Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 13.07.2015. 14:30

Uspostavlja se Ekološka mreža u Hrvatskoj!

Svečano otvoren prezentacijsko-posjetiteljski centar Natura 2000 Kula i Kuća Buta. Riječ je o projektu Integracije u EU Natura 2000.

  • 638
  • 47
  • 0

U Novigradu, u Zadarskoj županiji je 9. srpnja 2015. pred predstavnicima mnogobrojnih institucija i uzvanicima svečano otvoren prezentacijsko-posjetiteljski centar Natura 2000 Kula i Kuća Buta. Riječ je o projektu Integracije u EU Natura 2000.

Ciljevi projekta su pružanje podrške parkovima i županijskim javnim ustanovama pri implementaciji EU Ekološke mreže Natura 2000 u investicijske programe, jačanje kapaciteta za izvještavanje na temelju zahtjeva EU i praćenje biološke raznolikosti te uvođenje programa koji uključuje širu grupu dionika u upravljanju Natura 2000 mrežom.

Regionalni prezentacijski centar

"Projektom je izvršena adaptacija i rekonstrukcija Kule i Kuće Buta u Novigradu, nakon čega je objekt stekao uporabnu vrijednost sukladno želji investitora, tj. koristit će se kao izložbeno-informativni punkt, odnosno regionalni prezentacijski centar NATURA 2000 Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije (Natura - Jadera). Građevine pripadaju povijesnoj jezgri Novigrada, a nalaze se u samom centru mjesta", rekao je Mirko Đinčić, ravnatelj Javne ustanove Natura Jadera.

Područje Novigradskog mora, u čijoj blizini se nalaze navedeni objekt, je sjecište nekoliko geografskih, geoloških, ekoloških i klimatskih regija Hrvatske pa se gotovo svi stanišni tipovi prisutni u Hrvatskoj mogu naći u njegovoj blizini (osim panonskih). Dio ovih područja, odnosno staništa, već je prepoznat kao vrijedan dio NATURA 2000 područja Hrvatske.

Informativna vrijednost objekata

"U obnovljenim prostorijama Kule i Kuće Buta prezentirati će se postojeća i buduća NATURA 2000 područja kroz prezentacije u obliku izložbi fotografija, izložbi stručnih radova, u sklopu kojih je moguće prikazati znanstvena istraživanja koja se održavaju u blizini, ali i dalje od navedenog prostora, te multimedijalna predavanja i projekcije dokumentarnih filmova", istaknuo je mr. sc. Mirko Dinđić.

U Kuli i Kući Buta je postavljen prezentacijsko-prodajni pult za prodaju i podjelu brojnih stručnih, popularnih i promidžbenih publikacija, a također je uređen i ured za prikupljanje i obradu podataka za istraživanja o lokacijama NATURA 2000.

Projekt je financiran sredstvima Svjetske banke, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva kulture, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Javne ustanove Natura - Jadera i Općine Novigrad. Ukupna vrijednost projekta je 960.000 kn.


Fotoprilog


Tagovi

Natura Kuća Buta Projekt Ekološka mreža Mirko Đinčić Natura Jadera Kula Novigrad Stanišni tipovi Znanstvena istraživanja Fond za zaštitu okoliša


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.