Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2023.
  • 30.03.2023. 20:00
  • Splitsko-dalmatinska, Tučepi

U Tučepima otvoren jubilarni, 25. Noćnjak - više truda ulagati u prezentaciju maslinovih ulja

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije od 30. ožujka. do 2. travnja 2023. u Tučepima se održava 25. po redu Noćnjak, najveće domaće okupljanja maslinara

Foto: Maja Celing Celić
  • 987
  • 72
  • 2

Malo je propikajte odozdol, malo je onako zakači”, savjetovao je poznati naš maslinar i uljar Rade Bobanović pri sadnji spomen masline ispred hotela Bluesun Alge u Tučepima na 25. Međunarodnoj manifestacija maslinara i uljara Noćnjak organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Posla sadnje su se prihvatili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Maslina je zalivena, nagažena i puštena da raste kao uspomena na jubilarni Noćnjak na kojega je ove godine stiglo čak 378 uzoraka maslinovih ulja.

Sjećam se kada smo počinjali, ovih 25 godina je proletjeleo. Na prvi je stiglo 70-ak uzoraka”, prisjetio se prvi čovjek Noćnjaka, Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije dodavši kako su ponosni što maslinari koji osvajaju priznanja na ovom njima velikom događaju također predaju svoja ulja na drugim, svjetski prestižnim natjecanjima i ondje osvajaju značajne nagrade.

Lordan Ljubenkov je uz Noćnjak od prvih dana

Nakon što je prisutne pozdravio Ante Čobrnić, načelnik domaćinske Općine Tučepi, obratio im se i župan Blaženko Boban koji je i sam maslinar.

Mi smo kvalitetniji proizvođači maslina nego mnogi drugi u svijetu, ali nam malo fali u segmetu prezentacije”, naglasio je župan poručivši da se na tome treba dodatno raditi.

Smatramo se najjačom županijom u proizvodnji maslina i maslinovih ulja ne samo u Hrvatskoj. Ali je jako važno da koliko truda ulažete u edukaciju i uzgoj vaših svetih stabala, onoliko koliko truda ulažete za kvalitetnu proizvodnju ulja, morate dodatni napor uložiti u to da to vidi cijeli svijet”, poručio je.

Župan Blaženko Boban je i sam maslinar

Prisutnima se obratila i Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika predsjednika za ekonomiju koja je i službeno Noćnjak 2023. proglasila otvorenim.

Nakon toga je uslijedila dodjela priznanja ovogodišnjim laureatima Noćnjaka.

Evo tko su laureati za maslinarstvo i uljarstvo jubilarnog Noćnjaka

Večer je nastavljena kušanjem ulja, ali i vina u predvorju hotela, a kasnije i večerom uz druženje.


Fotoprilog


Tagovi

Maslinari Uljari Tučepi Sadnja masline Noćnjak Zadružni savez Dalmacije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/