Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbanovo 2017
  • 07.04.2017. 12:45

Urbanovo punoljetno izdanje uz Festival pušipela

Ove godine Urbanovo slavi svoju punoljetnost jer ulazi u neprekinuto 18. izdanje organizacije manifestacije. Sadržajno je podijeljen u tri dijela: Festival pušipela, Dani otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Foto: Urbanovo/Facebook
  • 848
  • 72
  • 0

Ove godine Urbanovo slavi svoju punoljetnost jer ulazi u neprekinuto 18. izdanje organizacije manifestacije. Održat će se od 19.04.2017. do 21.05.2017. godine u mjestu Štrigova.

Urbanovo je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljen u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Prije samog početka centralne manifestacije Urbanovo u Štrigovi se održava međunarodno ocjenjivanje vina. Ocjenjuju se sve vinske sorte te je naglasak stavljen na sortu Pušipel koja se odvojeno od ostalih sorata ocjenjuje kako bi se svečano na Vinskom Balu otvorila prva boca pušipela aktualne vinske godine. Sama manifestacija povezana je s restoranima u Međimurju koji jedan tjedan u mjesecu travnju zajedno s vinarima organiziraju Urbanovo gurman tjedan gdje se u svim restoranima u Međimurju koji imaju oznaku zlatni gurman mogu za promotivnu cijenu od 100 kuna konzumirati jelovnik od tri slijeda te uz svaki slijed se sljubljuje sa jednom sortom vina od vinara iz naše udruge.

Prezentacije, stručni skupovi, radionice i gastro show

U tri dana trajanja Festivala pušipela, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme. Svim sudionicima, izlagačima i posjetiteljima osiguran je besplatan internetski pristup, a organizirane prezentacije, stručni skupovi, vinske radionice i gastro show omogućuju transfer znanja, tehnologije i inovacija. U dvorani je smješteno 30-tak obiteljskih vinarija koje prezentiranju sva vina koja proizvode. Svake godine se na festival pozivaju gosti iz drugih vinskih regija u Hrvatskoj i inozemstva.

U tri dana trajanja Festivala pušipela, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika i tradicijskih obrtnika.

Uz vinske izlagače u sklopu sajma se održava i sajam vinarske i vinogradarske opreme. Uz vino je nezaobilazna hrana koji nude lokalni OPG-ovi sa svojim mliječnim i mesnim prerađevinama. Svaki dan se uz degustacije vina u dvorani mogu također degustirati i vina na stručnim vinskim radionicama koje se održavaju u zasebnim prostorijama uz stručno vodstvo vinskih stručnjaka. Festival traje do 20 sati te nakon toga svi posjetitelji mogu posjetiti centar Štrigove gdje im lokalni ugostitelji priređuju gastronomske poslastice toga kraja.

Dani otvorenih podruma i Vinski bal

Vikend nakon festivala u Štrigovi se održavaju Dani otvorenih podruma gdje svi vinari u svojim kušaonama, vinskim podrumima nude svoja vina uz dodatni edukativno-zabavni program. Također taj isti vikend se u nedjelju održavaju vinske igre u Svetom Urbanu gdje se natječu ekipe u raznim vinskim disciplinama da pokažu svoja znanja o vinu i vinarstvu. Već tradicionalno, Urbanovo završava s Vinskim balom u kuriji Terbotz gdje ugledni gosti mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama našeg kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca pušipela lanjske berbe.

Riječ je o najbolje ocijenjenom pušipelu i za svakog vinara je čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s ovom zaštićenom međimurskom robnom markom.

Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, Urbanovo je s godinama preraslo granice županije, te danas, zahvaljujući partnerstvu i suradnji s drugim županijama i vinskim regijama Hrvatske (dosad Zadarska, Istarska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka) predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja, a stalnim sudjelovanjem stranih izlagača iz Slovenije, Austrije i Mađarske svoj utjecaj širi u susjedstvo, preko granica Hrvatske.

Foto: Urbanovo/Facebook


Tagovi

Urbanovo 2017 Vinski bal Festival pušipela Dani otvorenih podruma Štrigova Vino


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]