Poreč

Ususret Vinistri: Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. najbolja malvazija na svijetu

Istrijani su briljirali na Vinistrinom međunarodnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića i 13. Svijetu malvazija. Uz poznatog Kozlovića šampionskim titulama okitile su se i male obiteljske vinarije

Foto: Neven Jurjak
  • 160
  • 7
  • 0

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. okitila se s dvije titule na 13. Svijetu malvazija održanom prošlog tjedna u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna. Najbolja je malvazija na svijetu u novoj kategoriji Best in Show, kao i šampion u kategoriji odležanih, priopćeno je iz Vinistre.

Uz ovo poznato istarsko ime iz Momjana, slavi i obitelj Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Njihovo vino šampion je u kategoriji svježih malvazija. 

"Iza ove titule puno je uloženog truda. Mora se paziti na svaki detalj u vinogradu i u podrumu, a najvažnije je da nikad ne odustajete i ne ostavljate posao za sutra. Iako smo prošle godine na ovom ocjenjivanju osvojili zlato, nisam se nadao ovoj tituli", istaknuo je Franco Dešković, koji uz braću Đulijana i Maurizija vodi obiteljsku vinariju. Kaže, kada su mu javili potekle su mu suze, a ovo je poticaj da nastave u istom smjeru.

Platinasta odličja novost Vinistrinog ocjenjivanja

Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji onih zrelih najviše bodova dobio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška, a prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja su osvojila 95 i više bodova.

Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu: Vinima Bruno Ferenac za Istarsku malvaziju 2021., Pilatu za Malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za Malvaziju Grand Cru. Ovim odličjem okitili su se i San Salvatore muškat 2017. Benvenuti vina iz Motovuna, talijanski Le Solane 2008., vinarije Mossi 1558 i slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper.

Uz sedam platinastih odličja osvojene su 152 zlatne i 36 srebrnih medalja, dok će ostali proizvođači dobiti diplome. Još je 16 zlatnih medalja osvojeno za jaka i alkoholna pića, a ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

Rekordan broj malvazija i sudaca

Na Vinistrinom ocjenjivanju ponovo su pali rekordi. Nikad veći broj malvazija, čak 273 uzorka iz deset zemalja (Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije), ali i nikad veći boj ocjenjivača, njih 70 iz 15 zemalja.

Pred ocjenjivačima Vinistre 565 uzoraka vina i rakija, od toga 273 malvazije

U Poreč je stiglo 35 uzoraka jakih alkoholnih pića, također najveći broj do sada. S malvazijama i jakim alkoholnim pićima na Vinistrino međunarodno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 565 uzoraka.

"Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti da su se šampionskom titulom uz etablirane vinare okitila i nova mlada imena koja inzistiraju na kvaliteti. Upravo im je Vinistrino ocjenjivanje, ali i sama izložba vina odskočna daska", ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre. Dodaje kako su ovi odlični rezultati istarskih vinara najbolja najava 28. Vinistre, koja se od 6. do 8. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.


Tagovi

Santa Lucia Svijet malvazija Vinistra Vina Ocjenjivanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje blago po dvorištu :)