Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeljarijada
  • 26.09.2022. 12:00
  • Varaždinska, Vidovec

U europskoj prijestolnici zelja skuhana mega sarma

U Vidovcu je održana 24. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji, a otkriveno je i koliko je tona odnosno stotina kilograma zelja i mesa bilo potrebno za sarmu.

Foto: Varaždinska županija
  • 495
  • 29
  • 0

Kušanjem mega sarme duge 1.501 metar, u Vidovcu je otvorena 24. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji.

"Zeljarijada je prepoznata u našoj zemlji, a zahvaljujući našim gostima iz inozemstva dobila je i međunarodni karakter. Organizacijom ove manifestacije nastojimo promovirati Varaždinsko zelje, koje je zaštićeno na razini Europske unije, ali i sve poljoprivrednike vidovečkog kraja", istaknuo je Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec ponosno naglasivši da su jedina općina u Republici Hrvatskoj koja ima zaštićena dva proizvoda, uz zelje, tu je i poznati težački kolač  - vidovečki gibanik. 

Bez zelja, nema veselja

"Svi znamo da bez zelja nema veselja. Općina Vidovec je europska prijestolnica zelja, a Varaždinsko je iznimno zdrava namirnica", istaknula je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

Na manifestaciji čiji je cilj promocija autohtonih proizvoda, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, podsjetio je da Hrvatska, uz Varaždinsko zelje, na razini EU ima zaštićena još 34 hrvatska proizvoda.

"Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte, kao i udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje", naglasio je

Za mega sarmu 4,5 tone namirnica

Atrakcija je, dakako, bila najveća sarma na svijetu, koju su kuhari spremali puna četiri dana i noći i za čiju je pripremu utrošeno čak 4,5 tone mesa, zelja, začina te drugih sastojaka.

"Posljednja četiri dana nije se puno spavalo. Uz desetak članova Udruge kuhara i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i tridesetak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan", rekao je Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.

Za pripremu ovogodišnje mega sarme, otkrio je, bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja s imanja obitelji Cafuk, oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci.

"Varaždinsko zelje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi 'kocen', a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika, a ponajviše zbog toga što se lako savija", objasnila je Marija Cafuk, čuvarica sjemena ove cijenjene sorte.

Čuvarica sjemena varaždinskog zelja u finalu za najinovativniju europsku poljoprivrednicu

Na ovogodišnjoj Zeljarijadi održane su i Zeljarske igre, organiziran je i već tradicionalni Zeljarski kotlić, članovi KUD-a Vidovec uprizorili su stari način kiseljenja i gaženja zelja, a u Vidovcu je organizirana i Zeljarsko-makedonska noć te Međunarodna smotra folklora.  

Organizatori su Općina Vidovec i Varaždinska županija, a glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Zeljarijada Vidovec Mega sarma Varaždinsko zelje


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]