Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Concours Mondial
  • 12.05.2023. 12:00
  • Istarska, Poreč

U Poreču otvoren 30. Concours Mondial de Bruxelles!

Jubilarni, 30. Concours Mondial de Bruxelles, u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina.

Foto: Merlo de Graia
  • 828
  • 64
  • 0

"Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku i Istru koja je mala vinska regija s vrhunskim vinima među kojima posebno mjesto zauzimaju naše autohtone sorte malvazija i teran, dobitnici brojnih međunarodnih nagrada", rekao je u Poreču na otvorenju svjetskog natjecanja Concours Mondial de Bruxelles, Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara koja se punu godinu pripremala za ovo jedinstveno domaćinstvo. 

Istaknuo je pritom da vjeruje kako će se na ovom najznačajnijem globalnom ocjenjivanju i brojna hrvatska vina okititi odličnim ocjenama. Naime, jubilarni, 30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri je okupio 320 ocjenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedjelje, 14. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika ocijeniti 7.504 vina, među kojima je više od 220 uzoraka iz Hrvatske.

"Biti domaćinom jednog od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina za sve nas je velika čast i ponos", poručio je i istarski župan Boris Miletić navodeći da je puno asocijacija koje se vežu uz naš najveći poluotok, a jedna od njih je svakako vino, kao i bogata eno-gastronomska ponuda, koja je, nakon prirodnih ljepota, drugi po redu motiv dolaska brojnih gostiju.

Vina će ocjenjivati 320 ocjenjivača iz 50 zemalja 

Vino je, kaže, još u antičkim vremenima igralo važnu ulogu u Istri koja je danas naširoko poznata po svojim vinogradima, vinskim cestama i podrumima, te iznimnoj kvaliteti.

"Kao što uvijek ističem, premali smo da bismo bili prosječni i zato težimo izvrsnosti u svemu što radimo, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i u ovoj našoj vinskoj priči“, rekao je Miletić. 

Promocija hrvatskog turizma

Zadovoljstvo domaćinstvom, kažu organizatori, nije krio ni Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice istaknušvi da je siguran kako ćemo svi zajedno znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji hrvatskog turizma, ali i razvoju hrvatske enologije, koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnijom i prepoznatljivom. 

Isto je naglasio i predsjednik ocjenjivanja, Baudouin Havaux, opisujući da je cilj natjecanja odražavanje trendova na tržištu, a Hrvatska je zemlja s dugom poviješću i s rastućim potencijalom u svijetu vina. 

"Više nego ikad prije vino je postalo integralni dio turizma, a ocjenjivanje će ocjenjivače upoznati s najljepšim dijelovima ove vinske regije u kojoj se kombiniraju impresivni krajolici, vrhunska kuhinja i kvalitetna vina“, rekao je. 

Inače, svako izdanje Concours Mondial de Bruxellesa je jedinstveno. U prosjeku se tijekom tri dana ocjenjivanja otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta, njegova neovisnost, strogi proces selekcije i implementirani protokol kušanja pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina. 


Fotoprilog


Tagovi

Concours Monidal de Bruxelles Ocjenjivanje vina Svjetsko ocjenjivanje Poreč Luka Rossi Baudouin Havaux


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?