Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 22.12.2019. 18:00
  • Šibensko-kninska, Vodice

Ulja Milana Gulana i OPG-a Lupić šampioni Dana mladog maslinovog ulja Vodice

Za ocjenjivanje na manifestaciji pristiglo je 274 uzorka maslinovih ulja iz RH i inozemstva, najviše iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, od čega su 223 ulja svrstana u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 388
  • 36
  • 0

U Vodicama je 14. prosinca održana svečana dodjela nagrada i priznanja najboljim maslinovim uljima, koja su pristigla na manifestaciju, a ocjenjena su kao ekstra djevičanska. Zavod za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivao je kemijske parametre prijavljenih maslinovih ulja, a organoleptička svojstva su ocijenili senzorni analitičari iz Udruge Olea.

Uz gospodarski dio sajma, na kojem je izložena oprema i proizvodi povezani s maslinarstvom, sudionici su imali priliku poslušati i 13 izuzetno zanimljivih izlaganja o različitim maslinarskim temama, koja su prezentirali eminentni stručnjaci iz područja maslinarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (pravni slijednik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe), jedan je od suorganizatora manifestacije, a u stručnom dijelu kolegica Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., održala je vrlo interesantno predavanje o problemima u zaštiti maslina s osvrtom na vegetacijsku 2019. godinu.

Za ocjenjivanje na manifestaciji pristiglo je 274 uzorka maslinovih ulja iz RH i inozemstva, najviše iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, od čega su 223 ulja svrstana u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Ovogodišnji urod je bio značajno slabiji, naročito ako ga se uspoređuje s prethodnom godinom. Pristigla ulja su imala poprilično izraženu voćnost, a o harmoničnosti njihovih pozitivnih karakteristika ovisio je konačni raspored na bodovnoj ljestvici.

Svakako treba istaknuti pozitivnu edukacijsku ulogu ove već tradicionalne manifestacije, što se posebno očituje u sve boljoj kvaliteti maslinovih ulja.

Titulu šampiona manifestacije u kategoriji višesortnih ulja dobilo je maslinovo ulje vlasnika Milana Gulana, a šampionom u kategoriji sortnih ulja proglašeno je maslinovo ulje sorte buža OPG-a Lupić.

Autor: Karlo Rubelj, mag. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Dani mladog maslinovog ulja Vodice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P